-

Završen dvodnevni humanitarni festival u Quarteru

Casillas
Casillas; Foto: Stefan Savić

Alternativna muzička scena pokazala je veliku želju i spremnost da se pomogne onima kojima je pomoć u ovom trenutku najpotrebnija. U najkraćem vremenskom roku širom Novog Sada organizovani su humanitarni koncerati sa jednim ciljem – da se sav prihod donira osobama koje su bile ili su i dalje ugrožene poplavama.

Svirke koje su se odigrale u Quarteru u nedelju i ponedeljak bile su još jedne u nizu humanitarnih dešavanja za unesrećene u poplavama, koje su zahvatile Srbiju u protekle dve nedelje. S obzirom na to da je vikend prošao bendovi su započinjali sa sviranjem nešto posle 19 časova.

HiQulus
HiQulus

Šestočlani bend Third Gallery, domaćoj publici već dobro poznat otvorio je prvo veče festivala. Fantastičan vokal Jelene Milinović i ovaj put je očarao probijanjem kroz obrade i izvođenjem autorskih pesama sa njihovog prvog albumaBend Bite the Bullet nastavio je svirku sa jednakom količinom dobre energije. Četvoročlani bend Uvertira iz Novog Sada predstavio se sa svojim autorskim pesmama. Nakon nastupa Uvertire, Ivan Firči (ex EKV) se pridružio bendu za bubnjevima da bi svi zajedno uz pomoć perkusioniste Uroša Šećerova odsvirali dve pesme benda EKV ”Ti si sav moj bol” i ”Sedam dana”. Nakon odsvirane dve pesme EKV-a bend Uvertira je sišao sa bine da bi nakon toga gitarista, basista i pevač benda Azil 5, Borko Basarić uz pomoć Firčija, Damjane Ćuk za klavijaturama i Uroša Šećerova za perkusijama odsvirali još dve pesme EKVa – ”Oči boje meda” i ”Par godina za nas”. Posle toga je usledio koncert benda Azil 5 u punom sastavu. Azil je nastavio istim žarom u svom stilu koji guraju gotovo deset godina. Pred kraj nastupa basisti Borku Basariću je pukla žica pa je poslednju pesmu izveo samo na tri žice, ali to nije mnogo uticalo na njihov zvuk ni kvalitet izvođenja.

Velar
Velar

Peca & Keckec nisu izazvali veliku pažnju publike koja se već proredila, a ispunili su vreme blues rock zvukom svojih autorskih pesama. Dok su Zbogom Brus Li došli na red da sviraju masa se već polako razišla, no to nikako nije umanjilo količinu pozitivne energije koju su doneli. Svojim već dobro poznatim pesmama poput Nikad nemoj plakati zbog ljubavi, Nema lepše devojke i Kokainka uspeli su da završe prvo veče u odličnom raspoloženju.

Nakon uspešne prve večeri, bendovi su u ponedeljak nastavili neumorno. Nešto drugačiji, može se reći tvrđi zvuk samih bendova bio je primetan u odnosu na nedelju. Dunja Dačić zvana Dojo nastupila je prva sinoć. Predstavila nam se svojim glasom, akustičnom gitarom i mnoštvom efekata koji su upotpunili njen nastup. Grindcore bend iz Bečeja Kill the Scum nastupio sledeći. Za ljubitelje ovog pravca verujem da je bila odlična svirka, jer je ovaj bend u samo nekoliko godina postojanja pokupio brojne pohvale na svakoj svirci. Sledeći je nastupao bend koji se vrtoglavo probio i postao popularan među masom sa samo dve svirke, novosadski fusion metal bend Velar.

Velar
Velar

Nakon što je Velar probio predviđenih pola sata, petočlani Hiqulus je kasnio sa nastupom. Iako je im je ovo bio prvi nastup u Novom Sadu publika je prihvatila njihov alternativni zvuk. Bend do jeseni najavljuje izlazak albuma na kom će se naći pesme koje smo sinoć imali priliku da čujemo. Članovi punk rock benda Tona su u pola sata prošetali kroz svoje pesme nastale u proteklih deset godina. Casillas je bend koji postoji već dve godine, ali nažalost nismo imali prilike često da ih viđamo na sceni jer je publika pozitivno reagovala na njihov alternativni rock zvuk.

Pevač benda dreDDup, ujedno i organizator čitavog događaja je pre početka nastupa zamolio za minut tišine za nastradale. Svoj nastup odradili su standardno dobro, svirajući nam svoje dobro nam poznate autorske pesme. Tročlani bend Osmi Putnik Dva došli su iz Beograda kako bi podržali ovaj humanitarni koncert. Svojim hard-core zvukom su najavili poslednji bend za večeras, a to je Wolfram. Ovi momci su predstavili novu pesmu sa dva ženska vokala (pevale su Dojo i Jana). Pored nove pesme odsvirali su i nekoliko starih pesama. Pola sata nažalost nije dosta da ovi momci pokažu ono najbolje što imaju, tako da su svirali samo deo njihovog arsenala i a bilo bi dobro čuti ih bez vremenskog ograničenja.

HiQulus
HiQulus

Najavljeni DJ-evi nažalost nisu nastupali, ali su bendovi pružili nekoliko sati dobre muzike nakon kojih se nije ni osetilo da još nešto nedostaje. Kvalitet zvuka i osvetljenje su bili standardno dobri, na momente i bolji nego inače, ali dim mašina nije morala raditi intenzitetom kojim je radila. Organizacija je zaslužila sve pohvale za poštovanje satnice. Prvo veče prodato je 300 karata, a sinoćnja svirka je završila sa prodatih 370 karata. Organizatori će za sakupljeni novac kupiti namirnice koje će nositi u Obrenovac, Paraćin i ostala stradala mesta.

Mora se pomenuti i to da je klub Quarter ustupio svoj prostor organizatorima, kao i to da su se odrekli jednog dela novca zarađenog prodajom pića i ustupili ga organizatorima za kupovinu neophodnih stvari i pomoći ugroženima. I nisu ustupili prostor samo za održavanje ovog festivala – ustupili su prostor za održavanje drugih humanitarnih koncerata, uključujući i humanitarno-rođendansku svirku Atheist Rapa.

Ne treba zaboraviti ni članove Volonterskog Centra Vojvodine, koji su satima bili na raspolaganju osobama koje su donosile stvari i namirnice za pomoć ugroženima. Treba pomenuti i bendove koji su se prijavili u velikom broju sa željom da budu deo ovog festivala. Jedini razlog zbog kojeg nisu nastupali je to što fizički nije bilo moguće rasporediti toliko bendova u dva dana festivala. Pa, iako nisu nastupali mora se pomenuti to da su imali pomenutu dobru volju i spremnost da pomognu drugima.