-

NaslovnaReportažeVelika pesma za bezbrižan ples - She Past Away i Sputnik u Elektropioniru

Velika pesma za bezbrižan ples – She Past Away i Sputnik u Elektropioniru

She Past Away Sputnik Elektropionir Beograd

    foto: Nemanja Đorđević

Prepun i rasprodat Elektropionir, se sudeći po prisutnima čiji su stilovi većinom poticali iz gotike i novog vala, ove noći vratio nekih 30tak godina unazad. Očekivao se nastup novosadskog benda Sputnik i turskog She Past Away koji prvi put dolaze u Srbiju, pa je možda to i razlog pomame za kartama kojih na kraju nije ni bilo.

She Past Away Sputnik Elektropionir BeogradKako oni sami kažu, Sputnik je stari-novi bend koji se raspao 2002. godine, a od 2008. se polako vraća na muzičku scenu, pa je 2016. izašao prvi EP “The Drinkable World” koji sadrži pet pesama, a samo dve godine kasnije i album “A Memory of Fire”. Bez obzira na to što su njihove pesme na engleskom jeziku uživo to uopšte ne zvuči “naše”, kako to obično biva kada domaći bend odluči da ne peva na srpskom. Suprotno tome, oni zvuče svetski kao da ste na koncertu nekog engleskog benda iz ‘80 tih godina. Muzika podseća na mešavinu Joy Division-a i Depeche Mode-a, a opet stoji sama za sebe. Pozitivan i pomalo veseo zvuk uz ritam koji pokreće, prosto vas tera da se promrdate, čak i da ne znate bilo koju pesmu, ili pak deo jedne od njih.

She Past Away Sputnik Elektropionir BeogradPosle Novosađana nastupili su She Past Away koji predstavljaju prijateljski, snažan i gotski post-punk zvuk uz koji je prelako igrati, onaj koji se može povezati sa samim počecima darkwave-a sredinom ‘80tih godina. Nastali su 2006. godine u Bursi (Turska) gde su četiri godine kasnije objavili svoj prvi EP “Kasvetli Kutlama”, zbog kojeg je i dvojac i dobio pažnju šire javnosti. Pevajući sve svoje pesme na turskom jeziku, sigurno nose taj rizik da ne postanu internacionalno popularni. Mada to je ono što ovaj dvojac čini posebnim i jedinstvenim, bez obzira na jezik uspeli su za par godina da se izbore za svoje mesto, izgrade pozitivnu reputaciju i još postanu jedini od svetskih vodilja darkwave žanra. Emocije i osećanja se mogu mnogo bolje preneti na maternjem jeziku, ali svakako to nije jedini faktor koji je uticao na njihov status egzotične neobičnosti koja je dovela do velikog uspeha.

She Past Away Sputnik Elektropionir BeogradNjihov izazak na scenu obasjanu svetlom, dok ih je skrivao dim cigareta, kojeg je bilo neuobičajeno mnogo, naglašavao je atmosferu muzike koja će trajati narednih sat i po vremena. Prigušeni šarenim osvetljeljem toplih i hladnih tonova, istakali su se tamni i gotički izgledi gitariste i vokala Volkan Canera i Doruk Ozturkcana na sintisajzeru. Udaranje bubnjeva i dominantne hipnotičke gitare ispunili su prostor i koncert je mogao da počne.

Tekstovi na turskom naravno da čine težim da se publika uhvati za reči i peva zajedno sa bendom. Umesto toga, može se potpuno uroniti u muziku i plesati bez ikakvog ometanja.  Posle nekoliko minuta maltene svi su to i radili. A oni gotovo nepomični na bini, dok se njihova muzika suočava sa publikom u bezumlju crnih zidova Elektropionira. Predstavili su poznate pesme kao što su “Kasvetli Kutlama”, “Rituel” i “Soluk”, a opet čitav nastup je bio kao jedna velika pesma gde nema neke razlike između ove ili one. Jedna zajednička i pomalo monotona priča u koju najjednostavnije uronete i briga vas za štagod.   

She Past Away Sputnik Elektropionir BeogradJeste da She Past Away ima određenu dozu monotonije u svojim pesmama, ali ona može biti jako hipnotička u malim dozama, kao što je sluačaj s ovim nastupom. Ipak, posle nekog vremena to može postati dosadno i zatražilo bi neku vrstu promene pre ili kasnije. Njihov rad jeste sjajan, u to nema sumnje, ali sve je to u istom, sivom i nekako introvertnom raspoloženju. Pa iz tog razloga možda bi prijalo da imaju više pesama kao što su “Bozbulanik”, kod koje je ritam brži od gotovo svih drugih i kada preslušavate diskografiju ona se uvek izdvoji kao prijatna promena.

Nema previše bendova koji u potpunosti prihvate goth rock kulturu, ne zaboravljajući taj izgled crnih košulja, vunenu kosu Robert Smitha i teške šminke. Ako se vratimo predstavnicima ovog žanra kao što su Joy Division, Clan of Xymox, Sisters of Mercy, pa čak i moderni Lebanon Hanover i ako tragamo za takvim bendovima ili nekim njihovim kombinacijama, She Past Away se opet izdvaja kao jedinstven i prepoznatljiv profil. Sigurno nisu samo kopije starih heroja, kao mnogi drugi bendovi ovog žanra.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

She Past Away Sputnik Elektropionir Beograd