-

Vatreni Poljubac u Sarajevu: Povratak rock’n’rolla

Vatreni poljubacSinoć (28.maja) u sarajevskom klubu Sloga, koncert je održao Vatreni Poljubac na čelu sa Milićem Vukašinovićem. Ovo je bio ujedno i povratnički koncert grupe, a ono što ohrabruje sve fanove Vatrenog Poljupca je činjenica da je sinoćni nastup u Slogi bio i promocija novog albuma „Život je k’o fol, ako nije R’N’R“ .

Prije samog koncerta prikazan je dokumentarni film “Doktor za R’n’R“, koji prolazi kroz cijelu karijeru Milića Vukašinovića, od njegovih početaka pa sve do današnjeg dana.

Kao što se znalo i prije, za ovaj koncert nisu se kupovale karte nego su se dijelile pozivnice koje su se mogle podići na par mjesta u Sarajevu. Ovaj nastup je, kako je u toku nastupa rekao Milić Vukašinović, „nastao iz želje da svira u Sarajevu pre svojom rajom“. Jedina promocija nastupa bilo je nekoliko objava na facebook profilu Milića Vukašinovića i Vatrenog Poljupca.

U 20h pušten je film, koji je bio svojevrsna edukacija za one koji nisu znali životni i diskografski put Milića Vukašinovića, te sa njim i Vatrenog Poljupca. Tokom filma, u jednom isječku Zoran Redžić (basista Bijelog Dugmeta) govorio je o profesionalnosti Miće kada se sprema na neki koncert, te potpunoj posvećenosti tokom probe, čime smo mogli svjedočiti i na nastupu koji je uslijedio dva sata poslije, u 22h.

Za prvu pjesmu na koncertu odabrana je “To je moj grad“, koja je svim Sarajlijama duboko u srcima, te je već od samog starta publika sudjelovala u svakom taktu tokom koncerta. Da se žestoko krenulo govori i iduća pjesma, “Doktor za R’n’R“, sigurno jedna od najlegendarnijih pjesama Ex-yu rocka. “Od želje da te ljubim“, “Jasna stvar“, “Rođen da budem svoj“, bile su pjesme koje su dalje vodile publiku kroz koncert. Pjesme su bez velikih pauza između išle jedna za drugom, te su neke od odsviranih bile i “Od želje da te ljubim“, “Baj baj baj moja malena“, koje su jedne od prvih studijskih snimaka benda.

Gleda a ne da„, „Tike-tike-tačke„, „Žikino kolo„, bile su Mićine pjesme sa ubjedljivo najviše teksta što mu je tokom izvedbe stvaralo probleme jer je znao ostat bez daha, ali publika je to svaki put ispratila velikim aplauzom. Naredne pjesme bile su sa albuma “100% R’n’R“, koji je originalno otpjevao Mladen Vojičić-Tifa, “Stipu gatibo“ i “100% R’n’R“. Za sam kraj ostavljena je pjesma “Živio rock’n’roll“, s kojom su završili povratnički koncert u Sarajevu. Uslijedilo je zajedničko slikanje benda sa publikom, a sa Mićom, baš kao i prije 30ak godina, djevojke su se borile za mjesto i sliku.

Iako u 72. godini života, Milić je pokazao da nije izgubio osjećaj za sviranje i pjevanje. Naravno, svježa krv na bubnjevima i bas gitaru u Vatrenom Poljupcu daje tu snagu i masnoću u zvuku ovog tria. Posebno treba pomenuti bubnjara, Vladimira Čopića, koji je svojim vratolomijama na instrumentu zadivio i zabavio publiku. Cinemas Club Slogu je, makar na jednu noć, ponovo obuzeo zvuk i ambijent prošlog stoljeća, po čemu je nekada bila prepoznatljiva u bivšoj državi. Nadamo se da do idućeg koncerta Vatreni Poljubac neće čekati toliko dugo jer smo svi željni da čujemo stare hitove u originalnom izvođenju Milića Vukašinovića.