-

Veseli Samhajn uz The Rumjacks

 

The Rumjacks Bozidarac Beograd
The Rumjacks; foto: Branislav Milošević

Poslednjeg dana oktobra se, otkako su društvene mreže preuzele na sebe tu čast da prenose lične stavove malih ljudi, vodi večita, žustra i besmislena polemika oko (ne)čuvene proslave Noći veštica među našim napaćenim narodom. I dok su se tamo ukrštala koplja modernih i primitivnih, dok se u nekim kućama uz proslavu Svetog Luke srkala riblja čorba a u drugim farbala lica i oblačili kostimi, jedan bend se zagrevao da pruži Beogradu nezaboravnu Samhain žurku.

The Rumjacks su veoma mlad bend po godini proizvodnje. Ipak, za samo deset godina postojanja uspeli su da postanu veoma poznati u matičnoj Australiji, traženi u Evropi i ostatku sveta, a bogami i u Srbiji.

Veče u Božidarcu je počelo, po navici, prilično rano. Naravno, kada je veliki roster uz striktno vremensko ograničenje čak je i tada bilo jasno da će sve predgrupe morati brzo da se smenjuju, nameštaju i pakuju svoje brojne instrumente što je poprilično frustrirajuće za svakoga od njih – a nije ih malo.

Cassidy's Brewery Bozidarac Beograd
Cassidy’s Brewery

Iako su predgrupe sveukupno sa smenjivanjima na bini provele tek koliko traje prosečan horor film, mnogi od nas sa ove strane rade to što rade upravo zbog njih, jer se zna da oni zaslužuju više od onoga što dobijaju, pogotovo ako su u pitanju momci kao ovi što su nas ove večeri uveseljavali. Zbog svega toga bi mnogo ružno bilo ne napisati barem poneku reč o njima, kako bi se dao značaj njihovom učešću na ovoj fešti.

Pre svega treba dati značaj Cassidy’s Brewery koji su se našli na nezasluženom prvom mestu kada gledamo na događaj hronološki. Uvek rado viđena ekipa na koncertima, kada zaglaviš uz Brewery nikada ti nije dosadno, sve i da ta irska muzika tebe posebno ne impresionira. Postoji ta lepota u sviranju, predivne melodije i pocerska harmonika. Krajnje je vreme da neko ovaj bend počne ozbiljnije da shvata.

Zatim za njima, jedini bend bez irske podloge ovde, ali svakako pod dubokim uticajem južnog dela Ostrva. Takođe lokalna podrška, ne baš tako mladi ovdašnji pank bend Blast 77 sa proverenim pank standardima. Mene da pitate, eto zvao bih ih da mi sviraju na svadbi. Zvaću vas, ljudi, samo da nateram dragu da prihvati. Nekada je i to lepo čuti, premda tu naravno nema ničega autorskog, mora li? Ono, za početak.

Zatim su se tu posle nedugo vremena pojavio Scordisci, još uvek mladi i izuzetno angažovani irish bend koji možda radi, ulaže najviše znoja, naravno, zaslužuje pažnju izdavača. Sigurno stoje i iza organizacije ovog i prethodnog irish eventa u Božidarcu. Cela jedna ne tako mala irish scena u Beogradu i u samom centru ova osmorka. Jesam li dobro izbrojao?

Scordisci Bozidarac Beograd
Scordisci

Veliko finale njihovog nastupa nakon 80% autorskih stvari su izvođenja My Heart Will Go On American Jesus. Naravno, u takvom momentu shvataš da si okružen mnogim bićima, obučenim u kiltove, kariranu odeću, zeleno, Halloween kostimima… Veoma slikovita i, recimo, masovna publika koju okupljaju Scordisci je tu najveći pokretač i svojom zabavom upotpunjuju ovaj veseli Samhajn čekajući da se pojave gosti iz Australije.

The Rumjacks zapravo i jesu ono što se od hedlajnerskog benda očekuje. Da bude dobar. Bio je pakleno dobar! Zapravo odlično dobro hemijsko jedinjenje različitih uticaja u jednom tako jednostavno osmišljenom bendu. Petorka koja nalazi taj odličan odnos dve, tri, četiri supstance i svojski ga primenjuje. Dovoljno pank, dovoljno irish, dovoljno jamajka i mogući Clash uticaj, ako nećemo uvrediti true ekipu. Dovoljno.

Odlično urađen zvuk u krcatom i nezgodnom Božidarcu i jedan sasvim profi bend na bini. Nisu im ni veće bine strane, ali na ovoj bini Božidarca dominiraju. Salom se, naravno, razlio miris znoja, patike naravno lepiš za patos od prosutog piva, ali u ovakvim momentima uopšte ne smeta. Bar ne mnogo.

The Rumjacks Bozidarac Beograd
The Rumjacks

Rumjacks su bend za svaku preporuku i zainteresovani mogu da bace pogled. Imaju čak i Spajdermena zaposlenog kao roudija i koji na konopcima doleće i donosi gitare pevaču. Zaista. Dođite da se uverite. Organizacija je za svaku preporuku, takođe, možda zapravo sledeći put uskoro opet napravite nešto dobro kao ovo. Mladi bendovi – svirajte uvek kao danas. Publika – naklon. Vi divni, čudni ljudi.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

The Rumjacks Bozidarac Beograd