-

NaslovnaReportažeWellness tretman uz Brkove u KST-u

Wellness tretman uz Brkove u KST-u

Jelena Samardžić

Funkcija: Novinar

Sebe vidi kao: veliki sanjar i dete koje ne zuri da odraste

Moto: my needs are simple. all I want is everything

brkovi
Brkovi; Foto: Miloš Cvetković

Beogradski Klub studenata tehnike je ponovo počeo sa koncertima u svojoj kultnoj bašti, a sinoć je ovaj prostor napunio zagrebački punk folk wellness bend Brkovi. Njihov dolazak je najavljen još u martu, a ulaznice su gotovo bile rasprodate.

Razlog posete ovih šarmantnih „brkatih“ momaka je bila zapravo promocija njihovog poslednjeg, petog po redu, albuma „Pizda materina“. Bend koji je oformljen 2004. godine, odmah je postao uočljiv svojim specifičnim izvođenjem, koje predstavlja kombinaciju folka i panka, što na prvi pogled deluje neizvodljivo. No, ipak, oni su uspeli, što pokazuje veliki broj koncerata koji imaju iza sebe, kao i brojna publika koja posećuje njihove koncerte. Pored novosadskog Pere Defformera, oni predstavljaju jedine na Balkanu koji sviraju ovakav tip muzike, a zajednički im je i producent Gos’n Bandar.

Publika se počela okupljati oko 23 časa, na ulazu su se formirali veći redovi, a oko ponoći je bašta bila krcata i sve je bilo spremno za početak wellness tretmana. Nestrpljiva publika je počela da doziva ovaj hrvatski bend, iako se na trenutak moglo učiniti da je reč o prozivci, ali kako se ponekad ne može baš najjasnije uočiti ni kada je Shamso 69 ozbiljan, a kada ne, tako je bilo i sa njihovom publikom sinoć. Na binu su izašli i pozdravili Beograd sa šalom „Evo ustaša iz Zagreba“ i započeli koncert sa pesmom Prva ljubav. Nemoguće je ne primetiti i njihov stil odevanja, te je tako Shamso u pantalonama sa animal printom doprineo da njihov humor izađe u prvi plan. Sve vreme je komunicirao sa publikom, konstantno zabavljajući prisutne uz svoje dosetke na račun političara, turbo-folka, malograđanštine, a energiju koju poseduje podelio je sa buntovnim istomišljenicima kojih je sinoć bilo zaista u velikom broju.

brkovi
Brkovi

Set-lista je bila raznovrsna, sačinjena od pesama kako sa prethodnih albuma, a tako i sa poslednjeg, prisutnima sve jednako poznate i ispraćene horskim prevanjem. Od samog početka koncerta, pa do kraja, uspeli su da održe usijanu atmosferu, te je tako teško reći uz koju su pesmu bili najviše podržani. Usledile su numere Nisi me bila vrijedna, Nevjerica, Skupe bomboniere, a iskorišćena je prilika za prozivanje Jun festa, kao i većeg broja folkeraša u našoj zemlji. Posle Uspomena, zatim pesme o normalnom muškarcu, Švaleru i Vrati se vrati, na bini se našao pevač grupe Bolesna Štenad – Aleksandar Marković, kao prvo iznenađenje večeri. Posle stiha „jer ja sam rođen u cveću livada“, Shamso preuzima mikrofon i nastavlja sa pesmom Nije život cvjetno polje. Publici su se pohvalili da ne piju rakiju već Rubinov vinjak, sebe nazvaši Rubinovim manekenima. Kako je veliki broj humanitarnih koncerata koji se u poslednje vreme dešavaju zbog situacije u Obrenovcu, Shamso je kazao da njihov koncert nije humanitaran, jer ne žele poput mnogih da to koriste ne bi li se eksponirali u novinama, ali i ujedno nagovestivši da im je mnogo žao tih ljudi.

brkovi (13)Kao podrška dolaze i gosti sa Banjice, Mortal Kombat, a neumorna publika nastavlja sa šutkama i glasnim pevanjem. Možda se može reći da je uz pesme Pizda materina, Balkanstar, Tolerancija publika bukvalno podivljala. Kao poslednja je najavljena pesma Srećo laku noć, dobro jutro tugo, a pre izvođenja su spomenute Neverne bebe, i sa čuđenjem priupitano prisutne „kako beba može biti neverna“. Ipak, nije samo ovaj bend isprozivan, na udaru se našlo mnogo njih. Iako je rečeno da je ovo bila poslednja pesma, publika je stajala i čekala bis, koji, naravno, nije izostao. Kiša koja je u tom trenutku počela nije zasmetala, naprotiv, osvežila je prisutne i svi su bili spremni za pesmu koju su skandirali, Opasno se drogiram, a zatim i Kurvo prokleta. Od publike su se oprostili sa nešto laganijom pesmom Samac.

„Za život je potrebna jedna stvar, ali neću vam otkriti koja! A u Beograd ćemo dolaziti dok god nas budete zvali“, kazao je frontmen za kraj.

Bez sumnje će se broj obožavaoca punk folk muzike do tada uvećati, a nadamo se i da će uspeti u svojoj misiji i iskoreniti neobičnu kulturu koja je zadesila Balkan.