-

Villagers of Ioannina City u Beogradu: Metafizičko putovanje

Villagers of Ioannina City Beograd fotografije galerija Dom omladine
foto: Nemanja Đorđević

Gotovo godinu dana od prve prilike da nastupe pred srpskom publikom, grčki stoner/folk progesivci iz Janjine podno Epira vratili su se da razmene još jedan kosmički zagrljaj, ovog puta u sali Amerikana Doma omladine Beograda. Svedok tome da se nešto tektonski pomerilo još tada u SKCNS Fabrici bio je sinoćnji red ljudi, kojem je sasvim malo falilo da počne da se rasprostire uzduž i popreko svih pešačkih prelaza kod platoa Milana Mladenovića — Prizor koji je nagnao više ljudi iz organizacije da izađe napolje sa telefonima.

Započevši svoju Through Space and Time turneju samo dan ranije, u Skoplju, Villagers of Ioannina City su rasprodali sve karte za beogradski koncert, a ploče i diskovi nisu mnogo kaskali, potrajavši negde do kraja treće pesme. Ovo oduševljenje bilo je obostrano, budući da Villageri kao bend postoje još od 2007, a široj publici su postali znani tek od skoro, poput onog prijatelja kojeg upoznate tek nakon mature, a ispostavi se da ste išli u istu školu.

Prve ovacije više puta je pokupio tonac, koji se našao usred rastućeg iščekivanja, ali ni do kapi kiše i konačne dobrodošlice nije bilo mnogo čekanjaVeć provereno i sasvim nekomplikovano, veče otvara preludijum za „Age of Aquarius“, numera „Welcome“, postavljajući ujednačene bas taktove koji su njihali Amerikanu do kraja koncerta. Spremajući se za vođenu meditaciju, publika već sada sinhronizovano klima glavama dok Alex Karametis potom doziva doba vodolije i zajedno sa svima uranja i izranja iz cikličnog sna o ponovnom rađanju.

Villagers of Ioannina City Beograd fotografije galerija Dom omladineIako je njihovu popularnost i priznanje među slušaocima alternatinih žanrova pratio nagli skok, koji povuče mnogošta sa sobom u paketu, Villageri su skromno i nepokolebano nastavili da rade apsolutno isto, izostavljajući svaku ekstravaganciju i eksperimentisanje sa nastupom. Privremeno buđenje iz sna donosi „Nova“, pesma sa njihovog debitantskog albuma iz 2010, „Riza„, koja je jednako mogla biti napisana i za poslednji, budući da se opčinjenost tematikom preporoda začela i pustila korenje još tada. Ovaj prvi krug, još uvek kolektivan i istovremen, publika prati horskim pevanjem klarinetskih deonica, mnogo pre nego što im je vreme u pesmi.

Ova slojevitost tonova vokala i instrumenata trajala je čitavo veče, budući da je u više mahova bilo teško razaznati da li se čuju gajde, publika ili Alex, ako ne i sva tri u polifoniji. Prilika da se nastavi sa pevanjem muzike umesto teksta daje i „Skaros“, podižući polako tempo i rasterujući svaku pospanost, jer je vreme i za drugi krug uz „Father Sun“ i „Dance of Night“. Svetlo kao jedini vizuelni element kojim su se služili tokom nastupa ovom prilikom posebno dolazi do izražaja, upereno tako da osunča sve van bine, kulminirajući na kraju od žute u plavu, u skladu sa temperaturom stvarnih zvezda. Ovo transcendentalno putovanje namah prekida osvrt na svakodnevicu, izgubljene snove i repetitivni rege takt kojim korača prosečan radni dan. Srećom, nema mesta sumornim uzdasima jer „Millenium Blues“ progresivno raste ka duru i vraća sve ponovo u nekakav metafizički danse macabre.

Villagers of Ioannina City Beograd fotografije galerija Dom omladinePostaje jasno da Villageri vešto tkaju priču malim, ali dovoljnim brojem pesama, doživljavajući vreme baš onako kako i pevaju o njemu, nelinearno, jer bi za prosečan bend tako veliki raspon između dva dugometražna albuma verovatno označio neuspeh, raskol ili raspad. Da se može napisati vrsna i vrlo slojevita muzika sa nekolicinom opštih mesta, potvrdili su i nastavili u treći krug, uz „Cosmic Soul“. Hipnotično njihanje ponovo obuzima celu publiku, sada već bez navođenja frontmena, a u tom zanosu se zaorio i grčki, postavši istog momenta univerzalan i jednako znan od strane svih, jer su se prvi put u toku večeri mogli razgovetno čuti svi stihovi tokom trajanja pesama „Ti Kako“ „Krasi“.

Prelaz sa stoner-folka na klasičniji prog-rok zvuk sa primesama tradicionalnih instrumenata menja atmosferu, ali u nijansama, budući da Villageri uspešno zadržavaju esenciju na svakom jeziku i u svakom podžanru, te se energična „For the Innocent“ sasvim glatko nadovezuje, ali i zaokružuje po četvrti put istu, a svaki put nešto drukčiju kosmičku priču. Ipak, Urobor je još uvek tu, a klarinetiste i gajdaša nikad dosta, te se sve zaokruženo ponovo raspršuje, brzo i glasno izmoljenim bisom u koji staju još taman „Zvara“ „Karakolia“.

Izvesno je da će se Villageri vratiti u Srbiju, raštimati svima privide svakodnevice, podsetiti na zaboravljena znanja i neizbežnu cikličnost, možda isto ovako, uz dežavi, možda nešto drukčije, u prostoru još većeg kapaciteta i sa još prodornijih glasova iz publike koji na grčkom pevaju kao na maternjem. Do tada će možda objaviti još neki album ili EP, možda i u potpuno drukčijem maniru, ali će domaća publika i tada moći da iščekuje odveć poznat susret i dvočasovnu vožnju kroz prostor i vreme.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Villagers of Ioannina City Beograd fotografije galerija Dom omladine