-

Yu Grupa u Nišu za sve generacije

Posle više od dvadeset godina Yu Grupa se vratila u Niš. Dolazili su oni i ranijih godina, ali se sve svodilo na gostovanja na koncertima. Uz upornost organizatora došli su i održali dugo očekivani solistički koncert u dvorištu Banovine pred više od hiljadu ljudi.

Još pre početka koncerta na ulazu se stvorila velika gužva. Interesovanje je bilo zaista veliko tako da se činilo da je nemoguće smestiti pridošlu masu u dvorište Banovine. Sa nekim minimalnim zakašnjenjem od pola sata na scenu izlaze rok legende ex yu scene. Već na prve odsvirane tonove, publika, koja je bila izuzetno raznovrsna (možemo reći od 7 do 107), reaguje sa oduševljenjem, a i sa nostalgijom. Na samom početku su odsvirane “Zaboravi”, “Dunavom još šibaju vetrovi”, a onda je usledio blok balada. Cela Banovina plesala je uz “More”, “Bože, spasi me”, “Tango”, a onda kreću one malo bržeg ritma  “Opasno te volim”, “Kosovski božuri”, “Sama”.

Ono što kod benda na bini preovladava jeste energija koju i posle više od četrdeset godina bavljenja muzikom poseduju. Njihova komunikacija sa publikom je izvanredna, a naravno tu su i godine iskustva kada su koncerti u pitanju. Nakon što su se predstavili publici, silaze sa bine, a onda se vraća samo Žika Jelić za koga je namenski postavljena stolica na bini. On seda na stolicu i u šali govori pubilici da je obećao da će premijerno izvesti jednu pesmu, pa su ga ostali članovi naterali sada da zadovolji publiku. Naime, radi se o pesmi koju je Bora Čorba napisao pre mnogo godina i pozvao Jelića u pola noći kako bi mu poklonio tekst, pa je tako publika iz Niša imala priliku da prvi put čuje pesmu koju je Žika na slajd gitari odsvirao sam na bini.

Naravno, ne može se koncert završiti bez “Crnog leptira” i “Mornara”, pesama koje su zaštitni znak Yu Grupe i po kojima ih zaista svi prepoznajemo. Simbolično za kraj uz pesmu “Odlazim” otpozdravljaju nišku publiku i čine da svaki posetilac koncerta ode zadovoljan i sa osmehom na licu. Hvala im na tome.