-

Završen deseti Trenchtown festival

Irie FMJubilarni deseti po redu Trenchtown festival koji se održava u Etno kampu u blizini Palića je završen. Počeo je u petak 30. aprila i trajao do nedelje, 2. maja.

Prvog dana festivala na Velikoj bini su nastupili Veliki Prezir, Irie Maffia i Obojeni Program. Veliki Prezir je pomalo bojažljivo krenuo nastup, iako ih je publika odlično prihvatila. Mađarski crosover sastav Irie Maffia su sat vremena kasnije napunili livadu i svojim nastupom oduševili prisutne. Obojeni program je i pored tehničkih problema uspeo da održi jedan od boljih nastupa na festivalu. Uporedo sa Velikom binom program je trajao i na Maloj bini, bivšoj reggae bini. Od saund sistema festival je otvorio Irie Revolution SS, Rajahman kao i Svetlana Som Sistema. Zapaženije nastupe imali su imali Stuttgart Online i beogradski reggae sastav Irie FM. Hoperi Prti Bee Gee su definitivno bili zvezde prvog dana festivala, napravivši najveću gužvu na Maloj bini.

Narednog dana, u subotu, 1. maja, na Velikoj bini nastupili su Zoster, Sunshine i Darkwood Dub. Iako imaju dosta fanova u Srbiji, bosanski sastav Zoster poslednji put je nastupao ovde pre dve godine na EXIT festivalu. Hitovi “Majko Jamajko” i “Ko je jamio” horski su se orili u publici. Beogradski reperi Sunshine su se provukli na festival kroz staru slavu. Sem novih članova benda, za vreme nastupa publici nisu priredili ništa novo i neočekivano. Kao poslednji na Velikoj bini nastupili su Darkwood Dub i odsvirali bolju set listu u odnosu na festivalu Supernatural od pre nekoliko dana. Na maloj bini reggae selektora nastupili su Jah Messinjah SS, Heartical SS, i veterani na Trenchu Ital Vision SS. Prvomajski program na Maloj bini bio je u mnogome interesantniji nego prethodnog dana. Zrenjaninski jazz sastav Memlah je pravo otkriće festivala. Savršeno kombinovanje raznih muzičkih pravaca dovodi do zaključka da su jedan od boljih instrumentalnih sastava koji se mogu čuti uživo. Drugog dana festivala nastupi alternativnih sastava Autopark i Nežni Dalibor imali su najbolju povratnu reakciju publike.

Poslednjeg dana festivala, u nedelju, 2. maja, na Velikoj bini nastupili su port-royal, Psihomodo Pop i Lollobrigida. Port-royal dolaze iz Italije i na Trenchtownu su predstavili svoje viđenje post rocka. Nastup im je varirao, od energičnih deonica do melanholije. Za vreme svirke na velikom video bimu su se ređali razni snimci koji su savršeno pratili njihov nastup. Hrvatski punk rock veterani Psihomodo Pop predvođeni Davorom Gobcem su očekivano priredili najbolji nastup završne večeri festivala. Gobac koji je dan ranije uspeo da polomi nogu, izašao je na binu u štakama i sedeći odpevao ceo koncert. Nakon njih, kičasta Lollobrigida je okupila mlađu publiku i napravila pravi “Tulum parti”. Na Maloj bini pored saund sistema i dj-jeva koncerte su održali bendovi Put kojim se gyere ide, Omladinac 11, White City Massive, Line Out i ZAA.

Pored muzičkog, na festivalu su bili priređeni i Kultur Fitnes programi i svakog dana festivala od 12h u Terasa kafeu, odvijalo se više umetničkih radionica, izložbi, predavanja i poetskih večeri.

Trenchtown, festival koji je i ove godine u organizaciji FOKUS fondacije, uspeo je da opstane još jednu godinu za redom. Festival je iz gusenice gde je reggae muzika bila osnova, uspeo da postane leptir sa velikim i raznovrsnim izvođačima. Naredne godine želimo što više stranih i zvučnijih imena, uz što manje domaćih “hedlajnera” koji se provlače kroz većinu domaćih festivala.

Fotografije sa festivala možete pogledati ovde.