-

Vrela noć na Mikseru uz E-play, Eyesburn i Gobline

Goblini
Goblini; Foto: Branislav Milošević

Treći dan beogradskog Mikser festivala bukvalno je podigao prašinu. Još jedan u nizu dana tokom kojih su gospodarile visoke, skoro letnje temperature, završen je uz još topliju noć, zahvaljući publici i odličnom lajnapu sinoćnjeg programa, koji je napravio vrelu atmosferu.

E-Play
E-Play

Sa malim kašnjenjem, nekoliko minuta pre 22h, na binu je izašao beogradski elektro-rok sastav E-play. Sa dominatnom ritam sekcijom, u kojoj se posebno izdvaja bas Maje Cvetković i neverovatno razigrana Kika koja svojim pevanjem, a i ludim scenskim nastupom doprinosi opštoj atmosferi.

Sa muzikom koja se može opisati kao mešavina psihodeličnog i elektronskog roka, a ponekad je na samim granicama drum’n’bassa, nije ni teško razumeti kako su od prve pesme sve prisutne podigli na noge. Publika je mogla da uživa uz pesme poput numera „Sramota“, „Ljubica“ i naravno, verovatno najvećim hitom grupe „Divan Dan“ – koji su mnogi propratili pevajući sa bendom. Nakon odličnog 45-tominutnog nastupa, bend je, uz pozdrav upućen publici, napustio binu i ostavio masu, koja se još uvek polako okupljala, u odličnom raspoloženju.

Nakon malo duže pauze, koju su tehničari iskoristili da postave instrumente i održe iritantno otegnutu tonsku probu, na sceni se pojavio Nemanja Kojić Kojot, čuveni frontmen beogradskog sastava Eyesburn. Ovaj rege-hard-kor bend na srpskoj sceni opstaje (uz povremene prekide) već više od 20 godina, a sinoć su publici na Mikser festivalu priredili još jedan (doduše malo predugačak) muzički spektakl. Ovo ej bila jedna od prvih prilika da se bend čuje u novom sastavu.

Eyesburn
Eyesburn

Koncert su otpočeli brzim numerama „Dream is over“ i „Sister“ i „Life“, a već nakon nekoliko minuta u publici su počeli da se prave sve veći krugovi, najavljući neminovne šutke, koje su nezaobilazna stavka ovakvih koncerata. Momci na bini su, u svom stilu – žestoko i beskompromisno, nastavili da cepaju, te su usledili hitovi „Peacefull war“, „Frontline“, a za numeru „Šejn“ Kojot se latio i trombona, te su pesmu nastavili uz pozdrav upućen Rundeku. U tom momentu atmosfera je dosegla svoj vrhunac, te nije bilo osobe koja nije skakalu, prateći ritmove koji su dolazili sa bine. Nakon još nekoliko pesama usledio je i mega-hit „Fool control“ koji je pratila oda Bob Marliju, obrada pesme „Exodus“, čiji je kraj, barem prateći zvaničnu plejlistu benda, trebalo da označi i kraj nastupa. I, zaista, nakon ove numere bio bi savršen momentar da publika uhvati dah i spremi se za sledećeg izvođača večeri, ali, bilo zbog odluke benda, ili organizatora, bend je nastavio da svira i publiku koja je već bila na ivici umora – preko te ivice i gurnuo. Nakon nekoliko minuta samo su još najvatreniji fanovi ostali uzdignutih glava, dok je sve više prisutnih počelo da iskazuje vidnu nervozu (pogotovo deo publike koji je sa nestrpljenjem isčekivao nastup Goblina). Daleko od toga da Kojot i ekipa nisu svoj deo nastupa odradili savršeno, od početka do kraja puni energije, ali je nastup od skoro sat i četrdeset minuta u festivalskom programu ipak bio malo predugačak. No, bilo kako bilo, dočekasmo i kraj njihovog nastupa, kada se Kojot uz puno pozdrava publici povukao sa bine.

Goblini

A onda je usledila još jedna, ovaj put zaista predugačka pauza, te smo tako u više navrata pratili tehničare koji su se peli i silazili sa bine, dok je deo publike, pevajući najveće hitove Goblina, pokušavao da ih izmami na scenu. Nakon određenog vremena to im je i pošlo za rukom, a onog momenta kada su veterani iz Šapca iskoracili pred publiku svi prisutni su momentalno zaboravili na umor i nervozu! Uz prve stihove pesme „Luna“ Goblini su napravili pakao. Moramo biti realni – i nakon 23 godine rada, ekipa jednog od najvećih domaćih pank bendova je u stanju da vas proguta, sažvaće i ispljune iznova i iznova, a vi, dok stojite u masi koja besomučno skaće, nemate drugog izbora no da podignete ruke, klimate glavom u ritmu i pratite Goluba od reči do reči. A, Goblini nas sinoć definitivno nisu štedeli. Bez pauze, odmah nakon prve pesme, usledio je još jedan hit – numera „U magnovenju“, da bi nakon toga, raspoloženi pankeri pritisli gas pedalu do kraja, probijaju patos. Usledile su pesme „Kupi me“, „Ona“ i „Dr Hofman“, a publika je do tada već totalno poludela. Šutke, pocepane majice, ljudi koje je ostatak publike nosio na rukama – sve je bilo tu, da upriliči ovaj pank spektakl. „Hvala vam, ovde smo zbog vas!“: rekao je u jednom momentu Golub, koji je u toku večeri preživeo i jedan veoma emotivan momenat, vidno dirnut vernim fanovima koji su pravili odličnu atmosferu. Prve redove su zauzele pripadnice lepšeg pola, a među njima se našao i jedan mlađi otac koji je svoje dete, 11-otogodišnju devojčicu, doveo da čuje bend njegove mladosti – malo je reći da je devojčica baratala tekstovima pesama podjednako dobro kao i ekipa na bini. Hitovi su se nizali, te smo tako imali priliku da čujemo „LSD se vraća kući“, „Daleki put“, „Roba s greškom“, a bend je nastavio da prži kroz listu od čak 24 numere. A, čak ni tad nije bio kraj, jer su se veoma raspoloženi Goblini vratili na bis i odsvirali „Ne trebam nikome“, „Deca iz komšiluka“ i „Za Lorenu“ kojom su i zvanično završili svoj nastup.

Da li se prašina, koja se u oblacima podigla iznad Savamale, spustila nakon odličnih nastupa ovog petka, videćemo već u subotu, 6. juna, kada će publika imati prilike da uživa uz nešto mirnije melodije Artan Lilija, Darkwood Duba i TBF-a.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Goblini