-

Veče „Bremeplova“ uz Nikolu Vranjkovića

Nikola Vranjković
Nikola Vranjković u klubu Fest / foto: Nemanja Đorđević

Muzičar i tekstopisac Nikola Vranjković sinoć je veličanstvenim nastupom u klubu Fest otpočeo svoju novu jesenju koncertnu sezonu. U dupke punom zemunskom klubu prvog dana novembra, masa je nagutana dimom željno iščekivala beogradskog muzičara i jedno veče bremeplova i melanholije.

Nikola VranjkovićNekoliko minuta nakon 23 časa, Nikola sa članovima benda izlazi na binu i pod hladnim plavim svetlom čuju se prvi taktovi pesme „Bar na kratko“ sa debitantskog solo projekta „Zaovdeilizaponeti“. Vranjkovićev vokal širi se prostorijom i atmosfera u čitavom klubu se menja, jer kada Vranjković pusti glas preplavi vas hiljadu emocija, probudi najprijatnije i najtužnije sećanje, mrzite i sebe i druge i ceo svet, a istovremeno vam je mnogo prijatno u celoj toj neprijatnosti.

Nikola VranjkovićSledeća numera „Nikada ti više neću otkriti nijednu tajnu“ nadovezuje se na senzibilitet prethodne pesme i uljuljkuje nas dodatno u žal. Između pesama, Vranjković se zahvalio bubnjaru Andreju što je u poslednjem trenutku uskočio kao zamena Vladanu Božiloviću koji već desetak dana ima temperaturu i nije u stanju da svira te večeri. Prve veće ovacije iz mase čuju se na uvodu pesme Block Outa „Čarobni akord“, sa albuma „Godina sirotinjske zabave“. Tu se već vidi da za nijansu bolje prolaze pesme iz opusa Block Outa u poređenju sa pesmama sa solo izdanja, iako ni one nisu nezapažene u publici, koja aplauzom pozdravlja svaku sledeću numeru. „Plovni put“, „Gusari“, „Raskorak“ , te stvari iz opusa Block Outa- „Nikad (Dvehiljade i kusur godina)“, „Protiv sebe“, „Armatura“ samo su neke od pesama zbog kojih smo iznova i iznova doživljavali katarzu. Vranjković nas je čitava tri sata vozio i kroz vremeplov i kroz bremeplov, a mi smo se klatili s noge na nogu i dopuštali da nas veltšmerc preplavi.

Iako Vranjković već nešto više od godinu dana nije član Block Outa, njegova kreativnost je neiscrpna, njegova umetnost univerzalna, a on kao poeta i muzičar neumoran. Nastavlja turneju i sviraće u Novom Sadu, Bečeju, Zrenjaninu i Kragujevcu narednih mesec dana, a najavljen je i tradicionalni koncert u nedelju 28. decembra u Domu omladine Beograda. Verujem da je svima potrebno da iskuse jednog istinski velikog srpskog muzičkog genija i kao i da sami dožive otelotvorenu melanholiju.

Nikola Vranjković

Set lista

Bar na kratko
Nikada ti više neću otkriti nijednu tajnu
Čarobni akord
Gusari
Nikad (Dvehiljade i kusur godina)
Svako putuje za sebe
Protiv sebe
Sve što mogu reći
Zadrži svoj dah
Raskorak
Nagrada za strah
Plovni put
Bedem
Armatura
Beltaine
U krtogu
Sretenje
Ispod tvoga oka
Za životom il’ za sudbinom
Kradljivci mladosti
Najduži je poslednji sat
Težak slučaj pakla
Bunar želja
Tehno…logija

Nikola Vranjković