-

NaslovnaReportažeWilliam Tyler doneo duh Nešvila u Gun club

William Tyler doneo duh Nešvila u Gun club

william_tyler_bg3
Foto: Nemanja Đorđević

Veče 12. marta u beogradskom klubu Gun bilo je rezervisano za ljubitelje gitare. Na sinoćnjem koncertu publici se predstavio američki virtouzni gitarista iz Nešvila – Vilijam Tajler.

the_marshmellow_notebooks
The Marshmallow Notebooks

Koncert, koji je počeo nešto posle 22 časa, otvorio je dvojac iz Hrvatske – The Marshmallow Notebooks. Ovaj sastav, predvođen Matijom Habijanecom, prvi put je izašao pred beogradsku publiku (što je u isto vreme i njihov prvi nastup van granica Hrvatske).

Veterani indie pop zvuka pokazali su još jednom zašto se njihove pesme svrstavaju u jedna od najlepših ostvarenja na našim prostorima. Publici, koja je polako punila prostorije kluba, odsvirali su nekoliko starih pesama, ali i par novih, koje će svoje mesto naći na albumu planiranom za jesen. Sa melodičnim baladama poput “Summer” i “Hug-off” Marshmallowsi su podigli atmosferu i ostavili sve prisutne u pozitivnom raspoloženju pred nastup mladog Amerikanca.

william_tyler_bg2
William Tyler

A onda se na binu popeo on! 34-ogodišnji Tajler, mladalačkog izgleda i naizgled mrka pogleda, tokom nešto više od sat vremena uspeo je da, svojom harizmom, oduševi sve prisutne. Nakon samo par reči, otpočeo je koncert uz elegičnu kompoziciju “Hotel Catatonia“ i već nakon prvih par tonova, uvukao je publiku u svoj nadrealni svet. Kombinujući više različitih efekata, Tajler uspeva iz gitare da izvuče nemoguće, uspešno dočaravajući emocije koje su utkane u njegove pesme.

We Can’t Go Home Again” i ”Terrace of the Leper King”, numere su koje najbolje prikazuju Vilijamove poglede na moderni svet koji stremi uništenju. Kako je i sam, u par navrata naveo, glavna tema u većini njegovih pesama i jeste apokalipični pogled na svet, a taj duh se mogao osetiti i u sledećoj kompoziciji koju je izveo – „Cadillac Desert„. No, da čak ni u njegovim kompozicijama nije sve toliko crno, Tajler je dokazao putem naredne numere „A Portrait of Sarah„, verovatno i njegovog najpoznatijeg dela koje je publika u Gunu dočekala sa oduševljenjem.

Uz pesme “Missionary Ridge” i neverovatnu „Country of Illusion“ Vilijam se polako oprostio od raspamećene publike. I definitivno nas nije ostavio ravnodušnim – fenomenalne kombinacije zvučnih efekata, neosporivo gitarsko umeće i odličan odnos sa publikom samo su neke od stvari koje odlikuju ovog muzičara. Za sve ljubitelje gitare, Vilijam Tajler je zasigurno nezaobilazno ime!

william_tyler_bg1