-

Whereswilder u Elektropioniru: povratak korenima

Masna distorzija, oštar ali topao vokal. Još jedan grčki stoner bend je jasno pokazao zašto je baš ta zemlja jaka kad je u pitanju ovaj žanr.

Psihodelični rokenrol kvartet Whereswilder u četvrtak uveče je imao svoj prvi nastup u Beogradu, u klubu Elektropionir. Svirka je trajala nešto više od sat vremena, a publika je mogla da uživa u zvucima kasnih šezdesetih oživljenim kroz autorske pesme benda.

Četiri mlada momka odevena u košulje zakopčane do grla i farmerice – na prvi pogled bi se reklo da deluju isuviše fino za psihodelični svet muzike. U trenutku kada su stali na binu i stidljivo poželeli dobro veče, magija je počela. Nežni glas pevača Giannisa Rallisa, upotpunjen sirovim zvucima dve gitare, basa i bubnjeva odjekivao je prostorom, a svaka pesma propraćena je gromoglasnim aplauzom. I mada su malo znani na ovim prostorima, odziv publike je bio sasvim korektan. Momci su uspeli kvalitetno da dočaraju atmosferu oba svoja albuma, iako je poznato da bendovi ovog žanra teško zvuče dobro uživo. Repertoar su započeli pesmama sa novog albuma. Kako je nastup odmicao, tako su i momci bivali opušteniji na sceni, te je virtuoznost u sviranju upotpunio i sjajan scenski doživljaj. Za sam kraj odsvirali su neke od svojih najvećih hitova: „Bo„, „Snow” i „Something about her”.

Prvi album Whereswildera „Yearling“ nastao je 2014. godine, a „Hotshot“ objavljen je početkom ove godine. O svojoj muzici skromno kažu da je „sjajna za slušanje na dugom putu“, na šta se može dodati da su im pesme odlične ukoliko ste fan The Beatlesa kombinovanim sa stoner rokom. Trenutno se nalaze na turneji po Evropi, a u Srbiji su za sada posetili Niš i Beograd.