-

Veče metal muzike za pamćenje: Pustoš, Alitor i Centurion u novosadskoj Crnoj kući

Centurion; foto: Milan Šurbašević

Naš poznati muzički kritičar Peca Popović, jednom prilikom je rekao da je rokenrol umetnost kada se desi uživo. Kada se sudare dve energije, jedna sa bine i jedna iz publike. Upravo su mi te reči prošle kroz glavu više puta dok sam slušao tri sjajna metal sastava, Пустош (Pustoš), Alitor i Centurion, koji su sinoć nastupili u čuvenom novosadskom koncertnom prostoru CK 13 (Crna kuća).

Koncert koji je putem društvenih mreža najavljen kao zajednički nastup bendova Alitor i Centurion, uz podršku benda Пустош (Pustoš), zapravo je bio jedinstveni muzički događaj, koji je, na jednom mestu, okupio tri žanrovski različita metal sastava, koji su prijateljski delili binu i, u nešto više od tri sata svirke, pružili monogobrojnim slušaocima veče za pamćenje.

Prvi na binu, nešto posle 19,00 časova, izašao je Black metal sastav iz Pančeva, Пустош (Pustoš), koji je dočekan uz ovaciju i opšte oduševljenje publike.

Bend, koji čine  Živan “Zmaj” Gazibarić – vokal i gitarista, Vladan “Vožd” Milivojević – vokal i basista i Nikolaj “Morgoth” Plančak – bubnjar, nastao je 2019. godine u Pančevu, a upravo je prvu svirku imao u Novom Sadu, u klubu „Dvorište“, 31.07.2021. godine.

2021. godine, objavljuju album prvenac pod nazivom Сутон, а novosadska publika je imala priliku da uživa u sjajnim pesmama sa ovog albuma poput Nečist, Pustoš, More i naslovne Suton. 

Sudeći po ovacijama i aplauzima publike, kojima je ispraćena svaka pesma, slobodno se može reći da ovaj Black metal sastav ima jaku bazu fanova u Novom Sadu.

Nakon zagrevanja publike uz energičan nastup Black metal sastava Pustoš, usledila je kratka pauza, kako bi publika došla do predaha i okvasila grla u obližnjem šanku, dok je baner u pozadini scene, najavio sledeći bend koji će nastupiti pred novosadskom publikom.

Na scenu je stupio trash metal bend iz Pančeva Alitor. Bend je na koncertnoj turneji na kojoj promoviše svoj drugi studijski album pod nazivom „II“, kao i EP izdanje  „Spoznaja“ iz 2021. godine, prvi materijal na maternjem jeziku.

Alitor je u sat vremena nastupa napravio presek desetogodišnje karijere i svojim tvrdim zvukom doveo do usijanja već zagrejanu atmosferu u Crnoj kući.

Ovog puta bez pauze, odmah nakon nastupa grupe Alitor, na binu je izašao beogradski heavy metal sastav Centurion, koji je ispraćen glasnim uzvicima oduševljenja publike i već ustaljenim pozdravom AVE CENTURIA.

Vidno raspoloženi, članovi Centuriona počeli su koncert oštro i simbolično, sa pesmom Centurion, koja je izazvala bujicu oduševljenja u već dobro zagrejanoj publici. Sledi zaglušujuće horsko pevanje svih pristunih u Crnoj kući, dok je vokal Miloš Marjanović rado prepuštao mikrofon okupljenima oko bine u horskom pevanju refrena ove pesme, za koju se može reći da je  himna ove grupe.

Usledila je još jedna stvar sa prvog albuma „Pomračenje uma“, koja je bila dodatno ubrzanje na već dobar start, a koja je naišla na odličnu reakciju publike.

Usledilo je prijatno iznenađenje u vidu premijernog izvođenja dve pesme koje će se naći na novom studijskom albumu, a koje je publika sa zadovoljstvom i uz ovacije oduševljenja pozdravila.

Usledio je povratak na album Centurion i hitove poput Čistilište, Ruka sudbine i Hodočasnik.

Kratak intermeco i gitarista Đorđe Luković započinje uvodne rifove pesme „Janjičar“ , definitivno najzrelijeg i najprogresivnijeg ostvarenja ovog benda do sad.

Već na prve melodije pesme, usledio je gromoglasan aplauz u publici, ruke su poletele u vis, a na moje prijatno iznenađenje, u eri mobilnih telefona, u mraku Crne kuće, zasijali su upaljači. Sve je izgledalo i zvučalo kao prava rok bajka.

Usledilo je horsko, gotovo stadionsko pevanje i skandiranje, ceo klub peva u jedan glas, zajedno sa bendom.

Da je publika u delirijumu i da je bend pružio katarzičan nastup, svedočile su brojne šutke u prvim redovima, a video se i poneki Crowd surfing.

I sam pevać Miloš Marjanović je, u naletu oduševljenja, rekao da je ovo bilo najbolje pevanje pesme „Janjičar“ od strane publike.

Sve što je lepo, kratko traje, kaže narodna mudrost. Tako je i koncertno druženje Centuriona i novosadske publike trajalo kratko.

A za kraj, usledila je energična i ekslozivna Tragedija genija. Ni bend ni publika se nisu štedeli. Momci su dali svoj maksimum, poslednju kap znoja.

Kako je ostalo vremena za još jednu pesmu, bend je pozvao publiku da glasa između pesama „Virtuelno ognjište“ i „Odmazda„. Publika je burnije odreagovala na „Ognjšte„, pa je bend za kraj odsvirao ovu numeru i na taj način se oprostio od novosadske publike, do sledećeg susreta.

Svetla se pale, a sve u publici, pa i pisca ovih redova, rasveta budi iz stanja potpune katarze i vraća u realnost.

Svi prisutni u Crnoj kući bili su svedoci da je, uz bendove kao što su Pustoš, Alitor i Centurion, scena živa i da je rokenrol živ, a da je Novi Sad dokazao da s pravom nosi titulu Evropske prestonice kulture.