-

Gitarijada ’15: Zaječarska Gitarijada počela eksplozijom energije i emocija

Gibonni; Zaječarska gitarijada
Gibonni; Foto: Zaječarska gitarijada

Nakon četiri dana zagrevanja na gradskom trgu i svečanog otvaranja festivala na lokalitetu Felix Romuliana, Zaječarci i gosti spremno dočekali prve koncerte ovogodišnje Gitarijade.

Sam početak obeležili su prošlogodišnji pobednici D Zoo. Momci iz Subotice su energičnim nastupom i ozbiljnim tekstovima razdrmali publiku na samom početku. Između ostalih  na njihovom repertoaru našle su se pesme ‘Zemlja ničega’ i ‘Inkognito’ koja je proizašla iz saradnje sa Iskazom.

Rundek Cargo Trio
Rundek Cargo Trio

Nestrpljiva publika aplauzom i povicima dočekuje Rundek Cargo Trio i prve tonove pesme, sa njihovog novog albuma ‘Mostovi’, ‘Mjenjamo mjesto’. Darko Rundek predstavlja svoj sastav kao jedan mladi bend sa jednim albumom iza sebe i sada još jednim,novim. Zatim slede ‘Ruke’, ‘Don Juan’, ‘Uzalud Pitaš’, ‘Bi mogo da mogu’, ‘Ay Carmela’. Rundek se tokom celog nastupa obraća publici šarmantno i prisno u stilu večnog dečaka polu raskopčane košulje, kakav i jeste. Slede ‘Clouds’, ‘Makedo’ i ‘Apokalipso’. Koncert se završava duhovito kao što je i počeo, sa Rundekovim „Nadam se da će žiri biti blagonaklon prema našem nastupu“ i predstavljanjem „mladih“ muzičara Isabel Katale i Dušana Vranića, sa kojima je publiku ostavio bez daha.

Nikola Vranjković
Nikola Vranjković

Sledeći nastup, Gibonnija i Vlatka Stefanovskog bio je najiščekivaniji, ako je sudeći po urliku publike po izlasku muzičara na binu. Za početak instrumental i Vlatkove neverovatne solaže izvedene posebnom lakoćom pokreta, a zatim Gibonijevi hitovi ‘Činim pravu stvar’, ‘U ljubav vjere nemam’, ‘Mirakul’, ‘Žeđam’ i jedna dobro poznata Vlatkova iz perioda Leb i Sola ‘Čuvam noć od budnih’. Publika ni jednog trenutka ne prestaje da peva i tapše, a na prve reči ‘Tajne vještine’ javljaju se i suze. Prelepe devojke iz prvih redova stojički pevaju emotivne stihove i plaču. Potom, uz poruku da, budući da nemaju uskoro koncerata, nemaju se za koga štedit i da zato sada daju sve od sebe, sviraju ‘Judi,zviri i beštimje’, ‘Ne odustajem’, ‘Čukni vo drvo’, ‘Tempera’, ‘Libar’, ‘Jovano,Jovanke’, ‘Oprosti’. Po povratku na bis usledile su ‘Kao kakao’ i ‘Posoljeni zrak i razlivena tinta’. Pevač se od publike oprostio sa porukom da su večeras slavili ljubav i molbom da oni koju su pili vodu voze kući one koji si pili nešto više.

Giga groovy going group
Giga groovy going group

Preuzavrelu atmosferu malo je smirio sledeći nastup, najavljen kao jedan od najboljih pesnika među muzičarima Nikola Vranjković sa standardno dobrom muzikom i tekstovima koji teraju da razmisliš. ‘Veži me’, ‘Raskorak’, ‘Protiv sebe’, ‘Andrej’ samo su neke od pesama koje su izveli. Vranjković se duhovito zahvalio predgrupama, svim muzičarima koji su svirali pre njega te večeri, a zatim je koncert završio pesmama ‘Sretenje’, ‘Nikad’

Publiku je za kraj razdrmao beogradski sastav Giga Groovy Going Group. ‘Funk you’, ‘Love space’ pesme su uz koje se igralo i uživalo.