-

NaslovnaReportažeZaleđena Srbija: Iced Earth u Beogradu

Zaleđena Srbija: Iced Earth u Beogradu

arhiva

Američki power metal veterani Iced Earth u sredu, 23. novembra, u beogradskom SKC-u, imali su svoje prvo gostovanje u Srbiji. Turneja u okviru koje su posetili i Beograd je koncertna promocija novog albuma “Dystopia”, nastalog i izdatog posle odlaska Matta Barlowa iz benda. Mesto pevača preuzeo je Stu Block (Into Eternity), koji je i otpevao sve pesme na novom albumu.

Predgrupe Iced Earthu na ovoj turneji su bendovi Fury UK i White Wizzard, međutim, u Beogradu su nastupili samo Fury UK. Oni su heavy metal bend iz Mančestera, koji postoji nesto manje od deset godina, ali su veću afirmaciju dostigli tek pre četiri godine. Iz gore pomenutih razloga, imali su više vremena za nastup, i svirali su duže od sat vremena. To, međutim, nije uspelo da natera publiku da im posveti više pažnje.

Iced Earth je svoj nastup otvorio naslovnom pesmom sa novog albuma i odmah na početku se videlo da je publika veoma dobro prihvatila novi album i novog pevača. Nakon nje, redom su se smenjivale stare i nove pesme, čvrste i one emotivne, šutke i horsko pevanje publike. Tako su se na meniju, između ostalih, našle “Angels Holocaust”, “When The Night Falls” i “Dark City”, ali i “Anthem”, “The Hunter” i “Watching Over Me”. Bend nije previše forsirao novi album, iako se to možda očekivalo, s obzirom na promenu pevača i pozitivne kritike albuma. Sat i dvadeset minuta svirke, i dvanaest odsviranih pesama, bilo je dovoljno bendu da prvi put napusti binu, međutim svi su znali da je to malo, i da će se bend vratiti.

Posle kratke pauze, bend je bio nazad na bini, zajedno sa prvim zvucima epskog “Dante’s Inferno”. Iako je izvođenje iste obećano pre početka turneje, oduševljenje u publici je bilo ogromno, jer je bend, pre ove turneje, pesmu poslednji put izveo u Atini 1999. godine. Dodatnih sedamnaest minuta svirke, publika u transu, ali i dalje deluje kao da nije sve kompletno. “Iced Earth” je pesma kojom bend završava najveći broj svojih koncerata. Ni u Beogradu nije izostala. Po završetku, Jon Schaffer je preuzeo mikrofon, sa željom da pozdravi i pohvali publiku, ali i da spomene predgrupu, Fury UK, koja im je pružala podršku na celoj turneji, kao i da čestita rođendan svom toncu, koji je, sasvim opravdano, dobio ovacije svih prisutnih. Na kraju, posle dugog, i glasnog skandiranja publike, bend je odlučio da odsvira još jednu pesmu, i to je bila “My Own Savior”, koju nisu imali prilike baš da cuju svi na ovoj turneji.

Čule su se tokom koncerta pesme iz svih perioda benda, i Stu Block ih je sve pevao bez ikakvih poteškoća i time pokazao da Jon Schaffer uopšte nije pogrešio što je izabrao njega za novog pevača i zatvorio usta svim skepticima. Oko 600 ljudi, koliko je, po gruboj proceni, bilo prisutno, imalo je priliku da nepunih dva sata zaista uživa u nastupu Iced Eartha, bez obzira na razne komentare na dužinu nastupa i na odabir pesama. Bend je kompletan nastup odsvirao sa maksimalnom energijom, i mesta bilo kakvim zamerkama nema. Dodajući na to dva bisa, može se reći da je koncert bio više nego uspešan.

Na kraju, treba pohvaliti i organizatore, prvenstveno jer nije bilo nikakvih primetnih propusta tokom koncerta, a i jer su iskoristili jednu od ne tako čestih prilika da dovedu Iced Earth u Srbiju.

Foto: Marko Jocić