-

Veliki povratak The Bambi Molestersa u KSET

the-bambi-molesters-01
U Hrvatskoj i regiji vjerojatno nema osobe koja nije čula za The Bambi Molesters, a poznati su i izvan granica Balkana baš zbog toga što sviraju vrstu glazbe koja bi mogla rasplesati svaki tip osobe. I bome nas je rasplesala.

the-bambi-molesters-02Publika KSET-a sinoć se stopila u jedan jedincati entitet i u ritmu se ljuljala poput plime i oseke prateći žive zvukove koji su dopirali s pozornice. U klubu je bilo uistinu puno ljudi i, iako sam već čula priče o tome kako KSET izgleda kad je kompletno pun, ovo je prvi put da sam naletjela na koncert koji će izazvati tako nešto. Nije bilo kritično, ali bila je masa ljudi, i podij, prostor oko šanka, galerija i dvorište bili su dupkom puni.

The Bambi Molesters su se držali svog stila s relativno malo govorancije i tijekom koncerta zahvalili su publici i KSET-u što ih je nakon 13 godina pozvao da nastupe kao dio programa proslave 40. godišnjice kluba. Svirali su oko sat i pol i odradili pametno složenu setlistu na kojoj se periodički, svakih pet-šest pjesama, moglo čuti jednu od onih stvari koje svi znaju.

Koncert su započeli pjesmama sa zadnjeg albuma, “As the Dark Wave Swells”, kao što su “Wrong Turn” i “Siboney”, a čim se publika zagrijala krenuli su na neke od favorita sa “Sonic Bullets: 13 From the Hip”, kao npr. “Double Danger”, “Last Ride” i “Corazón Del Loco Jorge”. Unatoč nedostatku teksta, po uniformnom gibanju publike moglo se vidjeti da su ove pjesme dosta puta preslušane kod kuće i prostorom se u času raširila pozitivna energija.

the-bambi-molesters-03Naravno, nisu zaboravili ni na svoje ranije uratke pa se sredinom koncerta moglo čuti i pjesme poput “High Wall” i “Invasion of the Reverb Snatchers” s albuma “Intensity!” izdanog daleke 1999., a potom i “Wanganui” s njihovog prvijenca “Dumb Loud Hollow Twang” koji će dogodine navršiti čak 20 godina. Također su odsvirali i neke od prvih pjesama koje su ikada snimili, kao npr. pjesmu “Little Beach Bunny”, koja je snimljena i izdana na kazeti u vremenu kad su The Bambi Molesters više zvučali kao garažni punk nego surf rock.

the-bambi-molesters-05No, i oni i mi znamo što smo došli čuti i nije prošlo predugo prije nego što su se vratili na novije albume i favorite kao što su “Theme From Slaying Beauty”, “Chaotica”, “Mindbender” i “Malagueña”. Iako je setlista sa oko 25 pjesama ogromna za koncertne standarde, organizirana je na način da konstantno podiže raspoloženje i živost u klubu, i doživi fantastičnu završnicu nakon čega su posjetitelji ostali pomalo zbunjeni kad su vidjeli da su se članovi benda počeli spuštati s pozornice. Ali nakon kratkog skandiranja “’oćemo još!” vratili su se odsvirati bis u kojem su se tradicionalno našle pjesme “Pearl Divin’”, “Cecilia Ann” i “Latinia”.

Iako nije bilo predgrupe (prije i poslije zabavljao nas je KSET-ov DJ jako dobrim odabirom surferskih oldiesa), The Bambi Molesters odradili su odličan posao dostojan veterana domaćeg surf rocka i uspjeli su svojoj publici zadržati koncentraciju, što može biti dosta teško kod instrumentalne glazbe. Eventualnu monotoniju razbili su povremenim pjevanjem, dovođenjem trubača i pozivanjem posjetitelja iz prvih redova na ples na pozornici koja je bila prekrivena tepihom na zebrasti uzorak. Sve u svemu, ovaj je koncert bio sjajan početak vikenda i dokaz da su The Bambi Molesters bend na svjetskoj razini koji se, osim u glazbi, izvještio i u sposobnosti zabavljanja publike svih dobi, naravi i razina opijenosti.

the-bambi-molesters-04

Save