-

Wolfram, Velar i snažni rifovi u Crnoj Kući

Wolfram
Wolfram; Foto: Arhiva

Sinoć je pun prostor CK13 pozdravio dva sjajna Novosadska benda, Wolfram i Velar. Sirov, jak i razarajući zvuk širio se masom, koja je bezuslovnu energiju izvođača iskreno vratila u duploj meri.

Prvi put sam Wolfram slušala u februaru ove godine, kada su takođe nastupali sa Velarom kome je to bila prva svirka ikada. Od tada, pa do sada, puno novina zadesilo je oba benda: izdali su svoja prva EP izdanja, imali brojne svirke, a Wolfram je dobio i novog člana, vokal Janu Zurovac.

Iako je koncertna sezona u Crnoj kući počela još početkom oktobra, ona je zapravo počela sada, sa dolaskom hladnijih dana. Ti hladniji dani su, osim što su dovukli znatno veći broj publike u zatvoren prostor, učinili i to da kašnjenje svirke kraće traje, te je prvi na scenu oko 22:30 stupio Wolfram.

Velar
Velar; Foto: Arhiva

Svirka je počela jako dobrim introm, koji je obećavao dobru svirku na kakvu su Wolfram fanovi već navikli. Energija i specifičan zvuk koji je predstavljen na njihovom EP “Wolfram” odlika je ovog benda i to je ono što ovaj bend čini autentičnim i vrednim na domaćoj muzičkoj sceni. Masa jeste bila poneta njihovom muzikom, pevalo se i vrištalo u sav glas, skakalo, na kraju svirke došlo je čak i do crowd surfinga, međutim, stekao se utisak da nešto nedostaje. Njihove nove pesme izostavile su elektronske elemente koji je ovaj bend čine posebnim, a čak se može reći da su ličile jedna na drugu. Veruje se da je za bend jako važno da pliva u različitim vodama i često preispituje i istražuje svoj zvuk, ali je takođe i to da ga je Wolfram svojim prvim EP izdanjem već našao.

Velar je sinoć imao neverovatan nastup. U periodu od njihove prve svirke do sinoć, bend je jako sazreo i zvučao mnogo samouverenije i sigurnije na sceni. Kako i sami kažu, teško je definisati njihov zvuk, koji predstavlja mešavinu od grandža, post rocka do snažnih gitarskih rifova i metala. Pun energije i snažnog sirovog glasa frontmen benda, basista i pevač Aleksandar Marin slušaoce je doveo do potpune ekstaze. U jednom momentu, na sceni im se pridružio Marko Dorić, frontmen Wolframa, što je bilo propraćeno oduševljenjem i snažnim aplauzom od strane publike. Bend je najavio da bi uskoro trebalo da počnu snimanje svog prvog spota za pesmu „Electric birds“, a ova pesma će se naći na njihovom prvom albumu koji je bend nedavno počeo da priprema.

Sve u svemu, sinoć je održan jako dobar koncert, a oni koji još uvek nisu poslušali Wolfram i Velar, svakako bi to trebalo što pre da učine.

Save