-

Veče kada je Crowbar srušio Božidarac

Crowbar / foto: Nemanja Đorđević
Crowbar / foto: Nemanja Đorđević

Prava poslastica za sve ljubitelje sludge metal zvuka zadesila je sinoć Beograd. Božidarac je ugostio veliko ime iz Nju Orleansa – Crowbar, a domaću podršku na bini pružili su In From The Cold i Siempre Peligroso.

Siempre Peligroso
Siempre Peligroso

Veče otvara šabački bend Siempre Peligroso. Vrlo specifična pojava na srpskoj sceni, jer se žanrovski ne slažu ni uz jedan kalup. Najlakše je strpati ih pod kišobran „alternativnog metala“, iako ta odrednica sama po sebi ne znači baš mnogo. Ali to nije ni toliko bitno koliko činjenica da ovi momci zvuče odlično uživo. Iako je njihov drugi studijski uradak „Razor“ koji predstaviše sinoć beogradskoj publici popriličnog muzičkog i produkcijskog kvaliteta, koji tek ostavlja pravi utisak kada ih čujemo uživo. Publiku je „kupila“ pesma „Laž“ kao i vokalne sposobnosti frontmena Đorđa Pajića koje se kreću od čistog melodičnog do nekontrolisanog screama, dok okupan plavom i crvenom svetlošću skače po bini. Toliko energije na bini i emocije u pesmi u live nastupu budi želju da budete na svakoj njihovoj svirci, ma šta slušali privatno.

In From The Cold
In From The Cold

Sledeći na redu nastupali su In From The Cold. Ovaj beogradski bend je sve vreme imao problem sa ozvučenjem, najviše sa mikrofonima, pa smo delom propustili vokalne deonice gitariste i basiste. Mešavina sludgea sa stonerom kroz koji se provuku poneki doom uticaji učinili su da se celokupna energija u Božidarcu malo spusti.

Kada se prostor Centra za kulturu Božidarac ispunio do poslednjeg mesta binu su polako pripremali za zvezde večeri. Ljudi se ne guraju samo u prvim redovima, opšte komešanje se oseća u svakom delu sale dok članovi benda Crowbar zauzimaju svoje pozicije.

Crowbar
Crowbar

Na prve taktove stvari „The cemetery angels“ temperatura u publici dostiže svoj maksimum i sve je spremno za autentično sludgemetal iskustvo. Već pri prvim pesmama  „Symmetry in white“ i „To build a mountain“ nastaje klanica u prvim redovima. Atmosfera ne jenjava dok nas Crowbar vodi kroz opus njihovog stvaralaštva koje traje već četvrt veka. Ređaju se stvari „New Dawn“, „I have failed“ „High rate extinction“ dok jedni crowdsurfuju, a drugi moshuju, pa se negde na sredini puta sudare međusobno. Dok su se izvodile stvari „Burn your world“ i „Planets“ postaje toliko vruće od nakupljene energije da vam bude drago kada vas neko malo polije pivom. Vokalista i gitarista Kirk Windstein u nekoliko navrata pohvaljuje publiku i komentariše da im je ovo najbolja svirka na ovoj turneji i da je baš ova luda masa koju je zatekao pred sobom zaslužna za to. Nakon malo više od sat vremena svirke, publika doziva Crowbar na bis na šta su se rado odazvali, i to ne jednom već tri puta. Neumorni fanovi su pokušavali da izmole još koju pesmu ali bend se više nije pojavljivao na bini. Kirk se kasnije prošetao do miks pulta gde je potpisivao diskove i majce i delio autograme. Najverniji su dobili i fotografisanje sa njim.

Organizator eventa Resetor i publika još jednom su dokazali da alternativna kultura nije mrtva niti da daje bilo kakve naznake izumiranja. Sve dok imamo ovakve organizatore koji će nam dovoditi velika imena i publiku koja neće da cirka pivo ispred kluba već će ispratiti ceo događaj sa istim žarom i željom, nemamo razloga za brigu.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Crowbar