-

Velika četvorka zajedno

arhiva
Foto: Yassen Nemski

Sofija je i službeno postala svetska prestonica rock i metal muzike, a 22. jun 2010. ostaće zauvek u istoriji tvrdog zvuka! Velika četvorka thrash metala svirala je na Nacionalnom stadionu Vasil Levski u Sofiji pred 35.000 ljudi, a milioni širom sveta su videli šou u više od 800 bioskopa na celoj planeti!

No, krenimo od početka… Sumorno prepodne nagoveštavalo je puno kiše na samom koncertu, tako da su osim piva i sendviča, najprodavaniji proizvodi ispred stadiona bile kišne kabanice. Bilo je fanova iz Srbije, Hrvatske, Grčke, Turske, Španije, Maroka, Britanije, Estonije, Latvije, Litvanije, Mađarske, Francuske, Danske, Makedonije i SADa!  Koncert je počeo veoma rano za naše uslove svirkom bugarskog benda „Bastardolomey“ koji je lagano pripremio publiku za spektakl.

Anthrax – Prvi od velike četvorke na binu u 16.30. po lolaknom vremenu izlazi bend „Anthrax“. Legende thrasha su pržile kao u najboljim danima, a pevač Joey Belladonna je, uprkos godinama, trčao po bini, odlično sarađivao sa publikom, a što je najvažnije glas ga još uvek dobro drži. Naravno, tu je bila i nezaobilazna perjanica za vreme izvođenja pesme „Indians“. Fanovi su bili prezadovoljni. Bend je svirao 45 minuta, a publike je bilo sve više i više na stadionu.

Set lista :
Caught in a Mosh
Got the Time
Madhouse
Be All End All
Antisocial
Indians
Medusa
Only
Metal Trashing Mad
I’m the Law

Megadeth – Na ovakvim festivalima kašnjenje je neoprostivo. Tako da je tačno u 17.45 na scenu stupio Dave Mustaine sa svojim bendom „Megadeth“. Odmah se krenulo žestoko, pesmama „Holy War“ i „Hangar 18“. Nažalost, upravo tada kreće veliki pljusak, ali je samo mali deo fanova pobegao sa svojih mesta u prvim redovima, ipak je to „Megadeth“, za koji vredi pokisnuti. Odlična svirka, malo slabija komunikacija sa publikom u sat vremena uživanja za prave fanove ovog kalifornijskog benda. Šteta što je kiša jako padala za vreme njihovog nastupa, ali je za utehu da je to bio jedini pljusak za vreme trajanja celog dvodnevnog festivala.

Set lista:
Holy Wars
Hangar 18
Wake Up Dead
Headcrusher
In My Darkest Hour
Skin O’My Teeth
A Tout Le Monde
Hook In Mouth
Trust
Sweating Bullets
Symphony
Peace Sells

Slayer – Nakon pauze od oko pola sata, na binu izlaze još jedne legende – bend „Slayer“. Jedan od najbržih bendova na svetu prži od samog starta. Publike je sve više, preko 30.000. Tom Araya sa sedom bradicom i kolege iz benda, vidno u najboljim godinama, sviraju svoje najveće hitove, a u publici kreću i prve šutke. Kraj nastupa ovog benda je bio fantastičan sa hitovima „Chemical Warfare“ i „South of Heaven“, a svoju jednosatnu svirku završavaju sa neponovlljivom „Reign In Blood“.

Set lista :
World Painted Blood
Jihad
War Zone
Hate Worldwide
Dead Skin
Angel of death
Beauty through Order
Disciple
Mandatory
Chemical Warfare
South of Heaven
Reign in Blood

 

Metallica – A onda na binu negde posle 21.00 izlaze zvezde večeri. „Metallica“, kraljevi metala, bend osnovan daleke 1981. godine, začetnici thrash metala. Perfektan zvuk i osvetljenje, scenski nastup na zavidnom nivou. James Hetfield je lično potvrdio sa scene da će ovaj fenomenalni koncert u Sofiji biti sniman i objavljen na DVDu. Iako su mnogi očekivali da će „Metallica“ svirati uglavnom pesme sa novog albuma, to se nije dogodilo. Fanovi su bili prijatno iznenadjeni set listom. Pregršt hitova na jednom mest, a onda nakon „Enter Sandmana“ kraj. Publika traži još. I dobija… veliku četvorku zajedno na bini. Svi članovi bendova Big Four izlaze na binu i sa „Metallicom“ sviraju „Am I Evil“. Publika je u transu. Istorijski trenutak. Za kraj nastupa, „Metallica“ svira pesme sa prvog albuma „Hit The Lights“ i „Seek And Destroy“ i time stavlja tačku na ovo predivno veče koje će svima ostati u najlepšem sećanju.

 

Set lista:
Intro
Creeping Death
For Whom the Bell Tolls
Harvester of Sorrow
Fade to Black
That Was Just Your Life
Cyanide
Sad But True
Welcome Home (Sanitarium)
All Nightmare Long
One
Master of Puppets
Blackened
Nothing Else Matters
Enter Sandman

Bis:

Am I Evil
Hit The Lights
Seek And Destroy