-

Veliki povratak Velikog Prezira u Elektropioniru

Veliki Prezir
Veliki Prezir /foto: Nemanja Đorđević

Za sam kraj maja meseca, u novom toplom beogradskom klubu Elektropionir priređen je odličan koncert kultnog alternativnog benda Veliki Prezir, koji se vratio na scenu nakon godinu i po dana koncertne pauze.

Početak koncerta je najavljen za 21:30h i bend je sa sasvim minimalnim zakašnjenjem, bez ikakve predgrupe, u dobro poznatom sastavu, (Vladimir Kolarić, Robert Telčer, Boris Mladenović i Robert Radić) otpočeo je svoj dvosatni program. Svoje mesto, na početku koncerta, našle su domaće brit-pop himne sa albuma ’’Ruka bez povratka’’ i ’’Brazde’’ – nostalgična ’’Gubi me sudbina’’, teatralna ’’Moram da znam’’ i melanholična ’’300 čuda“, koje po konstrukciji nikako nisu najenergičnije iz opusa ovog benda, ali su zato u živom izvođenju dobile jedinstvenu, živahnu notu koja je odlično zagrejala publiku za kasniji, beskompromisniji deo nastupa.

Veliki PrezirUbrzo nakon toga su usledele i pesme sa albuma ’’Nikadjekraj’’, koji je kako 2009. godine u diskografiji benda napravio blaži preokret u raspoloženju i atmosferi obilnijom distorzijom, pa tako i na sinoćnjem koncertu, sa poslednjeg izdanja ’’Svetlost i dim“ koje pokazuju bend u svom dosadašnjem kreativnom vrhuncu, ali i sa nezaobilaznog prvog studijskog ostvarenja koje nosi naziv benda, čija se dvadesetogodišnjica od objavljivanja navršava upravo ove godine.

S obzirom na to, da je Veliki Prezir uvek bio konzistentan bend kada je pisanje pesama u pitanju, ceo repertoar je bio izvrstan, ali ipak postoje pesme koje su se, iz pojedinih razloga, izdvojile. To su svakako izuzetno furiozna ’’Svi se spustite na pod’’, džej-meskisovska ’’Promene’’ (koja iz nekog razloga tradicionalno nije bila spojena sa ’’Konjem’’), ’’Pomozi sebi’’ kojoj je bend dodelio vrlo dugačku i monolitnu introdukciju, na taj način stvarajući vrlo psihodeličnu atmosferu, kao i prelepa obrada kultnog novosadskog benda La Strada, ’’Okean’’, po čijem je završetku Kole zamolio publiku za aplauz upućen bubnjaru Robertu Radiću, koji je i svirao bubnjeve na studijskom snimku originalne verzije. Treba napomenuti i odličnu, novu pesmu ’’Odsutna zvezda’’ koja se do sada pojavila samo u akustičnoj verziji, a koju je sinoć bend na pravi, svojstven način izaranžirao i isporučio u električnoj, kao i ’’Nikadjekraj’’ koja je zvučala odlično zahvaljujući odličnim gitarama i shoegazerskim efektima u outru pesme koji zasluženo uzima čitavu njenu polovinu.

Veliki PrezirKako i dolikuje jednom odličnom koncertu, vrhunac večeri se desio prilikom bisa na koji je bend entuzijastično pozvala publika i prilikom koje su izveli u malo izmenjenom aranžmanu ’’Suncokrete’’, ’’Sutra’’ i jednu od svojih najvećih pesama, ’’Dobro je’’, ostavljenu za kraj koncerta, koja je u svom haotičnom delu reinkarnirala bučni i nemirni duh jednog Sonic Youtha, koji su savršeno dočarali Telčerova obilna, eklatantna distorzija i svemirski, oscilirajući eho.

Kolarić je izjavio da je ova duža pauza bila potrebna bendu i da sada ponovo rade sa ogromnim entuzijazmom. To se jasno i oseti na njihovim koncertima, svaki član je potpuno uživljen u sviranje, ali i takođe vrlo fokusiran na to kako će se zvuci njegovog instrumenta reflektovati od zvuk koji ostatak benda stvara. Ne zna se da li više od sebe daje Boris Mladenović, svojim blago distorziranim i oštrim bas zvukom i deonicama, Robert Telčer koji je u svom sviranju uspešno iskombinovao gotovo sve gitarske epohe, Robert Radić koji ni u jednom momentu ne posustaje ređajući svoje odmerene i efektne bubnjarske zahvate, ili Vladimir Kolarić koji i nakon toliko godina svoje neobične tekstove iznosi izuzetno uverljivo i emotivno.

Jedino što je malo zasmetalo jeste što se čini da, iako je bilo mladih ljudi, nije ih bilo dovoljno iako je bio pun klub. Poseban autorski izraz i strašna koncertna energija su potpuno uspešna formula i stiče se utisak da mlađe generacije to nisu dovoljno ispratile, jer je Veliki Prezir, iako bend koji jako dugo postoji, pun sveže i mladalačke energije. Ali bi se zato moglo reći da je verna publika koja se zadesila na koncertu bila zaista odabrana, publika koja je emotivno i iskreno ispratila čitav repertoar i zahvaljujući tome, sinoćni događaj bi se mogao adekvatno opisati u tri reči – izvanredan rokenrol koncert. Veliki Prezir se snažno vratio na scenu i još jednom pokazao koliko je zapravo važan bend.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Veliki Prezir