-

Vlasta Popić u epizodi Novi Sad

Vlasta Popić
Vlasta Popić trio; Foto: Stefan Savić

Mali koncertni prostor novosadske Crne Kuće u petak bio je sasvim dovoljan za sve one koji su želeli da podrže nastup varaždinaca Vlaste Popić. Da li je na slabu posećenost uticalo mnoštvo drugih sadržaja koji su se istovremeno odigravali u gradu, ili slab hype koji se oko benda stvara (bar u Srbiji, budući da su u Hrvatskoj već uspeli da stvore pristojnu fan bazu) nije bilo od presudnog značaja za svirku, budući da praše jednako dobro svirali pred 5 ili pred 100 ljudi.

Vlasta Popić
Ivan Ščapec

U iščekivanju publike počeli su nekih sat i po vremena nakon predviđenog zamolivši odmah na početku da se popuni “novosadska rupa” (tradicionala pojava koja se javlja na novosadskim koncertima gde se publika povuče i napravi prazan prostor bar nekih 5 do 10m ispred bine, u zavisnosti od veličine kluba, toliko često se dešava da počinjem da mislim da je neko sujeverje u pitanju).

Otpočeli su sa “Tri” i nastavili sa novom “Tržište” koja će se naći na albumu koji snimaju kroz nekih mesec dana. Bučni punk-noise-pop trojac koji postoji od 2007. neretko, s pravom, upoređuju sa Repetitorom, čuje se i prizvuk Pixies i Sonic Youth sve to upakovano u originalnu šarenu buku iz koje se reči ponekad i ne razaznaju najbolje, ali dobro ti je dok ih slušaš, baš ti je dobro i baš ti je žao što je trajalo nepunih sat vremena.

Vlasta Popić
Tena Rak

Usledile su “Pokret” i “Nova” sa albuma prvenca “Za očnjake” izdanog 2012. čije su snimanje osvojili pobedom na kragujevačkom Demofestu i koji su snimili za SKC- Kragujevac, zatim “Dolje”, “O vodi”, “Ako nisam dobra” pesme sa live albuma koji je izašao početkom godine kao najava novog studijskog izdanja. Ivan Ščapec (gitara, vokal), Dimitrij Petrović (bas) i Tena Rak (bubanj, vokal) su pred kraj predstavili još dve nove numere “Ataksija” i “Szeged”. Bend koji se nedavno vratio sa jednomesečne evropske turneje naišao je na relativno dobar prijem malobrojne publike i kada je reč o starijim i novim pesmama.

“Očnjaci” i “Pripitomljeni đavo”, takođe sa prvog albuma za kraj, nazovimo to regularnog dela svirke pošto bend nije ni silazio sa bine, kada je jedno glasno: “A di ćete?” iz publike isprovociralo bis – “Ema”. U iščekivanju novog albuma nadajmo se da će simpatični neposredni trojac tek dobiti pažnju koju zaslužuje i da će im naredni nastupi u Novom Sadu biti propraćeniji, bar toliko da se izbegne stvaranje novosadske rupe.

Vlasta Popić
Tena Rak i Dimitrij Petrović

Save