-

NaslovnaReportažeWhitesnake zapalili Osijek

Whitesnake zapalili Osijek

arhiva

Nakon dugo iščekivanja popularna blues/hard rock skupina Whitesnake održala je koncert u Osijeku na osječkom igralištu Srednjika, u sklopu svjetske turneje Good to be bad. Hrvati, ali i ostali fanovi Whitesnaka iz susejdnih zemalja su konacno dosli na svoje i prisustvovali vrhunskom užitku koji će se pamtiti kao jedan od najboljih koncerata dosad…

Prvo smo ostali šokirani nakon otkazivanja u Splitu 2006.godine, a Split nije imao sreće ni ove godine jer su organizatori prebacili održavanje u Osijek, ali ovaj put je sve teklo po planu. Ali, krenimo redom!

Jutro na dan koncerta na Gradskom radiju Osijek puštale su se pjesme Whitesnakea podsjećajući ljude da će dan biti posvećen tom velikom happeningu. Kako se dan primicao prema 19h, sve više je raslo iščekivanje za svirku. Već oko 18h moglo se ući, a veliki broj fanova se okupio ispred igrališta. Cijeli promet u gradu je regulirala policija, što dokazuje kako je grad ozbiljno shvatio ovaj spektakl.

Vrijedi istaknuti da je koncert zbilja i počeo kako je bilo najavljeno u 19h. Prvo je na stage izašla prva predgrupa Opća opasnost. Rokeri iz Županje su se okupili ponovno i zajedno sa njihovim novim/starim frontmenom Perom Galićem „probili led” pred osječkom publikom sa nekoliko uspješnica. Nadajmo se da njihovo stvaralaštvo neće ostati samo na njihova 3 albuma, jer sudeći po svirci imaju još toga za reći.

Drugi na stage izlaze Divlje jagode koji još uvijek traže novog pjevača koji bi bio stalno rješenje za daljnji napredak. Za ovu prigodu angažiran je provjereni stari lisac Toni Janković ali i jedno novo ime – Marko Osmanović! To je pjevač daruvarske rock grupe Cota G4, pjevač koji je poznat po energičnom live nastupu, pa toga ni ovaj put nije falilo. Jagode nas nisu iznenadili sa repertoarom pa su tako i ovaj put izvođene Motori, Jedina moja, Krivo je more, Autostop… Pjesma Turski marš je izvedena uz pomoć dodatnih instrumenata perkusija, koji su dali dodatni štimung ionako odličnoj pjesmi. Nadajmo se da će Divlje jagode izdati ubrzo dugoočekivani novi album, te naći dugotraženi stalni vokal.

Whitesnake su na stage izašli u 21h u slijedećoj postavi: David Coverdale – vokal, Chris Frazier – bubnjevi,Doug Aldrich – gitara, Reb Beach – gitara, Uriah Duffy – bas i Timothy Drury – klavijature. Svoj nastup su započeli prvom pjesmom s novog albuma, pjesmom Best years. Slijede hitovi kako sa starih tako i sa novog albuma – Fool for your loving, Can you hear the wind blow, Love ain’t no stranger (ova pjesma je na koncertu posvećena nedavno preminulom bivšem članu Whitesnakea Melu Galleyu), pa dalje Lay down your love, Is this love, Ain’t gonna cry no more, Guilty of love, Jam instrumental, Ain’t love in the heart of the city, Gimme all your love tonight, Here I go again. Nakon toga slijedi kraća stanka nakon koje kreću žestoka Still of the night, koja je po meni najviše razgalila podivljalu osječku publiku, te na kraju posebna stvar kojom je Whitesnake malo dao Deep Purple štiha – pjesma Burn kojom je bend i završio svoj nastup pred fenomenalnom publikom. Vrijedi kazati kako je bilo zanimljivo kada je Coverdale lagano zapjevušio neobavezno Soldier of fortune sa publikom. Za Coverdalea se sa sigurnošću može reći da je kao vino – što stariji to bolji, i da je definitivno miljama daleko od pjevačke mirovine. Coverdale je zajedno sa svojim kolegama izgledao odlično, te je svojom pojavom mamio uzdahe ženskog dijela publike, premda je već u 57.godini. Takodjer treba naglasiti kako je u publici bilo raznih dobnih skupina, od vrlo mladih do onih starijih, kojima se sigurno ostvarila životna želja da vide bend uživo. Neki nisu mogli sakriti suze na senzualnim ljubavnim baladama kao na npr. Is this love. Doug Aldrich koji je u drugom dijelu koncerta navukao dres hrvatske nogometne reprezentacije i koji je često častio publiku sa trzalicama, posebno se svidio hrvatskoj publici.

Sve u svemu možemo kazati kako je ovaj koncert prošao kao pravi spektakl, Whitesnake se gladnoj, pravoj, žestokoj osječkoj publici predstavio kao vrhunski svjetski bend, koji je to pokazivao cijelo vrijeme, a komunikacija s publikom je bila izvanredna. Nadajmo se da će ovakvih spektakla biti što više jer su Hrvati još jednom pokazali i dokazali da znaju cijeniti prave svjetske glazbenike.