-

Vožnja kroz slike zvukova

Styptic

Tri sjajna autorska benda Styptic, Violent Chapter i Marica, sinoć su u niškom klubu Feedback pokazali da ova vrsta muzike i dalje ima svoje pobornike u Nišu, kao i da vreme metala još uvek nije prošlo.

Marica

Naviknuti na činjenicu da u klubu Feedback koncerti počinju uglavnom nešto pre ponoći, ljubitelji malo tvrđeg zvuka nešto pre 23 sata okupili su se ispred kluba, da se zagreju za ono što sledi.

Crvena svetlost rasipala se po bini i instrumentima i spajala se sa srebrnastim odsjajem staniola kojim su bili oblepljeni zidovi oko bine. Petnaestak minuta nakon 23 sata, muzika sa razglasa je utihnula, i sa bine je krenula grmljavina.

Marica – niški bend slatkog imena i opakog zvuka, svojim kratkim nastupom otvorio je ovaj zajednički koncert. Momcima je ovo tek treći nastup i za sada imaju svega jedan EP, zajedničku viziju i nepresušnu ljubav prema metal muzici. Sasvim dovoljno za početak. Marica je izvela tri pesme sa svog prvog EPja „Subliminal“. Momci su prilično uvežbani i nesputani na bini. Njihovo vreme tek dolazi.

Jedan od pionira metalcore pravca, Violent Chapter, ovdašnjoj publici prvi put su se predstavili sada već davne 2008. godine, kada su svirali sa bendom Styptic u Centru za kulturu Niška Banja. Bila je to sjajna svirka, doduše, ne tako sjajno posećena ali svakako nastup vredan pamćenja.

Violent Chapter i dalje poseduje onu zaraznu energiju koja vas vuče na pokret i prepuštanje muzici kroz koju vas spretno vodi glas frontmena Marka. Momci su, između ostalog, izveli i deo materijala sa svog aktuelnog EPja „Millstone Punishment“, a energija koja se stvorila u prvim redovima trajala je do kraja njihovog nastupa, ne popuštajući ni tren.

Bombastični segment iz „Via Nocturna“ bio je intro za ono što je, čini se, većina isčekivala čitave večeri. Na prve taktove, odmah se osetilo da, iako su se vizuelno izmenili (skratili kose), Styptic i dalje nosi taj prepoznatljiv vibe. Njihova muzika i dalje nosi onu snagu i na trenutke pomera unazad kazaljke na satu života i vraća u neko drugo vreme.

Bend je u međuvremenu pretrpeo i male izmene u postavci jer je autentičnog frontmena Miodraga Brankovića – Ćaleta zamenio perspektivni Ilija Medar.

Da li zbog naviknutog uha na Ćaletovu boju glasa ili nečeg drugog, u početku je bilo malo čudno slušati novog pevača. Međutim, kako je nastup odmicao, nekako je sve dobilo svoje mesto a enerija koju je Ilija pokazao tokom ovog nastupa raspršila je sve dalje nedoumice. Ilija je ne samo adekvatna zamena, već i frontmen koji je sposoban da se stopi sa izrazom koji neguje Styptic i stvori svoj prepoznatljiv izraz.

Kako je ovo bio jedan od nastupa u okviru mini turneje, Styptic je svoj nastup prvenstveno bazirao na pesmama sa albuma prvenca „Noesis“, koji trenutno promovišu na svojim nastupima širom Srbije.