-

NaslovnaReportažeWhitesnake u Beogradu: Godina (bele) zmije

Whitesnake u Beogradu: Godina (bele) zmije

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

ws13_1
Foto: Miloš Cvetković

U godini zmije po kinsekom horoskopu, pred 10.000 ljudi na beogradskom Kalemegdanu, fantastični Dejvid Koverdejl i Whitesnake proslavili su 35 godina njihovog rokenrol putovanja.

ws13_2Ovo je bio jedan od onih retkih koncerata gde nije manjkalo profesionalizma, kako sa strane benda, tako i sa organizatorske strane. Kalemegdan je od poslepodneva zatvoren za saobraćaj, kapije koncertnog prostora otvorene su i pre 7, tako da su izbegnute gužve i čekanje da se uđe. A sam prostor je bio dovoljno prostran, da iako skoro popunjen nije bilo preteranog guranja. Jedan od onih koncerata na kojima nije bilo incidenata. A još bitnije, fanove benda je poslužilo i vreme, koje je bilo toplo i bez padavina.

Već kada je Kraljevski apartman izašao na binu da “zagreje” publiku za Whitesnake, bilo je jasno da će zvuk biti besprekoran. Na svakom delu (kraju) koncertnog prostora dopirao je jasan i glasan zvuk. Svakako nešto što se retko dešava na koncertima u našoj zemlji. Kraljevski je svirao nekih 40ak minuta, prošarao setlistu svojim hitovima, a Lotke je pokušavao da animira publiku.

ws13_3Sa razglasa, kao na celoj WS turneji, počinje “My Generation” grupe The Who, da bi tačno u 10 sati članovi benda izašli pred fanove i odmah krenuli žestoko i gitarski uz “Give me all your love“. “Dobro veče Beograd”, javlja se Koverdejl i onda na srpskom kaže “hvala” i “živeli”. Podsetimo se, ovo je treći put da bend svira u Beogradu, tako da se pevać nalazi na poznatom terenu.

Rokačina se nastavlja sa “Ready an’ willing“, “Can you hear the wind blow” i “Don’t break my heart again“, a zatim sledi jedna od najpoznatijih balada “Is this love?‘”. U vazduhu je podignut tek po koji upaljač, uglavnom su dominirali telefoni koji su snimali pesmu. Većinu dosadašnjeg repertoara publika je rado pevala, a Koverdejl joj je prepuštao da povremeno to čini i samostalno.

“Da li verujete da slavimo 35 godina?”, zapitao je pevač. “Hvala vam puno. Izgubili smo neke prijatelje tokom ovog putovanja. Ovu posvećujemo Melu Galiju, Koziju Pauvelu i Jonu Lordu”. Dok nije krenula pesma “Gambler” u sećanje na pokojne članove benda, na bini je prvo razvučena velika Whitesnake zastava moto kluba Arhangel Srbija.

ws13_4Nakon “Love will set you free“, došlo je vreme za demonstriranje sviračkog umeća članova benda. Dag Aldridž i Reb Bič upustili su se u virtuozni gitarski duel nazvan “Pistols at dawn“. Uz zvuke usne harmonike krenula je “Steal your heart away” koja je završena sjajnim bubnjarskim solo performanskom Tomija Aldridža.

Koverdejl je iskoristio trenutak da malo odmori glasne žice, koje su i dalje u sjajnom stanju (iako je sve u malo nižem registru, glas je očuvao i bez greške je pevao), pa je predstavio članove benda. Pozdravljen je basista Majkl Devin, a klavijaturista Brajan Rudi dobija poseban tretman. Zbog brade Koverdejl mu pevuši “Is this beard?” parafrazirajući stihove pesme “Is this love?”.

“Za sve koji su nas podržavali 35 godina, u našim srcima… zauvek”… odličan uvod za “Forevermore“, naslovnicu poslednjeg studijskog albuma. Prvi deo pesme bio je akustičan, a onda se priključuje distorzija. Usledio je medli pesama “Best Years” i “Bad Boys“, a zatim dva velika hita, uz koje je publika poludela – “Fool for your loving” i “Here I go again“.

ws13_5Za razliku od prethodnih koncerata na turneji, Beograd je dobio poseban tretman i iznudio bis od benda. Tako je sat i po vremena besprekornog gitarskog rokenrola privedeno kraju pesmama “Ain’t no love in the heart of the city“, zatim a capella verzija Deep Purple klasika “Soldier of Fortune“, a za sam finiš spektakularna “Still of the night” i Koverdejlova poruka “Ne dozvolite da vas iko zastraši”. Da je to bio definitivan kraj nagovestila je pesma sa razglasa “We wish you well“, a potom i standardna “sikter” numera Monti Pajtonovaca – “Always look on the bright side of life“.

Neverovatna rokenrol energija širila se Kalemegdanom. 35 godina bend svira, i sa godinama nimalo ne posustaju. Koverdejl je tokom celog koncerta trčkarao, igrao, izvodio svoje čuvene manevre sa stalkom za mikrofon i uvek je bio spreman da porazgovara sa publikom. Majstori ni po treći put nisu omanuli da oduševe ovdašnju publiku.

GALERIJA