-

NaslovnaReportažeZagreb pokazao svoju ljubav prema Amorphisu

Zagreb pokazao svoju ljubav prema Amorphisu

Snježana Žilka

Funkcija: Novinar/Dopisnik

Sebe vidi kao:

Moto: Those Who Dance Are Considered Insane by Those Who Can’t Hear the Music..Friedrich Nietzche

amorphis_zg (4)Proljeće je već odavno stiglo u Zagreb, pa je nastup finske death metal institucije Amorphis u Tvornici 20. marta dočekan sa oduševljenjem na kojeg su pohrlili brojni hrvatski obožavatelji ne bi li dobili još jedan zadnji dašak zime, u ovom slučaju one finske melankolične i melodične čiji ugođaj pruža Amorphis na svojim koncertima.

amorphis_zg (3)Mjesto nastupa bio je Veliki Pogon Tvornice pregrađen na pola (kao u slučaju Hypocrisyja što je možda bila posljedica malog broja prodanih ulaznica), ali opet dokazno dobra kombinacija za stvaranje intimnog  ugođaja između publike i samog izvđača.

Čak 10 minuta prije zakazanog termina u 20:30 h svoj nastup započinje službena predgrupa sa ove Amorphisove turneje farski Hamferð. Na pozornici je stvorena apsolutna mračna atmosfera, sa minimalno svijetla koja su prigušeno osvjetljavala zadnji dio pozornice i ostavljali ovaj peterac u apsolutnom mraku koji je stvorio pomalo zbunjujući efekt kod publike. Hamferðov scenski nastup podsjećao je uvelike na sahranu, pogotovo zbog horskog pjevanja vokala i cijelog benda obučenog u crna jednostavna odijela sa kravatama. Sam bend i crpi inspiraciju iz Farske povijesti te kako sami kažu kroz pjesme pokušavaju prikazati gubitak i bol pomoraca sa Farskog otočja. Misija uspješno obavljena samo nisam sigurna koliko je cijeli koncept razumjela publika koja je očekivala možda energičniju predgrupu. Od prvotne zbunjnosti tijekom njihovog 40.minutnoh nastupa reakcije publike su se lagano popravile, te su ih na kraju njihovog nastupa kada su najavili Amorphis srdačno ispratili pljeskom.

amorphis_zg (2)Uslijedilo je 20-minutno namještanje instrumenata i samog stagea za Amorphis, a za to se vrijeme u Tvornicu slilo još taman toliko ljudi da se popuni do pristojne mjere. Uz taktove ‘Shades of Grey’ na stage se penje Amorphis predvođen veličanstvenim Tomijem Joutsenom. Kreće dvosatno doslovno bacanje publike u trans. Nastavljaju sa ‘Narrow Path’ sa trenutno aktualnog albuma ‘Circle’ nakon čega skaču na starije stvari. ‘Silver Bride’ i ‘Sampo’ sa starijeg albuma ‘Skyforger’ publika prepoznaje i pjeva u glas sa Tomijem. Jounsen je sjajno animirao publiku skačuči sa jednog kraja stagea na drugi tako da niti jedan kutak Tvornice nije ostao uskraćen njegove pažnje. Na žešćim dijelovima pjesama headbanga svojim poznatim dredovim dugima metar, što stvarno upotpunjuje scenski nastup i daje mu odličan žestoki ugođaj ( a da ne spominjem izaziva uzdahe kod ženskog dijela publike.) Nakon kratke pauze u kojoj samo Tomi odlazi sa stagea, publika se vraća skandiranju ‘AMORPHIS’ izazivajući smješak na licu simpatičnog gitarista Esa Holopinena te se i on uključuje prateći skandiranje gitarskim riffom. Malo je reći koliko je to još više razgalilo sveprisutne. Slijedi nekoliko pjesama sa njihovog možda najbolje prihvaćenoga albuma ‘Tales of the Thousand Lakes’ temeljenom na finskom nacionalnom epu Kalevalu. Cijeli dvosatni nastup bio je odlično nabijen energijom i niti u jednom trenu nije se činilo kao da je generički odrađen što nekada zna biti slučaj kada je bend na višemjesečnoj turneji.Tomi Joutsen čiji je hobi inače treniranje fitnesa u savršenoj formi iznio je svaku minutu ovoga fizički zahtjevnog nastupa. Iako je noviji član, tek od 2005. god vokalno se bojom glasa savršeno uklopio u melodične rifove u kombinaciji sa klavijaturama kakve stvara noviji Amorphis u zadnje vrijeme. Zvuk u samoj Tvornici bio je prihvatljiv, iako se na trenutke slabije čuo Tomijev vokal. Publika ga je u tim trenutcima samoinicijativno podržala jednoglasnim pjevanje te je i sam Tomi nekoliko puta pružio svoj custom made mikrofon ljudima u prvim redovima da odpjevaju s njim neke dionice. Pred kraj koncerta obožavatelji su ukazali čast cijelom bendu te  razvili veliku finsku zastavu koja je putovala na rukama publike po cijeloj dvorani.

amorphis_zg (1)Pjesmom ‘Hopeless Days’ jednom od žešćih sa albuma ‘Circle’ završavaju svoj nastup i odlaze sa stagea. Naravno uslijedio je bis na koji su se dečki vratili u rekordnom roku, moguće zbog glasnog vrištanja koji se orio dvoranom u tom trenu. Bis završavaju sa ‘House of Sleep’ zahvaljuju se publici na pruženoj ljubavi i podršci i odlaze sa pozornice.

Amorphis je prema sinoć viđenom, jedan od top pet stranih bendova favorita zagrebačke publike u metal žanru. Odličan performance Tomija Jousena ostat će još dugo u sjećanjima svih koji su bili na koncertu, a svima koji su propustili nastup pozivnica da pogledaju Amorphis na jednom od brojnih nadolazećih metal festivala ovoga ljeta.Stvarno nećete požaliti.