-

Verse i note u hali Čair – Gibonni u Nišu

Gibonni
Gibonni; foto: Marija Veljković

Veliko ime popularne muzike današnjice Džiboni, nastupao je sinoć sa svojim bendom u hali Čair u Nišu. Ovo je bio prvi put da Džiboni samostalno nastupa pred Nišlijama. Kao specijalan gost na koncertu nastupao je i makedonski velikan, Vlatko Stefanovski.

Gibonni
Gibonni i Vlatko Stefanovski

Bilo je nešto više od 20 sati kada je hala Čair bila poprilično puna, ali daleko od rasprodatog kapaciteta, što je pomalo i neočekivano za koncert ove veličine. U parteru je bilo taman toliko ljudi da svako može slobodno da se njiše ili da se grli sa bižnjim svojim. Tribine hale bile su pune i na njima gotovo da više nije bilo mesta. I dok su svi iščekivali početak spektakla, pijuckali su pivo i razgovarali međusobno.

Sve je počelo aplauzom. Kada su se svetla ugasila i dlanovi gromoglasno zatapšali, Džiboni, „za prijatelje Džibo“ (kako je sam rekao), popeo se na binu zajedno sa svojim bendom i ogromnim osmehom na licu poželeo dobro veče svima, a bilo nas je mnogo. Moglo bi se reći da su muziku zapravo pokrenule prve note Vlatka Stefanovskog dobro poznate pesme „Činim pravu stvar„. Kod publike nije bilo dileme. Kao na dugme uključeni od početka do kraja pevali su i mahali rukama i svi su se smešili od užitka.

GibonniMuzika kojom se Zlatan Stipišić Džiboni bavi karakteristična je po tome što unosi osećanja ljubavi, mira i pozitive pa su pesme „U ljubav vjere nemam“ koju je napisao za Olivera Dragojevića, „Judi, zviri i beštimje„, „Ne odustajem„, „Tempera“ u prvoj polovini koncerta baš takve vibracije slale.

Vlatko Stefanovski, koji je na sinoćnom koncertu gostovao, obradovao je publiku i kroz koncertni repertoar upleo tri kultne pesme grupe Leb i sol i to „Čuvam noć od budnih„, „Čukni vo drvo“ i „Kao kakao“ koja nas je dočekala pred kraj koncerta sa Vlatkovim gitarskim vratolomijama.

Najvreliji deo koncerta bila je karakteristična izvedba pesme „Libar„. Čudesna kombinacija saksofona, violine, klavijature, basa, bubnja i naravno makedonske gitare, stvarala je osećaj nevidljive magle koja kao se prožimala kroz melodiju. Publika u transu. Parovi plešu, ruke su u vazduhu a mobilni telefoni blješte zbog bliceva. Činilo se kao da je ova pesma publici bila omiljena.
Još jedna gošća koja se pojavila sa početka drugog dela koncerta bila je pevačica Stefani. Ova tamnoputa pevačica vrsnih glasovnih mogućnosti već duže vreme sarađuje sa Džibonijem a sinoć je sa njim otpevala nekoliko pesama od kojih je najlepše prihvaćena poznata „Mirakul“ ali ni „Anđeo u tebi“ nije posustajala.

GibonniPred sam kraj koncerta koji je ukupno trajao dva sata, Džiboni je rekao kako je ovo bilo veče koje slavi ljubav i život. Zapravo, tokom cele večeri Džibo je održavao odličan kontakt sa publikom. Počev od toga što se seća poslednjeg nastupa u Nišu – krajem 80ih dok je bio član Osmog putnika kada su svirali kao gosti Kerbera na Željinom stadionu. Između pesama se šalio sa gostima, napominjao da to što priča, publika može snimati, ali da ne zavšri na youtube-u, kako ne bi publika sa drugih koncerata bila ljubomorna jer je ovaj nastup bio bolji. Na kraju koncerta je tradicionalno upozorio ljude da koji su tokom koncerta pili alkohol ne sedaju za volan. Pred bis usledila je čuvena „Posoljeni zrak i razlivena tinta“ ali na žalost niške publike ovog puta sa Džibonijem binu nisu delili Damir Urban i Maja Azucena sa kojima obično uživo izvodi ovu numeru.

Nastup nije prošao bez bisa. U svom stilu, pevač i njegov prateći bend vraćali su se dva puta na binu. Prvi bis Stefani je započela pesmom „Amazing Grace“ koja se pretočila u pesmu „Toleranca„. Usledila je pesma „Dobri judi“ sa albuma „Noina arka“. U drugom izlasku ponovo su odsvirane pesme „Činim pravu stvar“ i „Libar“ i taj drugi bis bio je konačni pozdrav. Osmeh na Džibonijevom licu poželeo je prijatan ostatak večeri a istim onim gromoglasnim aplauzom kojim su muzičari dočekani, bili su i otpraćeni.

Gibonni

Gibonni

Save