-

NaslovnaIzdvajamoVrući ritmovi u Fabrici: Soulfly

Vrući ritmovi u Fabrici: Soulfly

Soulfly SKCNS Fabrika Novi Sad
Foto: Hristina Panić

Nakon dugih 14 godina, Max Cavalera sa svojim bendom Soulfly je ponovo posetio Novi Sad. Bend je imao podršku domaćih sastava War Engine, Dreddup i Downstroy

Soulfly SKCNS Fabrika Novi SadWar Engine, novosadski thrash metal bend je imao čast da otvori sinoćnu svirku, i
to su uradili sa veoma visokim nivoom profesionalizma. Publika se tek okupljala, te je bend svirao pred svojim fanovima i po kojim zagriženim ljubiteljima metalnog zvuka. Situacija se već poboljšala sa sledećim bendom, takođe iz Novog Sada, Dreddup. Bend je u novoj postavi pokazao da ima i dalje snage da gura svoju veoma originalnu muziku, i da na ovim prostorima nema većeg predstavnika industrijal žanra od njih. Zidovi fabrike su odbijali zvuk i pravili od njega pomalo neartikulisanu buku, koja je u ovom slučaju davala na efektu haosa i ludila. Vrućina je terala ljude na pauzi da se guraju ispred fabrike na malom ograđenom prostoru kako bi došla do malo vazduha.

Naredni bend, kikindski Downstroy, je prošli put u Fabrici pokazao svo svoje umeće, koje nažalost ovaj put nije bilo na stopostotnom nivou, pre svega zbog ozvučenja, koje im nije išlo na ruku, te se u pojedinim momentima nije moglo razabrati šta gitare sviraju, u kom ritmu su bubnjevi, no to su nadomestili svojom enegrijom, pozdravima ostalim bendovima, kao i gostovanju Čvareta, frontmena zrenjaninske grupe Overdrive.

Soulfly SKCNS Fabrika Novi SadSatnica je sve vreme bila ispoštovana, i došao je na red glavni bend. Posle malo duže pauze i nameštanja zvuka, negde oko 15 do 11, na  scenu izlaze Soulfly, na opšte oduševljenje publike. Imao sam brigu da će zvuk i dalje biti preglasan i mutan te da ćemo imati lošiji utisak, ali se ispostvailo suprotno. Nešto tiši zvuk u odnosu na predhodne bendove je dozvolio da se celokupna slika benda mnogo bolje razabere, tako da su se jasno čule bravurozne solaže Marka Ricoa, kao i grmljavina basa, smena glavnih i pratećih vokala, te neizostavno tribalno sviranje bubnjeva. S obzirom da je zvuk bio nešto tiši, čini mi se da u zadnjim delovima Fabrike nije stizao pun zvuk, te su ljudi koji su stajali napred bili u mnogo boljoj poziciji što se tiče slušanja.

Publika je odlično reagovala na pesme, Max Cavalera je pozdravljao Novosađane, pozivao na skakanje i puna fabrika je sinoć bila zaista jedno kolektivno iskustvo zbližavanja. Osim preseka karijere i sviranja hitova, Soulfly je i odsvirao jednu novu pesmu koja će se naći na narednom izdanju. Negde na oko pola svirke, bend je napravio malu pauzu, dozvolivši gitaristi da pokaže svoje umeće, te je on svirao razne solaže i rifove (Slayer – reigning blood, između ostalog), koji su na trenutke bacali publiku u trans. Takođe, jedan od dirljivijih momenata je bio kada je u jednoj pesmi gitarista svirao solažu na akustičnoj gitari. Nakon preko sat i po vremena kvalitetne svirke, došao je kraj, te smo svi zadovoljni mogli napustiti Fabriku i sabirajući utiske, shvatiti kakve legende muzićke scene smo upravo slušali.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Soulfly SKCNS Fabrika Novi Sad