-

Wolframov sonični ritual u Novom Sadu

foto: Arhiva

Gledam wolfram, ubiše ljudi boga, tako glasi sms koji sam u 00:24 poslao drugaru. Da se razumemo, nema to veze sa Ničeom već je čist narodski izraz za obeležavanje neke vrlo uspešne rabote, u ovom slučaju svirke. No, vratimo se na početak. 

Sinoć su u novosadskom klubu The Quarter dva mlada i perspektivna benda (kakvog li klišea!) imala zajedničku svirku – Wolfram i nešto mlađi Velar. Sve počinje negde oko 22 časa kad Velar stupa na binu. Klub je od samog početka prepun, i to samo govori na kakvom je glasu ekipa koja svira. Momci počinju sa pesmom Lament, i ono što se na keca da primetiti jeste odličan rad tonca – sve se normalno čuje, instrumenti su ujednačeni, glas dominantan kako valja i dolikuje, i to sve pomaže bendu da slažu zvuke, sloj po sloj. Ta punoća i toplota zvuka je jedan od velikih pluseva cele večeri.

Ono što smo, verujem svi očekivali, a što su momci fino najavili, jeste unakrsno mešanje bendova i stvaranje novog benda, zvučnog imena WLFRMVLR. Prva naznaka toga dešava se tokom izvođenja pesme My God Is The Desert, gde se Marko, frontmen Wolframa pridružuje Velaru kao pevač. I to je ispalo odlično, jedan od vrhunaca Velarovog nastupa. Za sam kraj nam je pripremljeno još jedno iznenađenje – pesmu 5 izvode, pored Velara, i Marko, Jana i Šaca koji preuzima bas. Nešto veoma lepo uvežbano i isplanirano, ali ipak dovoljno spontano da se oseti energija kojom ekipa zrači sa bine. I to je bio savršen uvod u ono što nam Wolfram donosi. Ali, svaka medalja ima dve strane, pa se tako i Velaru može štošta zameriti. Momci jesu dobro uvežbani, ali se oseća slabost pri aranžmanima i idejama, nekako se sve okreće oko istog, te, sem udarnog početka i kraja svirka deluje ujednačeno i ravno. Ali u novim pesmama se može namirisati svežina, te verujem da će se Velar razvijati dalje u nekim novim interesantnim pravcima.

Wolfram je malko bio ometen tehničkim problemima, te su momci to iskoristili da se zahvale mnogobrojnoj publici, i pozdrave one koji su došli iz drugih gradova, ali i iz drugih država bivše Jugoslavije kako bi prisustvovali koncertu. Na prve taktove Babela publika pada u trans i ritual može da počne. Ređaju se stvari sa „The Music of the Heathen“ i neke nove koje čak ni nemaju ime, ali koje nam pokazuju da bend poprima nove dimenzije i da je sklon eksperimentu, što je za svaku pohvalu. Ovaj bend je sebe počeo da gradi na kontrastu između brutalnosti teškog zvuka koji gaje, i tananosti melodija kojima najviše doprinosi pevačica Jana. Potpuno atipičan ženski vokal, veoma podseća na PJ Harvey, a u nekim momentima čak i na čuvenu Jarboe iz Swans perioda. Njene glasovne igrarije u novim, bezimenim pesmama, a i u pesmi Mothering su nešto što definitivno valja čuti. Jedno veliko iznenađenje je usledilo kad su momci najavili gostovanje Branislava Smuka iz benda Zbogom Brus Li, kao i Marka Mićanovića iz Sharks, Snakes and Planes. I kako momci kreću da praše, nešto biva čudno – to nije Wolfram, ali rif zvuči vrlo poznato. Eureka – Melvinsi i The History of a Bad Man! Sa bine pršti, dok u publici, retko ko prepoznaje stvar, te je reakcija mlaka. Novosađani, slušajte Melvinse, oni su svu ovu masnoću i započeli.

Wolfram završava lagano ritual pesmama Monarch, Other Side i July Chills, koje su već postale kultne među fanovima ovog benda. Nakon toga, Jana najavljuje kraj svirke ali je to naravno neistina, te bend nastavlja da  kanališe svoju energiju  u fantastičnu izvedbu pesme Seer benda Witch, uz čiji se rif ceo Quarter giba. Vrlo zanimljiva upotreba obrada, gde pesme nisu prosto skinute i odsvirane, već su obeležene šmekom samog Wolframa.

I to je to. Wolfram ovaj koncert završava kao jedan vrlo uigran bend, sa članovima koji se međusobno odlično razumeju, a taj energetski naboj se dobro mogao osetiti sa bine. Sećam se prve svirke Wolframa kojoj sam prisustvova pre par godina, kad su me taj polet i zvuk oduševili  – isto to se desilo sinoć. Valja ponovo pohvaliti majstore tona i svetla koji su dokazali koliko koncert zavisi od njihovog truda i umeća. I da, u međuvremenu je pao sneg.