-

NaslovnaReportažeZavršen prvi festival Mostovi i Raskršća; Lazar, Stepa i Wolfram u punom sjaju

Završen prvi festival Mostovi i Raskršća; Lazar, Stepa i Wolfram u punom sjaju

foto: arhiva

Ideja o organizovanju Mostova i raskršća nastala je, kako samo ime kaže, ne bi li se konačno prevazišle razne prepreke između gradova. Tako Novosađani retko nastupaju u Beogradu, pa je dve nedeljne večeri publika imala prilike da se susretne sa nekoliko autorskih bendova u klubu 20/44.

Tačno u 22 časa, instrumentalni trio Lazar izašao je na scenu. Moto benda je sasvim jednostavan: dođite da nas čujete. Svoje stvari ne kače na Youtube, Facebook ili Bandcamp, već se oslanjaju na radoznalost i vernost svojih fanova. Sasvim opravdano. Lazar svira svoju muziku, svojim slušaocima ostavlja izbor žanra u koji žele da ih svrstaju, jer se oni sami ne ograničavaju time. Osetni su uticaji pre svega panka i metala, a ono što im se svakako ne može osporiti je energija koju emituju. Publika je gotovo sat vremena mogla da uživa u tome, a njihov nastup je poslužio kao sjajna uvertira za nastavak večeri.

Nakon kratke pauze, kormilo je preuzela Stepa. Noviji bend na našim prostorima, ujedno i jedini iz Beograda sinoć. Gusti obojeni dim, srebrna zavesa u pozadini, prigušena svetla – osamnaestogodišnja Lola Miković stupa na binu. Svojom gitarom i neverovatnim glasom, u pratnji Alekse Nedića na basu, Alekse Majstorovića na gitari i Nikole Vidojevića za bubnjevima, za tren nagoni prisutne da se zatvorenih očiju njišu u ritmu muzike, ljube ili nostalgično smeše. Orijentisani prvenstveno na amerikanu, Stepa je obojila veče pozitivnom energijom. Nizali su pesme poput „See me“, „S.o.F“ i „Next time“. Nasmejani i opušteni, a opet ozbiljno posvećeni onome što rade, verujemo da ih čeka svetla budućnost.

Malo posle ponoći, kvintet Wolfram je stao na binu. Pošto je teško definisati okvir muzike koju stvaraju, rešili su da smisle ime za sopstveni žanr – acid metal. Dimna zavesa je ispunila ceo prostor, i na prvi takt bubnjeva atmosfera se zakuvala. Pre početka druge pesme i dolaska sjajne pevačice Jane Zurovac pred mikrofon, pristojno zamolili za manje scenskih efekata, jer žele da vide publiku. Ovo je dočekano ovacijama, a zatim je usledila interpretacija makedonske izvorne pesme „Prošeta se Jovka Kumanovka“. koja je i deo njihovog novog EP-a. Instrumentalna, energična, numera „Psy Jam A“ je probudila emocije svih prisutnih. Wolfram je nastavio u istom pravcu, samo tvrđe i uz sjajnu komunikaciju sa publikom, pesmama sa svog prvenca „Music of The Heathen”. U izvođenju pesme „Babel” pridružio im se i Marko Mićanović iz benda Irvas.

Napominjemo da su Wolfram i Lazar trenutno u procesu izgradnje sopstvenog studija i prostora za kreaciju, zajedno sa još nekoliko novosadskih bendova, poput Velara i Dojoa, tako da sve prihode od svirki ulažu u taj projekat.

Podsećamo, prvo veče festivala Beograđani su imali priliku da čuju Velar, Dojo i Vin Triste, dok je druge noći publiku obradovao nastup Wolframa, Stepe i Lazara. Sledeće spajanje mostova i raskršća će se desiti u Novom Sadu, gde će beogradski bendovi doći u goste.