-

NaslovnaReportažeVikend na Szigetu: Zabava ne prestaje!

Vikend na Szigetu: Zabava ne prestaje!

The National Sziget festival Budimpešta
The National ; foto: Hristina Panić

Prethodna dva dana u Budimpešti valjala su se u letnjoj vrelini, a vrelo je bilo i tokom nastupa nekih od najvećih svetskih zvezda današnjice. Vaš hiperaktivni reporterski duo, za vas je izabrao neke od najinteresantnijih momenata koja su obeležila vikend na Szigetu.

Sinoć smo bili svedoci najvećeg broja ružnih frizura kod muškaraca (da, da, gori i od muške punđe) na jednom mestu, a to su afro pletenice i riblja kost kod belaca. Razlog tome je hedlajner Post Malone, tetovirani reprezent (t)rep žanra koji neguje takav modni stil.  Jedan od trenutno najpopularnijih muzičara na sceni uspeo je da prikupi ogroman broj gledalaca na prostoru ispred najveće festivalske bine, uglavnom predstavnika mlađih generacija, koji su “divljali” tokom čitavog koncerta skačući i uzvikujući svaki stih svog idola.

Post Malone Sziget Budimpešta
Post Malone

Kako nisam “na ti” sa ovakvim trendovima, ubrzo sam promenio lokaciju, kako bih uživao na Chill Gardenu pored Dunava, odmarajući se pred početak sledećeg koncerta. Nešto slično uradio sam i dan ranije kada je na Mejnu nastupao Macklemore, čiji je najinteresantniji deo nastupa bio kada je izveo dvoje gledalaca na binu na dance off, gde je mala crnkinja izdominirala. Tada je primećeno pregršt blesavih i kreativnih kostima u publici, inspirisani velikim hitom dotičnog “Thrift Shop”.

Macklemore Sziget festival Budimpešta
Macklemore

Konačno sam gledao i The National. Američki sastav desetak puta gostovao je u Hrvatskoj, ali uvek se nešto isprečilo, pa nisam prisustvovao nijednom od tih koncerata. Sada je sve to došlo na svoje. Što se mene tiče, bilo je magično. Petorci na sceni društvo su pravili dvojica momaka kao duvačka sekcija, devojka na pratećim vokalima i još jedan bubnjar. Pravi orkestar zbog koga su pesme zvučale punije, zaokruženije, bolje, ako želite, nego dok sam ih slušao na raznim streaming servisima. Predstavili su pesme sa aktuelnog albuma, ali bilo je i ličnih favorita, klasičnih The National hitova poput „I Need My Girl“ ili „Mr. November“. Matt  Berninger je oduševio njegovim promuklim vokalom, gospodario je scenom, a prava pomama nastala je kad je otišao duboko izvan zaštitne ograde. Pomenuta duvačka sekcija je u par navrata začinila show, a devojka, kojoj nažalost nisam uspeo da saznam ime, dodatno je unapredila kvalitet pojedinih numera. Kao suvenir sa koncerta poneo sam zvaničnu set listu koju je Matt koristio na sceni, tako da će mi prvi susret sa ekipom iz Sinsinatija ostati zauvek u sećanju.

The National Sziget festival Budimpešta
The National

Od bendova koji su nastupali na manjim binama, Sophie Hunger, kantautorka iz Švajcarske, sa pratećim bendom održala je fantastičan nastup na Europe stejdžu, dok je malo pre nje, na istom mestu, francuski reper Lord Esperanza zapaprio atmosferu gruvajući svoje trake. Roosevelt, projekat nemačkog di-džeja i producenta Mariusa Laubera na A38 bini pripremio je publiku za nastavak žurke svojim miksom indie-popa i tehno zvuka, čineći da subotnje popodne prođe u konstantnom đuskanju. Kasnije su pod tim šatorom nastupali Son Lux i James Blake.

Parcels Sziget Budimpešta
Parcels

Međutim, australijski sastav Parcels sada preuzima primat kada je reč o najboljim koncertima manjih bendova. Petorica visokih, štrkljavih mladića u odelima od starta su krenuli silovito, uključujući plesni mode do maksimuma, što se instantno prenelo i na okupljene ispred bine. Klavijaturista, gitarista, još jedan klavijaturista i basista poređani u Kraftwerk formaciji (mada su tokom koncerta obišli svaki centimetar scene) i bubnjar iza njih su viđeni kao naredni hedlajneri najvećih evropskih festivala. Ranije sam pisao o njihovom fantastičnom debi albumu iz prošle godine, a hajp na trendseterskim muzičkim medijima, ispostaviće se, itekako je istinit. Svega je tu bilo, i funka i post-roka i elektrifikovanog gitarskog popa, ali najviše mladalačke energije i zaraznih melodija od kojih prosto ne možete mirno da stojite. Daft Punk, Chic, Phoenix u jednom bendu. Obratite pažnju na ove momke.

GALERIJA FOTOGRAFIJA SUBOTA
Macklemore Sziget festival BudimpeštaGALERIJA FOTOGRAFIJA NEDELJA

Protoje & Indiggnation Sziget Budimpešta