-

Večernja zabava za ljubitelje nesvakidašnjeg: Terror Couple i Ludwig Ludwig u Nišu

Ludwig Ludwig; foto: Dimitrije Đorđević

Sinoć je priređen pravi audio-vizuelni spektakl za odabranu ekipu u poznatom niškom klubu Feedback. Ljubitelji nesvakidašnjeg zvuka okupili su se u tami da čuju i vide promocije dva albuma interesantnih i ni po čemu običnih sastava – bračnog para Živanović pod  umetničkim imenom Terror Couple i dobro poznatog dua (ili tria, uz neizostavnog fantom dancera) Ludwig Ludwig.

Terror Couple; foto: Dimitrije Đorđević

Domaćini Terror Couple, future garage dance duo koji čine Katarina (za DJ pultom i pratećim vokalom) i Peđa Živanović (produkcija, synth i vokal) izašli su na scenu i započeli svoj nastup kao mini predstavu, a atmosfera tokom čitave večeri je bila prilično intimna i maltene porodična, što je idealno za ovakve nastupe. Duo je pre par meseci izbacio svoj prvi album pod nazivom „Reality Faded„, konceptualno podeljen u dve strane trake – „Side A:Reality Faded“ i „Side B: Reality Lost“. Uz divljačke ritmove koji te teraju da mrdaš čitavim telom, provlače se tekstovi bazirani na mračnoj današnjici i svakodnevnim društvenim problemima generacija koje žive na Internetu. Ovo je muzika koju treba slušati širom otvorenog uma, poruke koje su Živanovići infiltrirali u svoje stvaralaštvo imaju veliku težinu, a genijalni kratki klipovi sa video bima iza para su savršeno uklopljeni u tematiku. U uši posebno ulazi numera „Influenser“ sa strane B, kao i „Internet Botovi„, čiju aktuelnost je suvišno komentarisati.

Ekipa u Feedbacku je bila malobrojna ali probrana, definitivno je stvar u kvalitetu a ne kvantitetu publike, jer su i ona i bendovi napravili sjajnu atmosferu i žurku, uz treptaje svetla i pokrete u ritmu. Živanovići su na sceni opušteni i prirodni, kao da su u svojoj dnevnoj sobi, pokretima i pogledima ostvaruju komunikaciju sa publikom koja sve vreme đuska i aplaudira. Peđa je u više navrata silazio sa bine i u svom stilu igrao sa publikom. Nakon što su nas prošetali kroz Reality Faded, par je pozvan na bis, još jednom odradio „Influensera“, poklonio se publici i sišao sa bine da uživa u ostatku večeri.

Ludwig Ludwig; foto: Dimitrije Đorđevič

Kruševački post punk/electro/industrial sastav Ludwig Ludwig kao i do sada u Nišu pravi genijalnu atmosferu uz autentičan i atraktivan nastup. U opus prvenca „Popodnevna zabava za ljubitelje žabokrečine“ uvodi nas numera „Kretnja“ koja ritmom poziva na marš. Uz prepoznatljive pokrete plesača kreće se i publika. Interesantno je da je malo nastupa koji su ovoliko fokusirani na specifičnu estetiku post punk/goth subkulture, te se svi „ljudi u crnom“, koji se ne uklapaju u bilo koje konvencionalne žanrove i stilove muzike i mode, na nastupima Ludwiga osećaju kao kod kuće. Energija i strastvenost izvođača takođe podstiču taj osećaj međusobnog razumevanja i pripadanja. Kada Ljubiša Jovanović (vokal) obuče svoj prepoznatljivi kostim, kao da dobije adrenalinsku injekciju, kroz svoje tekstove i način izvođenja vodi dijalog sa publikom koja kao hipnotisana sluša i gleda mešanje glasova i pokreta.

Saša Ognjanović, maestro za gitarom ovog puta privlači još više pažnje svojim grubim pratećim vokalom. Ludwig nas vodi na mistično putovanje kroz album, smenjujući hitove jedan za drugim. Čuli smo numere koje su postale prepoznatljive već posle par slušanja – „Sećanje„, „Moj BOG„, „Naglo„, a posebno upečatljiva su bila izvođenja prvog hita benda „Idu gradom“ i sjajne „Kao san„, koju je frontmen najavio kao „ljubavnu pesmu za sve vampire“. Kao i domaćini, Ludwig ima vizuelno efektan nastup i prirodnu, prijateljsku vezu sa publikom. Kraj svake numere ispraćen je aplauzima i povicima, a tražen je i bis, na koji su odgovorili ponovnim izvođenjem „Kretnje“, simbolično zatvarajući krug.

Nakon završetka nastupa, publika i bendovi izmešali su se i nastavili druženje uz zvuke elektronske muzike, old school goth-a i industriala.