-

Z++ u Hangaru: Ljeto već je 28. u decembru

Z++ Hangar Zvonimir Husjak Zdravko Dulović
foto: Zdravko Dulović

Jedna od poslednjih beogradskih večeri u tekućoj godini bila je rezervisana za nastup hrvatske hip-hop zvezde Z++. Osim njega prisutni u Hangaru su mogli da čuju i izvođače Summer Deaths, Britni i bend Fantom, kao i brojne goste iznenađenja.

Iako je bila sreda, tik pred Novu godinu, to nije omelo uglavnom predstavnike mlađih generacija da se upute ka Luci Beograd kako bi uživali u pravom mini-festivalu. Kako se vreme najavljeno za početak nastupa približavalo prostor Hangara se lagano popunjavao, dok su ljudi neprestano pristizali, tražeći svoje mesto što bliže bini.

Iako najavljeni odvojeno, zajedničkim snagama predstavili su se Summer Deaths i Britni, uz neizostavnu podršku njihove Zicer ekipe. Što se samog Summer Deathsa i Britnija tiče, oni su funkcionisali kao jing i jang, sa jedne strane Summer Deaths kakvog smo i do sada imali prilike da vidimo: fokusiran na rime, uglavnom polu-profilom okrenut publici, bez preteranih pokreta i komunikacije, sa druge strane Britni koji nije stizao da dotakne pod, non stop je skakao, prštao od energije, čak i na momente bivao glasniji i svih ostalih, čak i matrice.

Osim njihovih solo stvari poput „Omen“ (Summer Deaths) i „Ide gas“ (Britni) mogle su se čuti i kolaboracije, što je prvi set večeri učinilo dodatno zanimljivim. Tako su uz podršku Nihila izveli „Nepoznati broj“ i sada već stare „Nove novčanice“. A kako je vreme proticalo, prvi redovi bivali su sve gušći, a prisutni su se sve više uključivali u nastup. Karakteristično za mlađu publiku najzanimljiviji trenuci praćeni su snimanjem dešavanja na bini. A pravi haos i prve ovacije izazvala je svojim izlaskom Tam. Horskim pevanjem, plesom i blicevima telefona ispraćena je saradnja Tam i letnjih smrtiŽad„.

Nakon što je ekipa iz Zicera ekspresno i dinamično obavila svoj deo posla i zaista pokrenula masu, usledila je malo duža pauza kako bi sve bilo spremno za nastup Fantoma sa pratećim bendom, koji se ovog puta sastojao od bubnjara i basiste, koji je povremeno svirao gitaru. Ono što je usledilo umnogome se razlikovalo od ostatka večeri, ne samo žarovski nego i u samom pristupu nastupu.

Ako govorimo o tome koliko je nastup propraćen kroz prizmu podignutih telefona koji snimaju, jasno je bilo da je pred publikom nešto što nisu očekivali, ali se nisu ni previše obazirali. Naspram njih pun energije i poleta bio je Fantom (Petar Wagner) nošen željom da se predstavi, ali i dopadne. To mu, osim u par trenutaka, nije preterano uspešno polazilo za rukom.

Do sada objavljene numere Fantoma ređale su se, dok su prisutni uglavnom razmenjivali začuđene poglede, uz tek po nekog (najčešće devojke) ko pevuši uz bend. Muzika koja je dopirala sa bine definitinvo se nije uklopila u ceo koncept, jer su svi ostali izvođači skloni modernom pristupu muzici, dok je Fantom muzikom i prenaglašenim i manirističkim senzualnim pevanjem vraćao čak 40 godina u nazad na koncert Valentina, Prljavog Kazališta ili nekog sličnog benda.

Bez predaha Fantom je leteo po bini, svojim outfitom i ponašanjem trudio se da oponaša Freddieja Mercurya, u majici bez rukava podizao je stalak mikrofona visoko u vis, pozivao publiku da se sa njim nadvikuje u woououu, ipak njegovo pevanje ni na koji način nije ličilo na Freddievo. Petar je na sve načine želeo da animira publiku, te je u više navrata na binu izvodio plesače, a devojke koje su se na bini i poljubile izazvale su ovacije, te su mnogi krenuli da se javljaju da bi i oni da izađu na binu.

Osim obrade Bajagine „Sa druge strane jastuka“ koja je već dostupna na digitalnim platorfmama, a koja se umnogome ne razlikuje od originala, sinoć je izvedena i numera Dina Merlina „Bosnom Behar Probeharao“ na oduševljenje, ali i zaprepašćenje publike. Ipak „Barbara“ je pokupila najviše simpatija i posetioci su makar jednim delom odgovorili na velike napore uložene u to da im se svidi.

Z++ Hangar Zvonimir Husjak Zdravko Dulović
foto: Zdravko Dulović

Fantom i bend još nisu sišli sa bine, a već su se začuli povici „Zvonimire! Zvonimire!“ i za treptaj oka Zvonimir Husjak aka Z++ je već bio tu. Osim njega pojavili su se i zaglušujući krici i uzvici, kao i gomila mobilnih telefona spremnih da uhvate svaki trenutak njegovog nastupa.

Z++ nije leteo po bini, niti izvodio trikove stalkom mikforona, sa naočarama za sunce preko očiju, glavom podignutom ka reflektorima, pomerajući ruku kao i svi reperi ikada imao je punu pažnju svih prisutnih, iako nije delovalo da se preterano trudi da je dobije. „Adrenalin„, „Tajna“ i „Nema vremena“ praćene „Mošpitom„, ali bez šutke, vodili su Hangar do usijanja, kako energijom, tako i svetlima koja su neprestano prštala sa bine.

Z++ Hangar Zvonimir Husjak Zdravko Dulović
foto: Zdravko Dulović

Jedini trenutak kada strobovi nisu pucali, bio je pred početak numere kojom se donekle Z++ proslavio kod nas – „Crno + zlatno“. Ukoliko pre očima imate mračan prostor dok ovo čitate, grdno se varate. Mnoštvo telefona nije dozvolilo da Zvonimir ostane u mraku ni na tren, obasjavajući prostor blicevima bolje od dosadašnjeg osvetljenja i zapljuskujući zidove horskim pevanjem svake reči.

Nastup je dodatno pojačao Massimo Savage, posebno pesmama „Boli me kurac“ i „Kutija za patike“. Svojim rimama Savage je doprineo oštrini nastupa, dok su basovi pomerali sve i svakoga ko se nalazio unutar Hangara. Nažalost, basovi su i odmogli nastupu u pogledu onoga što je izlazilo sa bine, te ukoliko je bilo nekoga ko ne zna napamet svaku pesmu, na trenutke je bilo nemoguće razaznati reči.

Z++ Hangar Zvonimir Husjak Zdravko Dulović
foto: Zdravko Dulović

Gusto zbijeni redovi popunili su veliki deo prostora i neumorno pratili nastup, pevajući sa Zvonimirom svaki vers i prateći ga do „Kraja„, koji u ovom slučaju nije označio kraj koncerta. Kada je sat otkucao ponoć, došlo je vreme i za najskuplje pesme, te su usledili „Dijamanti„, „Kabriolet“ i „Moj svijet„, koja je završena tapšanjem publike koja u glas peva „Ljeto već je gotovo„, koja odmah zatim i kreće da se čuje sa ozvučenja.

Upravo uz ovu pesmu, Z++ rešio je da završi zvanični deo nastupa, a ona je ispraćena morem telefona i onim po šta je većina generacije Z došla, snimcima za instagram i tik-tok, ali i puno utisaka, đuskanja, pevanja, osmeha i trenutka koji su sastavni deo mladosti. Možda se upravo generacija Z i najbolje provela, jer to je njihov način da pokažu da se zabavljaju. I za sam kraj, ostaju uspomene da li kao sećanje ili snimak na telefonu, da pokrenu i da im se vratimo do sledećeg nastupa Z++.