-

NaslovnaReportažeWolfram, Brigand, SS&P - Nove snage domaće scene u novosadskom Quarteru

Wolfram, Brigand, SS&P – Nove snage domaće scene u novosadskom Quarteru

Stefan Savićhttp://flickr.com/photos/stefansavic

Fotografija, biciklizam & Rock 'n' Roll

Brigand 2
Brigand; Foto: Stefan Savić

U novosadskom klubu Quarter subotnje veče bilo je rezervisano za domaću scenu, tačnije bendove Wolfram, Brigand i Sharks, Snakes & Planes. Radi se o tri relativno nova benda na ovdašnjoj sceni, iza kojih pak stoji veliko iskustvo muzičara koji u njima sviraju.

Wolfram
Wolfram

Prvi bend koji je zauzeo binu oko 22:30 bili su domaćini Wolfram. U narednih 60 minuta sa bine je isporučen vrhunski (kako ga sami nazivaju) acid metal, koji je u solidno popunjenom klubu ispratilo oko 150 posetilaca. Nizale su se pesme sa predstojećeg albuma koji je u fazi snimanja, “On this side of the line”, “Stoner”, “Monarch”… ali i jedna obrada benda Massive Attack sa gostujućim ženskim vokalom, dovoljno duga da se zameni žica na gitari koja je pukla već tokom druge pesme. Poznato je da Wolfram u svom gradu ima čvrstu bazu fanova, koja je i pored čestih nastupa u proteklom periodu i ovaj put srdačno i u pristojnom broju podržala bend. To i ne čudi ako uzmemo u obzir da Wolfram jeste novije ime ali su članovi benda svoj višegodišnji staž na sceni stekli kroz druge novosadske bendove poput PRY i Sewn. Svoj nastup su završili pesmom “Babel” sa aktuelnog EPa “Wolfram”. Uzevši u obzir kvalitet zvuka kojim vlada bend Wolfram, sigurnost muzičara na sceni, odlično izvedene kompleksne alternative / post metal aranžmane, jasno je da se radi o bendu koji će sasvim sigurno nadolazećim albumom i nastupima steći poštovaoce zvuka i van svog grada ali i zemlje.

Brigand 1
Brigand

Nakon Wolframa, nešto pre ponoći, na scenu izlazi beogradsko-pančevački trojac Brigand. Iako je Brigand, koji je sa albumom “Zaplešimo grešnici” i dva singla iza sebe, takođe novije ime na sceni u publici je bio dobar deo fanova koji su došli upravo zbog njih. Pokretač ovog benda je pančevački kantautor Velibor Nikolić, koji je pored solo nastupa publici poznat i kroz višegodišnji rad u bendu Jewy Sabatay. Setlistu otvara “Kriptid i Alisa”, slede “Zaplešimo grašnici”, “Heroj”, “Samervind”, te “Metak s’ mojim imenom” koja je naišla na naročito odobravanje publike kao i kraći blok pesama Jewy Sabatay-a “Prevara” i “Okean sreće”. Brigand svoj 45-minutni nastup završava sa “Voleo sam te”, bez bisa kao i ostali bendovi zbog ograničenog radnog vremena kluba Quarter i uz negodovanje publike koja je očekivala duži nastup.

Za kraj, Sharks, Snakes & Planes. Iako su nastupili pred nešto manjim brojem posetilaca od onog koji je bio na početku to nije omelo izuzetno energičan nastup ovog benda. Žive natupe benda SS&P krasi pun, zreo r’n’r i grunge zvuk, tako je bilo i na ovom koncertu. Pesme koje su naišle na najveću podršku publike su bez sumnje “Crni gnoj” koja je ujedno i otvorila nastup i aktuelni regionalni hit “Nebeska mehanika”.

Sve u svemu uspešno veče u novosadskom klubu Quarter i još jedna mala pobeda za domaću scenu, sa bendovima od kojih najbolje tek dolazi.

Sharks Snakes & Planes
Sharks Snakes & Planes