-

NaslovnaIzdvajamoVVhile, Consecration, Triko i Hetem: Post-rok magija u Domu omladine

VVhile, Consecration, Triko i Hetem: Post-rok magija u Domu omladine

Triko / foto: Nemanja Đorđević

Dom omladine Beograda sinoć je bio mesto okupljanja poštovalaca harmonije buke i psihodelije. Celovečernji užitak pružili su Triko, VVhile, Consecration i Hetem, u organizaciji Kišobrana i Pop Depresije.

Pohvalno je da je tokom cele večeri satnica zaista poštovana. Oko 21 sat nastupio je bend Triko. Svirku su započeli pesmama sa svog prvog, i za sada jedinog, albuma “Atina Bojadži” punog preplitanja šugejza, indie-popa i post-roka. Autentični spoj eha i lepih gitarskih deonica stvorio je divnu atmosferu. Zvuk je sve vreme bio odličan. Iako nije bila prepuna, sala Amerikana orila se usklicima zadovoljne i razigrane publike. Trio je odsvirao i par novih pesama u malo energičnijem maniru i pokazao da im ne manjka inspiracije i materijala za sledeći album, te da će se Triko tek čuti.

VVhile

Nakon male pauze usledio je miljenik beogradske buke VVhile. Iako bend čine dva čoveka, njihov zvuk poseduje zavidnu punoću, energiju i višeslojnost. Čim su krenuli sa svirkom videlo se da se radi o nesvakidašnjem i kvalitetnom bendu koji sa pravom često nastupa širom Evrope. Poigravajući se sa bukom i korišćenjem mnoštva gitarskih efekata stvorena je jedinstvena harmonija, koju je jedino narušavalo što se pevanje gotovo nije ni čulo i bilo je nemoguće razaznati reči pesama. No, to nije pokvarilo celokupni utisak, jer je na ovaj način glas bio u službi dodatnog sloja na već bogat zvuk. Energičnost i hrabrost su kulminirali kada je Stevan uzeo bas gitaru i istovremeno svirao i nju i bubnjeve. Odsvirali su i novu pesmu aktuelnog naziva “Pogrešan premijer” rekavši kako se nadaju da nećemo imati pogrešnog predsednika. Muzika te pesme je bila žestoka, a prava je šteta što se tekst nije mogao raspoznati. Pored muzike, VVhile osvaja samouverenošću i kreativnošću koje su neophodne ne bi li se stvorilo nešto ovako originalno.

Bina se ispraznila, a elektronski predah od svirki pružio je Hetem hipnotišući prisutne svojim neobičnim zvukom.

Consecration

Kada su se momci iz benda Consecration pojavili na sceni publika je pojurila u prve redove. Ređali su okupljenima dobro poznate hitove od kojih su se izdvojili “Cimet”, “Romantična policija” i “U Karkosi” tokom čijih bržih delova su i bend i publika skakali u istom ritmu. Tvrđi distorzijski segmenti neobično ukombinovani sa nežnim gitarskim deonicama bili su odsvirani profesionalno i predano, a dobro, mada na trenutke i preglasno ozvučenje je omogućilo da zvuče zaista sjajno. Atmosfera u Domu omladine se tek usijala kada je ovaj trio napustio binu. Naravno, vratili su se na bis i krenuli sa laganim “Praskozorjem” što je na prvi pogled delovalo neobično, ali se pokazalo kao pravi izbor. Ljudi u publici su se naježeni njihali uneti u lične vizije koje ova numera izaziva. Bez pauze među pesmama odsvirali su moćne “Barikade” diktirajući vrtoglavu promenu energije svim okupljenima i time završili nastup. Dobiti dobru svirku od Consecrationa nije iznenađenje, a posvećenost sa kakvom ovi momci pristupaju svakom nastupu im je obezbedila vernu publiku i status ozbiljnog benda.

Događaji poput sinoćnjeg su kod nas retkost, ali su veliki pokazitelj toga da se u moru šunda i kiča pravi kvalitet uvek prepozna i ispliva. Pokazalo se da sjajnih žanrovski šarenolikih bendova koji ne odustaju od stvaranja iskrene i autentične muzike ima na domaćoj sceni i da ne čekaju prilike, već ih grabe. Organizovan zaista profesionalno, a odsviran majstorski, ovaj “mini festival” pružio je predanim muzičarima priliku da nezavisnu muziku prikažu široj publici u najboljem svetlu.

GALERIJA FOTOGRAFIJA