Veliki Prezir i Bohemija u borbi protiv tehnike

Veliki Prezir, foto: Ivan Dinić

Kultni Veliki Prezir, miljenici niške publike, sinoć su nakon svega šest meseci ponovo gostovali u klubu Feedback. Ovog puta kao predgrupa je nastupio novi niški bend Bohemija.

Nešto nakon 23 časa na binu izlaze domaćini, Bohemija. Ova petorka predvođena Jankom Džambasom, već par godina vredno radi na ovom projektu koji je krajem avgusta doživeo svoj debi album „Sve naopako“. Album je snimljen u studiju „Šamarčina“ Roberta Telčera, gitariste Velikog Prezira, a izdat za kuću Pop Depresija.

Bohemija, foto: Ivan Dinić

Iako im je ovo tek treći nastup, članovi benda, izuzev perkusionistkinje Dine, iza sebe imaju dugogodišnji staž na domaćoj sceni kroz bendove There., Prljave Sestre, Slide Ride i tako dalje. Međutim, ono što je primetno tokom nastupa Bohemije je nekoherentnost, pre svega u zvuku. Iako na momente hitnične, većina pesama ipak zvuči raslojeno. Sonična slika benda gubi na jačini, pre svega u strofama, gde se oseća da svaki član benda vuče na neku svoju stranu, odnosno teži nekom svom uzoru. Energije sa druge strane, ovom bendu ne manjka. To se pre svega odnosi na bubnjara benda Milana Stoiljkovića, koji se svojski trudi da celu sliku uokviri. Uz dosta rada, pre svega na samom zvuku, jer im ideje ne manjkaju, i uobličavanju istog, ovaj bend može postići nešto veće. U nešto više od 40 minuta Bohemija je predstavila svoj debi album sugrađanima, napravivši dobru uvertiru za Veliki Prezir.

Tokom kraće pauze između bendova, kako bi se oni smenili na bini, klub se lagano popunjavao. Primetno više ljudi bilo je na sinoćnjem nastupu Prezira u odnosu na onaj od pre pola godina. Naravno, to je daleko od skoro rasprodatih koncerata pre nekoliko godina, ali o tome je, barem što se Niša tiče, uzaludno trošiti reči.

Uz veliki aplauz Veliki Prezir koncert otvara dvema najboljim pesmama iz njihove dvadeset godina duge karijere „Sutra“ i „Neobična sumnja“. Već tada je krenula agonija sa monitoringom na bini, koja je mučila i Bohemiju pred kraja nastupa, i koja je trajala tokom skoro celog nastupa. Međutim, Prezir, iskusan koliko jeste, i oduševljen nastupima u Nišu sa ovim problemima uspešno se borio. Publika im je uzvratila aplauzima i podrškom tokom i između pesma.

Veliki Prezir, foto: Ivan Dinić

Set listu već svi dobro znaju, ali i dalje, valjda zbog same uzajamne energije između benda i publike, je niko ne osporava ili negativno komentariše. Svakako, osam godina od poslednjeg albuma i četiri od EP-ja je ogroman period studijske neaktivnosti za jedan nadasve aktivan bend. Mada na ovom, kao i prethodnom koncertu, publika je čula jednu novu stvar „Odsutna zvezda“. Ona je očigledni nagoveštaj benda da ipak rade na novom albumu. Nakon nje i razmišljanja kada će se pojaviti naslednik „Nikadjekraj“ bend nas vraća na sam početak njihove karijere pesmom „Minesota“ sa albuma „Veliki Prezir“. Bučnih, u krajnje pozitivnom smislu, preko sat i po vremena svirke, uključujući i bis, Velikog Prezira završeno je pesmama Ne znam,  Konj i Promene.

Veliki Prezir još jednom je demonstrirao zašto važe za „koncertnu atrakciju“ koliko god ta fraza rogobatno zvučala. Večeras isti dvojac, Bohemija i Veliki Prezir, nastavlja svoj mini tour koncertom u Beogradu, u Elektropioniru.

Veliki Prezir, foto: Ivan Dinić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komenar!
Unesite svoje ime ovde