-

NaslovnaReportažeWrong fest - dan treći: Kraj pančevačke trilogije i kratki rezime

Wrong fest – dan treći: Kraj pančevačke trilogije i kratki rezime

Eyot Wrong fest PančevoSamo dan nakon što je, konstatovaćemo tako, pančevački Wrong festival uhvatio preko potreban zalet u subotu došlo je vreme zatvaranja festivala. Ne, nije festival bio prekratak; održivost većine domaćih (uslovno rečeno) festivala se prevashodno zasniva na tome da je sve mimo vikend termina neisplativo pre svega.

Sa druge strane, iz perspektive povlađene grupe proletarijata sa zakucanim radnim vremenom unutar radnih dana, vikend je ona ptica/avion sa neba što proleti dok si rekao „keks“. Petkom (ali samo kasno uveče) i subotom se svi fizički, energetski i finansijski resursi eksploatišu do crvenog signala, dok se nedeljom organizam održava na praktičnom minimumu. Tada se već kuka za prohujalim vikendom dok strašni ponedeljak kuca na vrata i, jednostavno, svi se tako vuku na ler. Svi osim onih koji moraju da rade i nedeljom, a u ovom slučaju su to svi unutar organizacije festivala i izvođača; sve ispod maksimuma ogroman je kiks.

Poslednji dan nam je doneo male promene (najavljene, naravno) u koncepciji festivala. Wrong (River) stage je zatvoren, bina je sklopljena, spakovana i odvezena ko zna gde, a u pomoć Right stage-u priskače Museum stage, tj. dvorište Narodnog muzeja koje će biti epicentar malo drugačijeg koncepta unutar festivalskog programa.

Program je počeo u bašti Doma omladine gde su, par minuta pred 21 sat, Mikri & Bvana otvorili hip-hop veče. Da li zbog njihove popularnosti ili zbog toga što je satnica malo korigovana, tek ovaj dvojac (plus DJ u sredini) su imali najbrojniju publiku među ranim izvođačima. Neka brojka blizu 200, a možda i više, glava se skupilo i ispratilo njihov šou. Još više se publike nakupilo kada je počeo Smoke Mardeljano, a kako je bilo na zvezdama večeri, legendarnim Delinquent Habits, nismo iskusili, ali o tome ćemo malo kasnije. Najbitnije je da smo od pouzdanog izvora saznali da su popularni Tres Delinquentes bili brutalni.

Napuštamo Dom omladine bez prevelikih impresija, pre svega što je u pitanju hip-hop veče a mi, kao što i naziv našeg portala govori, ne pijemo baš takvu kafu. I pored nekoliko ličnih afiniteta i pojedinih ljubimaca naših audio uređaja iz ovakve fele, generalno prema takvim stvarima ne osećamo ništa više nego respekt. Znate već koliko je bitan taj respect? Word.

Prelazimo u dvorište muzeja od parka, pa sve oko bloka do malo šireg, ali neprimetnog haustora na kraju kojeg se nalazi kapija. Unutar nje potpuno drugačija atmosfera; nekolicina okupljena na nekoliko strana u gotovo mračnom dvorištu uz previše ozbiljnu i tihu muziku deluje kao ožalošćena porodica (možemo reći i rodbina) čekajući da uputi poslednji pozdrav pokojniku.

Eyot Wrong fest PančevoTo, naravno, nije tako, već se čeka specijalan performans niškog kvarteta Eyot. Ova grupa muzičara ne želi da se klasifikuje i prisvoji sebi ijedan od žanrova koji čine fuziju njihove muzike (a mnogi žanrovi među njima su izuzetno cenjeni) već sami, bez bespotrebnih etiketa, pletu svojim notama do granica nečega novog i neviđenog. Izuzev sablasne i dobrano neprijatne tišine koja je krasila intervale između pesama i nekakvog bradatog migranta koji je tu istu tišinu ponekad prekidao svojim cerenjem, sve je zvučalo konceptualno izrazito neobično. Njihov stil, ponegde na međi između fusion jazz zvuka najboljih orkestara i tipične, ali kvalitetne niške alternative, zavodljivo je osvajao publiku.

Zajedno sa grupom Eyot nam se i završio poslednji dan festivala. Ne može nam više biti žao i nećemo se sigurno u dogledno vreme ovoliko kajati što nismo ispratili nastup Delinquent Habits. Nedelja je veče i u ovakvim okolnostima takva akcija je praktično neizvodljiva. Svi mi imamo svoje poslove kao i vi i naši su takođe neodložni. Autobusi i vozovi spavaju dok lešinari na četiri točka vrebaju za dobrim honorarom i lakom lovom. Pančevo kao grad i kao turistička organizacija ne oseća obavezu da se menja, čak ni  ukoliko postoji sadržaj za široke mase i nedeljom uglavnom spava dok po gradu tumaraju grupe turista iz Bugarske i Beograda, a tu je i ostala provincija koja sem svojih očvrslih nogu nema drugog luksuza kojim može gutati kilometre.

Da rezimiramo: prvi (nadamo se ne i poslednji) pančevački Wrong Fest odisao je svojom autentičnošću uz drugačiji roster izvođača u odnosu na mnoge opštinske festivale u Srbiji čime nas je isprva i privukao. Pančevo je jedan izuzetno prijatan i divan grad i zaslužuje ovakav festival. Ono što ne može da pruži je masovnost lokalne core publike zbog čega se ovako dobri festivali uglavnom i organizuju u Beogradu/Novom Sadu/Kragujevcu/Nišu.

Organizatoru hvala što nam je pružio priliku da vidimo, čujemo, osetimo i izveštavamo sa ovakvog festivala. Njihov se posao ovde ne završava. Verovatno će prvo analizirati sveukupno stanje u numeričkom zapisu. Koliki je deficit publike u odnosu na željenu brojnost? Plašim se da je veliki. Da li je u celoj ovoj priči zakazala poseta ili marketing? Videćemo, oni će to najbolje znati. Na kraju, svako iskustvo je zlata vredno i sve greške koje su isplivale na površinu će im služiti za nauk i putokaz kako pametno odigrati sledeći potez i vratiti se u igru kao jači na narednom Wrong festu. Ako ga uopšte i bude.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Eyot Wrong fest Pančevo