-

Zagrebačkim koncertom Jonathan najavio da je spreman

jonathan (3)
Foto: Dorja Kožić

Mali pogon zagrebačke Tvornice kulture koncertni je prostor namijenjen mladim i (još) neafirmiranim bendovima, čiju publiku uglavnom čini šačica prijatelja i pokoji novinar. Činilo se da se upravo u tu sliku uklapa i Jonathan, novo glazbeno ime iz Rijeke. Jonathan se, naime, prije koji mjesec pojavio niotkud, pustio EP sa četiri singla u prostranstva interneta i najavio svoj prvi koncert.

No unatoč tome što su relativno nepoznat bend (koji, doduše, čine afirmirani glazbenici) i unatoč tome što su najavili samostalni koncert, a da nitko od javnosti nije čuo ništa njihovo osim te četiri već spomenute pjesme, Jonathanu je uspjelo ono što se baš i ne viđa često – dupkom su napunili Mali pogon. Tome je zasigurno kumovala glazbena, tekstualna i producentska kvaliteta tih objavljenih stvari, ali veliki dio interesa leži i na ogromnom medijskom hypeu koji se posljednjih dana stvorio oko benda. Bilo je očito da se radi o nečemu što je dobrano uzburkalo medijske duhove, a posljedično, zainteresiralo i publiku.

jonathan (2)I tako je u punom i zagušljivom Malom pogonu, s pola sata kašnjenja, a ravno u 22:00, bend izašao na pozornicu i započeo nastup s „Mama I’m ready“. I mogu vam reći, ovi dečki stvarno su došli spremni pokoriti Zagreb! Kvaliteta live izvedbe ove pjesme ni malo ne odudara od njezine studijske verzije, dapače, čak je i živahnija uživo. Nakon toga, Jonathan je odsvirao program koji je napravljen po principu dvije – tri neobjavljene pjesme, jedna objavljena. Vrlo dobar pristup, koji nije dozvolio da raspoloženje padne zbog nepoznavanja tekstova.

Očekivano, publika je najbolje reagirala upravo na ove (nazovimo ih) poznate stvari, pri tome pokazujući da je „Maggie“, za koju je bend prije nekoliko dana snimio i spot, i više nego dobro prihvaćena te da je trenutno svakako njihov hit broj jedan. Ništa lošije nije prošla ni „Pictures“, dok je „School“ kojom je bend i završio regularni dio koncerta bila možda i najžešća pjesma večeri, koja je zamalo uništila zvučnike dvorane i sluh prvih redova publike. Ono što je bend pokazao od neobjavljenog materijala je – pa, recimo samo, kombinacija svega. Vidljiv utjecaj Franz Ferdinanda i My Chemical Romanca, fino umiješana nota Joy Divisiona i na momente sve isprepleteno vrlo suptilnim disco ritmom. No neka vas to ne zavara, ovaj bend već sada ima „ono nešto“, tu nedokučivu crtu koja sve velike bendove izdvaja iz mase i po kojoj odmah prepoznate o kome je riječ.  Kad se tome još nadoda i nickcavevovski ples pjevača, doživljaj je potpun, a produkt je – savršen.  Ono što je ostavilo posebno dobar dojam bila je jedina pjesma koju su izveli na bisu. Nakon što se mislilo da su dečki pokazali svu raznolikost svog repertoara, na bisu su se vratili s nečim što je naizgled bila laganica. Kažem naizgled, jer pjesma koja je započela kao ogoljeni vokal nježno praćen samo ritam sekcijom, pretvarala se u sve uzvišeniju, gotovo himničnu stvar, a na kraju je eksplodirala žestinom. Pjesma je to koja, ne samo da je najbolje što je Jonathan sinoć pružio, već je i minimalno deset stepenica iznad svega što hrvatska scena trenutno nudi. Koncert nije mogao bolje završiti.

jonathan (4)Kad se sve sagleda, je li ovo bio savršen koncert? Ne. Grozomorni razglas Malog pogona nije bio spreman za ovakav bend pa su potencijalno opaki i žestoki gitarski dijelovi često zvučali kao obična buka, a inače izvrstan, izvrstan vokal Zorana Badurine na momente se izgubio u cijelom kaosu.  No opet, to nije nešto za što možemo okriviti sam bend. Ono što je zamjerka u njihovom smjeru, poprilično je mlaka i malo zbunjena komunikacija s publikom, koja se u ovakvim malim prostorima osjeti više nego inače. Bilo je tu i pokoje krivo odvaljene žice na gitari i promašenog stiha u back vokalima, ali realno, u cijelom kaosu to ne bi bilo ni primijećeno da sami izvođači nisu otkrili pogreške svojim izrazima lica. Jedna malena zamjerka može se uputiti i na račun toga što ni jednoj od neobjavljenih pjesama nije bilo otkriveno ime, ali to nikako nije utjecalo na kvalitetu samog koncerta, već eventualno na radoznalost publike.

No kad se podvuče crta, sve zbroji i oduzme, dojam cijele večeri bio je i više nego pozitivan. Bend je u sat vremena svirke uspio ugurati melodičnost, žestinu i kvalitetne tekstove te je pokazao jednu, pogotovo na našim prostorima, rijetko viđenu kvalitetu. Vrhunska glazba i inovativnost benda zakotrljali su ovaj bend prema slavi. Sinoćnju publiku zasigurno su osvojili, a kada izdaju i cijeli album, neupitno je da će se probiti i do širih masa.

Jonathan. Zapamtite to ime, uskoro ćete ga obožavati.

jonathan (1)