Vojko V u Novom Sadu: Splitska furija protutnjala Gerilom

Vojko V HIGH5 Dom sportova Zagreb
foto: arhiva

Ne više od nedelju dana od najave dolaska jednog od vodećih regionalnih repera u Gerilu, popularno stecište alternativaca u srpskoj Atini već je bilo rasprodato. I to pre dva meseca. To nije uspelo ni mnogo poznatijim niti medijski praćenijim muzičarima, ali Vojku je to pošlo za rukom sa samo jednim hit albumom objavljenim sredinom godine. Kako to, kako to?

Naravno, splitski hip-hoper nije novajlija na sceni, niti je pomenuti ovogodišnji s-t uradak prvi u njegovoj solo karijeri, ali možda više nego sva prethodna izdanja pogađa “u sridu” i direktno oslikava istinski balkanski mentalitet. Sa velikom dozom (crnog) humora, kreativnosti, samokritike i, bez svake sumnje, potentnog skilla i storytelling dara, Vojko provlači socio-politička događanja kroz rime, situaciju na sceni, realne i imaginarne društvene probleme, povezuje Guči Mejna i Huljića, tu su i Malnar i Ceca, i Bah i sevdah, estrada i underground, old-school i trap, prozaične osobe iz svakodnevice i Lidija Bačić, ali i nezaobilazni Srbi, kao umišljeni krivci za novonastale nedaće.

Sam koncert trajao je oko 75 minuta. Vojku na sceni društvo je pravio DJ, a tu je bio i mini sintisajzer, koji, nažalost, nije pokazivao znake života, pa smo ostali uskraćeni za određene solo deonice koje Vrućina izvodi u toku pojedinih pesama. Osmehujući se, kroz zube je procedio toncu “Ubiće te, BRE!!!”

Vojko V HIGH5 Dom sportova Zagreb

Startovao je silovito sa “Ne može” instantno postavivši temelje za ono što se može očekivati u nastavku. “Hoćemo li malo čistiti kuću?” potom je upitao, a zapaljena masa je zavrištala “Cilit Bang!” U toku najvećeg hita “Zovi ćovika“, ako se uopšte na “Vojku” može tako nešto reći, jer svaka numera je hit za sebe, nastaje totalni delirijum, a početni blok okončava sa trakom “Rođendan” gde sempluje Fiftijev “In da club”.

Ovog ćovika upoznali smo kroz rad u Dječacima i Kiši metaka gde je ostavio neizbrisiv trag, pa je sledeći blok pesama posvetio njima. Odužio se matičnim bendovima najpoznatijim stvarima poput “Na Lovrincu“, “Meko sranje”, “Narodna”, ali ne i “Krek kuća” (hehe). Ovde je provukao i regionalnu himnu za 2018. godinu “Kako to” uz očekivane ovacije u toku stiha “Možda su Srbi?”

Posle “Popaja”, gde mu je pomagala devojka iz prvog reda, Vojko baca freestyle, kada ponovo dokazuje da vlada hip-hop naukom. Sledi furiozan finiš, pa se ređaju “Bach”, “Ceca u Parizu”, “Pasta Italiana”, “Marjan” i još jednom “Ne može”! Spektakularan kraj Vojkove trodnevne mini turneje.

“Hvala vam pun kurac, Novi Sade!”, uzvikivao je reper pre samog finala u vidu dancefloor monstruma “Namazan u kocki” kada je nastala neviđena žurka, ali je ujedno označilo i konačan epilog ovog nastupa.