-

NaslovnaReportažeVeSeljačka Buna u Elektropioniru

VeSeljačka Buna u Elektropioniru

Seljačka Buna; foto: arhiva

Mlade bunarike i bunari iz svih krajeva Srbije i šire, obavili su svoje dnevne aktivnosti, a nije ih puno ni bilo zbog jučerašnjeg kišnog i dosadnog dana, i stuštili se u rano večernje sate ka Elektropioniru u Cetinjskoj 15 kako bi u ovaj sivi dan uneli malo života. Svoje traktore, freze, automobile parkirali su gde je kako ko mogao i stigao, a vrata kluba su im bila širom otvorena. Cilj je bio jedan – muzička atrakcija Seljačka Buna.

Kad tamo umesto agrometal pionira na bini dočekao ih je hrvatski elektro dvojac Pater Papula. Nastup gostiju iz komšiluka je teško okatakterisati kao muzički nastup, više je to ličilo na elektro/tehno litiju ili da budemo precizniji tehno procesiju sa anticelibatnim porukama u trajanju od pola sata. Maskirani duo je predvodio niko drugi do sam Isus Hrist koji je skakao, đuskao i točio piće svojim jaganjcima. Bunarike i bunari su i dalje pristizali u toku prvog nastupa.

Pionir se punio, a uglavnom mladi posetioci odeveni u majice bendova Anthrax, Iron Maiden, Sabaton, pomislio bi čovek da se ta faza prevaziđe u srednjoj školi, prilazili su bini i gledali „njegovu svetost“ kako uživa u pesmi koja govori o njegovim roditeljima – „Cuckold Joža“ i kako nakon nje zajedno sa poseticima izvodi, ispostaviće se veliki hit „Moj Mačak Dalibor“. Problemi sa ozvučenjem osetili su se iako je sve išlo na matricu. Međutim, kako se nastup Patera primicao kraju tako se i nerazgovetnost vokala brisala i sve jasnije čulo nakašljavanje članova sastava. Uz glasno odobravanje završene procesije, pun klub i konačno dobro podešene potenciometre na vokalnim kanalima miks pulta, Pater je prepustio binu sledećem sastavu – Kamenolomu.

Seljačka Buna

Beogradski heavy metal sastav zabeležio je sinoć svoj prvi nastup. Do sada je publika imala prilike da ih upozna jedino preko platforme YouTube, mada pojedini članovi benda bili su istaknuti članovi već poznatih domaćih sastava. Kamenolom se nije uklopio u sinoćni lajnap, ne zbog zvuka već zbog pristupa svojoj muzici. Kod njih nema sprdnje, nema podilaženja publici, ima čvrstine i petlje. Tematika u pesmama nije nešto što se može svakome svideti, ali „Grom Peruna“ je grmeo iz dva identična Jacksona. Moglo bi se reći da je bend dugo sklapalo i peglalo u studiju svoju muziku te su bez greške izvedene „Oštrica“ i „Krv bogova“ koje su prouzrokvale prve šutke i pivske fleke na majicama. Ozvučenje nas je uskratilo da najbolje čujemo visoke tonove i metal ukrase koji čine bitan deo možda najbolje prihvaćene pesme „Valhala“, međutim, jako dobro se čuvo pevač Kamenoloma. Glas zvuči bolje nego na traci, a na razgoventosti pevanja pozavideli bi mnogi frontmeni. Dobar deo istančane metal estetike sa audio zapisa se gubi u lajv nastupima, te topla preporuka da ovaj bend poslušate uživo, dopadljiviji su.

Prebačen milje preko bas bubnja je znak da je vreme bune došlo, tačno 22h sata. Buna se vratila, ali nažalost vratila se i nerazgovetnost na vokale, dok su solo deonice nešto bolje izlazile iz kutija. Međutim, nikoga to nije bilo briga jer se videlo koliko je posetiocima nedostajalo druženje sa svojom Bunom. Ova jako zanimljiva petorka je nastup otvorila sa sebi svojstvenom Star Wars izvedbom pesme „Kotor“. Ne samo da se Buna vratila nego je i „Ponovni dolazak Isusa Hrista“ na scenu vratio Sina Božijeg i dva njegova sledbenika iz Papule. Dok je Isus lebdeo po bini uz pesmu posvećenu njemu, iznad glava posetilaca lebdeli su oni do kojih je božanska ruka najviše prodrla.

Buna, glasna, srčana i vesela ušla je grubo, rifom Willieja Dixona u „Gotik Cica Macu“, razvukla cica macu sa Urge Overkillom i zakucala sa Chuckom Berryjem. Nakon „Mace“ intenzitet bune se na kratko smanjio da bi progresivno rastao od numere „Svemirski Pirati“, preko „Seljobus“, tokom koje je jedan od fanova lebdeći na rukama publike pucao selfi, do vrhunca u „Nije htela“. Iako lagana, pesma je ganula ljude da uz bliceve i upaljače ispratili i otpevali ovu baladu. S mačem u ruci, dugokosi frontmen otpevao je „Trol“ i „Dabrovi“, nakon kojih je usledilo učestalo menjanje gitara dok nije pronađena ona prava sa kojom se ušlo u završnicu seta sa „Pank Šlager“ i možda najpoznatijom „Hevi metal“. Posetioci su se jako dobro zabavljali, odobravali svaku foru, solažu, promenu ritma, nisu skravali oduševljenje ni jednog trenutka, a pogotovo nisu kada se ušlo u bis set sa pesmom „Boem“, melodijski jako dobre poznate „Devojke sa gotik nogama“ i hita koji je prodrmao Cetinjsku 15 „Mi smo drvoseče“ kojim je veče privedeno kraju.

Srećni, nasmejani, pivom zaliveni i srcem ispunjeni bunari i bunarike su se vraćali svojim prevoznim sredstvima. Prvo ih je (ne)blasfemično ošamario Papula, onda uzdrmao Kamenolom, da bi ih na kraju ganula njihova Seljačka Buna zbog koje su i došli u Elektropionir, a zbog koje se nadaju da neće proći mnogo do sledećeg viđenja.