-

Voda Nad Vodama poplavila Crnu Kuću

Voda nad vodama; Foto: Srefan Savić
Voda nad vodama; Foto: Srefan Savić

U prostoru Omladinskog centra CK13, takođe poznatom kao Crna kuća, sinoć je Novosađanima održana Alternativna svirka dva benda iz Novog Sada – Saigon Express i Voda nad Vodama kao i beogradskog benda Hod.

Saigon Express
Saigon Express

Ne tako brojna, uglavnom nešto starija publika počela se okupljati u dvorištu Crne kuće još oko 22 časa, za koliko je najvljen početak svirke, međutim, kao što nepisano pravilo nalaže, svirka je počela sa nešto više od sat vremena zakašnjenja, a publika je za to vreme uživala u jednoj od poslednjih toplih večeri ove jeseni.

Prvi na scenu stupili su Saigon Express, bend koji pored autorske muzike svira i obrade alternativnih novosadskih bendova (Tuška pauk oblak, Žiks, Boye). Veseli i nasmejani započeli su ovu svirku plesnim rokenrol ritmovima, dok je svirka kasnije poprimila više punk prizvuk. Reklo bi se da Saigon Express već ima malu bazu svojih fanova iliti prijatelja koji verno prate rad benda, sudeći po tome da su se često čule muzičke želje, dobacivanja i vrisci. Publika je plesala i uživala, a Saigon Express je vidno zadovljan prepustio binu beogradskom Hodu.

HOD
HOD

Bendu Hod nastup u Crnoj kući bio je drugi u Novom Sadu. Ova četvorka nastala je 2010. godine u Beogradu, a svoj prvi EP „Hod“ snimili su 2012. u studiju Digimedija, koji je zagrebačka etiketa „Slušaj najglasnije!“ objavila iste godine. Pesmama sa ovog izdanja „Uvek“, „Ja nisam sam“, „Nikad“ i „Tren“ vokal Sandra Miloševski vodila je unapred izgubljenu bitku sa lošim ozvučenjem, dok je frontmen benda, gitarista i takođe vokal, Milan Perišić, davao poslednji atom snage da nadjača buku.

Voda nad vodama
Voda nad vodama

Nešto oko jedan posle ponoći počeo je dugo iščekivani nastup sastava Voda Nad Vodama. Kao što se moglo pretpostaviti, najviše publike propratilo je upravo njihovu svirku, koja je započela pesmom „Mrtva priroda“ sa njihovog prvog i do sada jedinog albuma „Pre Amerike“. Od samog starta publika je bila izuzetno energična, pevajući zajedno sa bendom pesme „Strojevi i mašine“, „Ponekad“, „Gde si ti“, „Avantura“… Na samom početku zbunjujuća je bila pojava pratećeg vokala na sceni, da bi u jednom trentku, na polovini svirke pevač benda Zoran Padežanin publiku podsetio da je to Boris Malinović, bivši bubnjar benda Voda Nad Vodama i pozvao ga da odsvira nekoliko pesama, čime su usledile „Laiden“, „Kiša na palankom“, „Raspadanje Pariza“ kojom se zvaničan deo svirke završio. Međutim, publika je bila jako uporna i dozivala bend na bis, u želji da čuje još jednu pesmu sa prvog albuma, „Alergija“. Izuzetno energičan nastup doveo je do naboja energije kako u publici, koja je vidno uživala skakajući, pevajući i valjajući se po podu, tako i na sceni. Iskreno se nadamo da će sa novim albumom Voda Nad Vodama u skorijoj budućnosti dobiti više poklonika, jer njihova muzika to zaista zaslužuje.

Voda nad vodama (1)

Save