-

Naslovna Reportaže Verujte veštici: Lydia Lunch's Big Sexy Noise u Beogradu

Verujte veštici: Lydia Lunch’s Big Sexy Noise u Beogradu

Lydia Lunch Big Sexy Noise Dom omladine Beograd
foto: Nemanja Đorđević

Sinoć je Dom omladine Beograda imao priliku da ugosti mračnu no-wave divu, Lydiju Lunch i njen bend Big Sexy Noise koji čine gitarista James Johnston i Ian White na bubnjevima. Bend je nastupio u Beogradu i prošle godine, te je ovo bio njihov drugi koncert u Srbiji.

Samo dvadesetak minuta nakon predviđenog vremena Lydia i bend su izašli na scenu. “Good evening”, zarežala je i otvorila koncert pesmom “Mahakali Calling“.

Lydijin nastup se odlikuje njenim nepokolebljivim stavom i vrlo eksplicitnim porukama publici. Tako je, pokušavajući da namesti stalak za mikrofon s kojim je vodila borbu ceo koncert, rekla da su ona i njen bend poznati po tome da lome svu opremu, a onda je usput gestikulacijom objasnila ženama kako muškarcima mogu da polome penis. Bilo je i nekih ne tako feminističkih izjava kao kada je, dok je pila vino, nazvala sebe antihristom jer ona pretvara vino u vodu.

Lydia Lunch Big Sexy Noise Dom omladine BeogradPublika je na takav njen pristup reagovala na različite načine. Neki su bili očigledno nepripremljeni na ono što ih čeka, pa su samo zbunjeno gledali u ono što se dešava pred njima, dok su drugi hedbengovali uz muziku dok su ih njene izjave zasmejavale.

James Johnston, zgodan i veoma šarmantan, na neki način predstavlja Lydijinu suprotnost, pa je tako pravio balans koji je neophodan. Dok se ona postarala da šokira sve prisutne, James je sve vreme pravio kontakte očima sa publikom i upućivao im osmehe, a često je dolazio do ivice scene dozvoljavajući ljudima da ga dodirnu.

U jednom trenutku, on je otišao u bekstejdž, verovatno kako bi sredio nešto što nije bilo u redu sa gitarom, i ostavio Lydiju samu sa Ianom. Da ne bi gubili vreme, njih dvoje su nastavili kocert pesmom koja možda i najbolje opisuje Lydiju, “Trust the Witch“. Pred kraj pesme James se vratio kako bi upotpunio ovu numeru zvukom svoje gitare.

Lydia Lunch Big Sexy Noise Dom omladine BeogradJedan od interesantnijih momenata na koncertu je bio taj kada je Lydija svom bendu, pa onda i sebi, sipala neko piće koje je, sudeći po njenom izrazu lica nakon što ga je probala, verovatno bilo rakija. Nakon toga, ona je sela, uzela svoju torbu koja je sve vreme stajala na sceni, prvo iz nje izvadila ruž kako bi popravila šminku, a onda uzela perfem i naparfemisala se. Zatim, dohvatila je lepezu kako bi se malo rashladila, a Ian i James su zasvirali sledeću pesmu. Nakon kratke pauze, ustala je i vratila se u akciju.

Posle pesme “Forever on the Run“, bend se povukao sa scene. Publika je, naravno, tražila bis, pa su se vratili na binu kako bi poklonili ljudima još jednu pesmu. Tada joj je neko iz publike, iako još nije prošlo 12 sati, poželeo srećan rođendan, na šta je ona odgovorila: “I hope you’re gonna spank me for my birthday”, nakon čega su odsvirali poslednju pesmu.

Sinoć smo se svi uverili u to da veštice postoje. Samo, one ne jašu na metli, već reže u mikrofon i plaše publiku, nemaju dlake na jeziku i uživaju u tome da isprovociraju. A susret sa vešticom je zaista iskustvo za pamćenje.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Lydia Lunch Big Sexy Noise Dom omladine Beograd

Izdvajamo

Još zanimljivih tekstova
Odabrano samo za tebe