-

Yob i black cobra priuštili zagrebačkoj publici nezaboravno doom iskustvo

Yob
Yob; foto: Goran Novosel

Na sreću obožavatelja sludgea, dooma i sličnih opskurnih žanrova glazbe, Vintage Industrial Baru polako postaje navika u Zagreb dovoditi bendove za koje prije nekoliko godina ne bismo ni u najluđim snovima mislili da ćemo ikada čuti uživo. I to ne neke amatere koji su izdali jedan ok album i odlučili se žrtvovati u svrhu stjecanja fanova pa krenuli na praktički besplatnu turneju, već neke od najpoznatijih i najutjecajnijih bendova koji su pridonijeli oblikovanju spomenutih žanrova. Na primjer – black cobra i Yob.

Jason Landrian (vokal, gitara) i Rafa Martinez (bubnjevi) čine eksplozivni duet pod nazivom black cobra, ali moglo bi se reći da im se u ulozi trećeg člana pridružio i metal u strukturi prostora Vintagea koji je divlje zujao i pomogao im u širenju dubokih vibracija kroz tijela prisutnih. Iako su nastupali kao predgrupa, na svoj su nastup privukli ogroman broj posjetitelja željnih toga da im black cobra ubrizga svoj doom otrov ravno u vene. Uz neke starije pjesme, napravili su solidan pregled svog fantastičnog posljednjeg albuma, “Imperium Simulacra”, starog oko pola godine.

black cobra
black cobra

Neke od pjesama koje su odsvirali bile su žestoka naslovna stvar “Imperium Simulacra” koja kritizira nestvarnost svega što nas okružuje i ‘kraljevstvo prikaza’ te jednako filozofsku “Eye Among the Blind” koja nas kroz brutalne riffove upozorava na manipulaciju strahom s kojom se svaki dan suočavamo kroz medije i propagandu. Na koncertu se mogla čuti i nešto duža “Fathoms Below” koju razvučena težina čini najsočnijim sludge primjerkom na ovom setu, kao i “The Messenger” koja svjedoči talentu i preciznosti ove dvojice glazbenika svojim brzim i mnogostrukim promjenama ritma.

Yob
Yob

Glavni gosti večeri, Yob, koji su započeli svirku s otprilike pola sata zakašnjenja, dolaze nam iz Oregona i sviraju dobri stari doom metal. Na sceni su već 20 godina, međutim imaju običaj svirati više-manje istu setlistu, očigledno favorita publike, na svakom koncertu. Zanimljivo je i da se ta setlista sastoji od samo sedam pjesama, ali traje preko sat i pol jer je svaka od pjesama dužine oko 10 minuta.

Po običaju, preskočili su glazbu sa svoja prva dva albuma i započeli koncert klasikom “Ball of Molten Lead” koji i vokalno i instrumentalno podsjeća na djedove dooma, Black Sabbath. Slijedila je “Atma” s istoimenog albuma iz 2011. godine iz koje se može zaključiti da Yob vuku inspiraciju iz darmičke filozofije i mistike (atman – duša, individualna svijest). Nakon “Breathing From the Shallows” odsvirali su “The Lie That Is Sin”, a osnivač benda, gitarist i pjevač Mike Scheidt nastavio je nastup u spiritualnom tonu naizgled čisteći svoje čakre i pozivajući treće oko da ga opskrbi mudrošću i vodi ga na ovom doom putovanju.

YobSa zadnjeg albuma, “Clearing the Path to Ascend”, odsvirali su sjetnu i gotovo 20-minutnu “Marrow” koja je fanove u prvim redovima bacila u trans, a nakon toga mogli smo ponovno čuti Landriana koji im je pomogao s izvedbom “Nothing to Win”. Dečki su nas poštedjeli nepotrebnog odlaska i vraćanja na stage i odmah su odsvirali “Burning the Altar” zaključivši tako ovaj neponovljivi događaj.

Riječi u izvještaju s jednog doom metal koncerta uistinu ne mogu ni približno prenijeti jedinstveni doživljaj i emocije koje se asociraju s ovim tipom glazbe, tekstova i nastupa. Ljudima koji uopće ne slušaju ili ne razumiju taj žanr teško je dočarati osjećaj univerzalne praznine, bivanja jednim s ništavilom i sveobuhvatnim udesom koje ovakva glazba nastoji podijeliti sa svojim slušateljima. Ali, sve u svemu, Vintage je ostvario pun pogodak ovim eventom i jedino što preostaje za reći jest da se nadamo da će nas black cobra i Yob ponovno jednom u budućnosti počastiti svojim nastupima.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Yob