-

NaslovnaReportažeNektar Demofest: Veče čvrstih rifova

Nektar Demofest: Veče čvrstih rifova

Nektar Demo Fest
Nektar Demofest

Sinoć se na drugoj takmičarskoj večeri Nektar Demo festa publici predstavilo deset demo bendova. Kastelom se širio jak zvuk rocka i metala, kojeg su se držali svi bendovi. Malo osvježenja uveo je bend Fusnota iz Skoplja, čija pjevačica je čitala svoje stihove kao uvertiru u pjesmu. Publika je posebno pozdravila nastup benda Propaghanda iz Zagreba, a njihovo mišljenje djelio je i žiri, pa se ovaj bend izdvojio daleko ispred ostalih po broju glasova.

Pored zagrebačke Propaghande, u finale su prošli i bend Memlah iz Zrenjanina, Synergy iz Tuzle i banjalučki Tanker.

Nakon što su saznali da su finalisti, bendovi su nam otkrili i svoja očekivanja. Momci iz Tankera bili su oduševljeni nastupom i publikom, pa kažu da im je to najveća nagrada. Međutim, ipak se nadaju drugom mijestu i muzičkoj opremi koje to mjesto obezbjeđuje.

Memlah se takođe dopao banjalučkoj publici, što im je posebno prijalo, pa se nadaju nagradi publike. The Synergy skromno priznaju da su još uvijek nezreo bend za prvu nagradu i snjimanje albuma, pa se nadaju drugoj nagradi- opremi. Kako kažu dosadilo im je više da od džeparca odvajaju za opremu.

S druge strane, Propaghanda jasno ističe da žele prvu nagradu, kako nam je rekla energična pjevačica ovog benda.

Nakon takmičarskog dijela, nastupio je bend Magma iz Beograda, kojih se publika sjeća sa prošlogodišnjeg Nektar Demofesta. Primjetilo se da je ovaj bend dosta sazreo u međuvremenu, i opravdao titulu drugog najboljeg benda na Demofestu 08. U pola sata žestoke svirke, banjalučkoj publici predstavili su stvari sa albuma koji je u pripremi.

Veče „čvrstih rifova“, kako su ga nazvale kolege, nastavilo se uz irski bend Therapy?.

Therapy

Iako je publika morala čekati nekih pola sata na  početak njihovog nastupa, atmosfera se rapidno podigla već sa prvim taktovima. Nakon sto su rekli „Pozdrav, Banjaluka“ i „hvala“, pobrali su sve simpatije publike, pa se tako uživalo uz hitove sa albuma Troublegum, Infernal Love, ali i uz neke novije stvari. Jednoglasno su se pjevali stihovi pjesme Potato Junkie „James Joyce is f***ing my sister“, pa je frontmen grupe Andy Cairns više puta hvalio publiku riječima „You are f***ing cool/amazing/great“.

Posljednju pjesmu, Polar Bear, Therapy? su posvetili Michaelu Jacksonu. Uslijedio je bis od još par pjesama, te je koncert završen stihovima Nowhere.

Kao i prve večeri, posjetioci su žurku nastavili na afterparty-ju, gdje ih je sinoć zabavljao banjalučki bend Post Scriptum.

PRIPREME ZA TREĆE VEČE

Jutros u 11 časova, održana je press konferencija, na kojoj su novinari još jednom imali priliku vidjeti sinošnje finaliste. Njihovi komentari i riječi oduševljenja i hvale, nisu se puno razlikovali od onoga što su rekli sinoć. Na presici su govorili i članovi žirija Bane Lokner, muzički kritičar i glavni urednik PGP RTS i Petar Janjatović, muzički novinar. Oni su istakli značaj fizičke promocije bendova, pored MySpace i Facebook stranica. Janjatović je Nektar Demofest nazvao reinkarnacijom nekadašnjeg subotičkog festivala.

U 13 časova, u Domu omladine, odrzana je radionica pod nazivom „Sat sa Marchelom“, predavanje o buntu hip hopa. Nakon toga, u 14 časova, održaće se promocija albuma trećeplasiranog benda sa prošlogodišnjeg Nektar Demofesta, Tripcycle pod naslovom Beep.