-

Veliki Prezir i Nežni Dalibor: Reke teku brodovima

Veliki PrezirJedan od najznačajnijih alternativnih rok bendova sa ovih prostora Veliki Prezir održao je sinoć koncert u beogradskom Domu omladine u sali „Amerikana“. Kao predgrupa nastupio je Nežni Dalibor.

Nežni DaliborPosle dugog renoviranja kultni Dom omladine je konačno proradio, a jedan od prvih rok koncerata u sali Amerikana je bio upravo ovaj. Veliki Prezir je inače pre više od godinu dana nastupao na ovom istom mestu zajedno sa bendovima Lula Mae i Autopark.

Satnica se striktno poštovala, tako da je vranjanski sastav Nežni Dalibor nastupio nešto posle 21 sat. Pored već poznatih pesama sa debi albuma „Sredstva i veštine“, bend je ovoga puta izveo pesme sa novog albuma koji će do kraja meseca ugledati svetlost dana. Furiozni i energični na bini prenosili su emocije prisutnima. Najavljeni „gost“ koncerta, Nežni Dalibor su se svojim nastupom odlično uklopili uz Veliki Prezir koji je tek nešto posle 22 časa izašao na binu.

Sala je bila poprilično ispunjena i publika je bila strpljivo pripremljena za melodičnu gitarsku buku. Sam početak je krenuo u nešto sporijem ritmu. Frontmen benda Vladimir Kolarić, kao i ostatak benda bili su tehnički perfektni, bez posebne improvizacije. Gitarske deonice su prosto odjekivale salom. Veliki Prezir uživo zvuči poprilično glasno i ubedljivo. Bend, bez neke posebne komunikacije sa publikom, komunicirao je putem pesama koje su prisutni samo upijali. Što se pesama tiče, raskalašno su prošetali sa svojim letargičnim pop hitovima, zadržavši se na poslednjem albumu „Nikadjekraj“. Među publikom je solidno prihvaćen i novi singl pod nazivom „To“ koji najavljuje njihov novi album koji je planiran tokom 2011. godine. Možda čak i najbolja domaća obrada benda La Strada „Okean“ je jednostavno hipnotisala masu, dok je spoj pesama „Svi se spustite na pod“, „Konj“ i „Promene“ razmrdao sve u publici.

Veliki prezir predstavlja bend koji na svoj način doživljava period sentimentalnog buđenja. Nestrpljivo se očekuje novi album koji će sigurno biti dostojan naslednik odličnog „Nikadjekraj“. Ovo je inače bio prvi u seriji koncerata u Domu omladine Beograda koje će slušaoci radija B92 tokom ovog proleća moći da prate u direktnom prenosu.

Fotografije sa sinoćnjeg koncerta pogledajte ovde.