-

Veče bogato bluzom sa Zonom B u Domu Omladine

Zona B / foto: Milica Cvetković
Zona B / foto: Milica Cvetković

Beogradski veterani bluza održali su festival u cilju promocije DVD izdanja “Crna maca“ koji je nastao 1997. godine. Publici koja je ispunila Amerikanu priredili su pravi “plavi“ petak. Iako je Zona B poznat po klupskim svirkama, poput onih juke joint u Americi, pokazali su još jednom da umeju da vladaju i  većom scenom.

zonab10To su činili i kao predrupa legendarnim bluz imenima kao što su Buddy Guy I B.B. King na prvom Summertime Festivalu održanom 1991. godine. Ovog puta su imali pomoć od strane više mužičara koji su im se pridruživali na bini. Započeli su nastup svojim numerama od kojih je jedna “Me and my baby“. Nakon par numera im u susret izlazi Dragoljub Črnčević Crnke koji svojim vokalom i gitarom izvodi “Sugar Blues’‘. Pevač benda Petar Zarija je primetio da “nešto fali,  fali jedna usna harmonika“ i time pozvao Peru Džoa, potom je usledila poznata “Negde daleko“. 

zonab14“Shake your moneymaker“ je otpočela notama gitarste Vidoja Božinovića Džindžera i razigrala ispunjenu salu Amerikanu. Publika je na ovom koncertu je raznovrsna, od onih najmlađih koje roditelji usmeravaju ka kvalitetnom muzičkom pravcu do onih starijih ljubitelja koji i dalje imaju bluz u sebi. Bio je red na gošću Tanju Jovićević koja je svojim moćnim vokalom upotpunila pesme “Tell me why“ i “Rock me babe“. Potpuna tama zaposela je prostor kada je glas Loleta Savića izgovarao prve stihove dobro poznate “Road to hell“, potom je svetlo obasjalo oduševljena lica svih prisutnih. Usledile su numere legendarnog Howlin’ Wolfa, “Back door man“ i “ I ain’t superstitious“ . Nakon numera “Boogie singer“ i “Shame“ bend je pozvao sve goste da ispune binu kako bi izveli “Got my mojo working“ i tako stavli jednu debelu plavu tačku na ovaj koncert.

Bluzeri svih uzrasta su uživali u programu prožetim kako autorskim numerama Zone B tako i odličnim obradama bluz hitova. Gosti su činili svirku još upotpunjenijom i zajedno sa jednim od najboljih bluz sastava ovih prostora su oživeli duh drevne muzike.

zonab18