-

Wardruna u Beogradu – Muzika je lek potreban našoj duši

Wardruna Tašmajdan Beograd Srbija Fotografije galerija NORDIC NIGHT OPEN AIR TOUR 2022
foto: Nemanja Đorđević

Nakon niza pomeranja zbog okolnosti na koje nije moglo da se utiče, beogradska publika konačno je doživela na stadionu Tašmajdan jedinstveno izvođenje norveškog sastava Wardruna, koji je po prvi put posetio srpsku prestonicu u okviru svoje Nordic Night Open Air Tour 2022.

Prijatno popodne prvog dana radne nedelje smenio je još prijatniji smiraj dana. Senke su postajale duže a odlazeće sunce ostavljalo je purpurne tragove na zapadu. Bez previše guranja i gužve, potočići ljudi slivali su se kroz nekoliko ulaza i jurili dalje, ispunjavajući fini parter sa redovima crvenih stolica i sivi, široki pojas udaljenih tribina.

Veče je otpočelo nastupom Lindy – Fay Hella & Dei Farne već u 19 časova pred malobrojnima koji su požurili kako bi zauzeli što bolje pozicije prema bini.

Primetnu svedenost sivila koncertnog prostora od 20 časova razvejavao je umilni zvuk sastava Kalandra. Iako su svi nestrpljivo čekali „zaštitnici runa“, Kalandra je dobijala aplauze nakon svake numere. Vreme je klizilo sporo, noć odbijala da prekrije nebo, a na bini su se odigravale poslednje pripreme.

Wardruna Tašmajdan Beograd Srbija Fotografije galerija NORDIC NIGHT OPEN AIR TOUR 2022Tačno u 21.15h „beli gavran“ raširio je svoja krila i poveo nas na putovanje, duboko u prošlost, ka vremenu kada smo svi bili povezani. Ako vam se pesma „Kvitravn“ dopala na prvo slušanje, uživo će se povezati sa samom vašom dušom i izvući na površinu svu onu teskobu koja se vremenom taložila i raspršiti je. Spori ujednačeni ritam i pevanje kao da emituju neku posebnu vibraciju. Najednom samo osetiš kako se tvoje srce sinhronizovalo sa ritmom koji je obgrlio prostor i celim telom struji ona prijatna jeza. A onda nalet burnog aplauza prekine magiju. Ali samo na kratko. Niti se dalje upliću i „Skugge“ donosi novi talas emocija. Preplitanje senki na platnu podseća na prizore koje su naši preci nekada davno posmatrali okupljeni oko vatre.

Jato belih golubova preletelo je preko stadiona Tašmajdan i izgubilo se negde iza vrhova crkve. Na platnu iza benda ocrtava se veliki, svetlucavi krug, „Solringen“ (Sunčani prsten) a nakon nje, jaki i mračni bubnjevi i razigrane senke članova Wardrune vizuelno su obogatili „Bjarkan“. Zvuke runa nastavila je „Heimta Thurs“, a nakon „Lyfjaberg“(planine koja leči), usledio je Ragnarok momenat sa moćnom „Tyr“ tokom koje se na tribinama osetio prijatni povetarac. Ka ponovnom rođenju nakon apokalipse proveli su nas nazad kroz sećanja na led iz koga je sve poteklo uz „Isa“, „Raido“ i „UruR“.

Wardruna Tašmajdan Beograd Srbija Fotografije galerija NORDIC NIGHT OPEN AIR TOUR 2022„Grá“ je napravio prelaz ka „Rotlaust tre fell“ koja opominje koliko je bitno povezati se sa onim iskonskim, poput drveta čiji opstanak zavisi od jakog korena. Otud i „Fehu“ u ovom nizu – prva i jedna od najjačih runa, koja označava toplotu i sreću. Niz je zaokružen sa „Odal“.

Iako su tekstovi pesama sastava Wardruna na staronordijskom, publika ih je nakon svake numere pozdravljala oduševljeno. Na kraju zvaničnog dela nastupa činilo se kao da aplauz nikada neće prestati.

Vidno dirnut izuzetno toplim prijemom u gradu gde prvi put nastupa, predvodnik sastava Einar Selvik, nakon što se zahvalio na ovakvoj dobrodošlici, publici je na engleskom govorio o drevnom nordijskom nasleđu, korenima muzike i njenoj moći. Govorio je kako je muzika u svima nama, kako je pevanje jedna od njenih najmoćnijih manifestacija. Zato su izveli jednu od njima najdražih pesama „Helvegen“ jer ona, iako je o smrti, govori i o nastavljanju života.

Oduševljena publika ponovo je bila na nogama i aplauzom pokazivala da ne želi kraj. Sa bine su se povukli svi osim Einara koji je rešio da izvede još jednu pesmu – „Voluspá“.

„Bila nam je čast i zadovoljstvo da nastupamo pred vama. Iskreno, želeli bismo i ponovo da dođemo. Onda, vidimo se uskoro!“, poručio je Einar, propraćen još jednim ogromnim aplauzom i reflektorima koji su nas vratili u sivu stvarnost, ali rasterećene.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Wardruna Tašmajdan Beograd Srbija Fotografije galerija NORDIC NIGHT OPEN AIR TOUR 2022