fbpx

-

Naslovna Reportaže Vaši novi omiljeni likovi - Skier and Yeti u Knapu

Vaši novi omiljeni likovi – Skier and Yeti u Knapu

Skier and Yeti Knap klub Beograd
foto: Filip Pavlović

Ljudi su još uvek pristizali, a Knap bio sasvim solidno popunjen kada se u publici niotkuda pojavio skijaš u svom drečavom, jednodelnom roze-žutom ski odelu, sa sve ski naočarama i kapicom i započeo svoje zagrevanje. Teatralnim skokovima sa raširenim rukama i iritantnim trčanjem, usput gurkajući publiku, skijaš je ironično nadmeno pokazivao svoju bitnost, dok se na drugoj strani kluba pojavila mitska polovina benda. Legenda kaže da poreklo vuče sa Himalaja, ali u poslednje vreme, Jeti je nekoliko puta bio viđen u beogradskim underground klubovima. I dok se skijaš istezao, Jeti se radoznalo teturao kroz publiku i zagledao sve prisutne, usput čačkajući njihove kose, brade, telefone,… Susret ove dvojice završio se takmičenjem u sklekovima, u kom je skijaš odneo laganu pobedu protiv trapavih pokušaja Jetija da ga imitira.

Oni su Skier and Yeti, a njihovi instrumenti su sledeći: Jeti sedi za elektro-akustičnim setom bubnjeva, dok je skijaš (ili skitarista) opremljen svojim baskijama i skimburicama, odnosno DIY, hand made gitarama i basovima, gde su žice i magneti postavljeni na skije, jelte. Takođe, tu je i jedan snowboard na kome su poređani razni sempleri kojima se igra tokom svirke. Muzika koju ovaj duo proizvodi varira od pesme do pesme. U jednoj će vas preplaviti lavina distorziranog basa, u drugoj će vas pokrenuti đuskavi fanki gruv, u nekoj sledećoj iznenadni nalet elektronike… Zaista je teško bilo šta izdvojiti, ali skimburica možda ima i najzanimljiviji zvuk, jer dok skijaš bocka po njoj na neki način savršeno dočarava ambijent zime i zavejanih snežnih vrhova. Posebno je lepo bilo videti kada skijaš okači svoj touch pad sempler oko vrata i onako potpuno očito, a u isto vreme tako prirodno, šeta svoj srednji prst po njemu.

Skier and Yeti Knap klub Beograd

I bilo da je svirao skimburicu, ili se igrao sa semplerima i lupovima, bilo da je slajdovao po svojoj dvožičanoj baskiji, skijaš je svojim teatralnim potezima palio masu, dok je Jeti imao dosta mirniji i skoncentrisaniji pristup svemu. On iz pozadine i bez mnogo doprinosa performansu tokom svirke, ipak, igrao podjednako krucijalnu ulogu u stvaranju muzike, a publika je oduševljeno pratila ceo ovaj događaj. Na trenutke zbunjeni, na trenutke očarani, na trenutke u zanosu, fanovi su glasno pozdravili svaku pesmu, a kada se ovaj neobični dvojac povukao sa bine, vriskom i aplauzom su vraćeni na bis. U svojih sat i nešto, pokazali su da im gluma nije strana, svojim performansom su pre, posle i tokom svirke oduševljavali sve prisutne, ali su jasno pokazali da su im na prvom mestu muzika i jedno dobro, dobro zezanje.

Skier and Yeti Knap klub Beograd

Žurka se nakon njih nastavila uz Skreč Majstor Ljubana. Ako ste mislili da su skreč majstori izumrla vrsta, ili da je muzika sa kojom on voli da se igra nestala kada i gramofoni, grdno ste se prevarili. Ljuban se poprilično vešto igra sa svim tim i slično kao i Skijaš i Jeti, publiku zabavlja svojim preradama pesama od onih hardcore narodnjaka, preko Merlina i Dugmeta, pa sve do Mirka Alvirovića. 45-ice zavrti na 33, 33-ojke na 45 i napravi jednu ludu žurku. Kao i ispred Muzeja Jugoslavije, ponovo mu se na vokalu pridružio Tobić Tobić idol mladih i svojim glasom dodatno oplemenio već uzavrelu atmosferu i gađao pravo u srce (kako ironično, tako i stvarno) većinu prisutnih. Ljubanove kombinacije su idelano legle na sada već krcati Knap, pa ni on sam nije uspevao da sakrije izraz oduševljenja koji nije skidao tokom celog nastupa.

Skier and Yeti nisu samo atrakcija. Da, njihov nastup jeste zabavan, cilj im i jeste da vas zabave i nasmeju, ali pored toga, ova dvojica sjajnih muzičara dosta pažnje posvećuju upravo onome što ćete slušati na njihovom nastupu. Počev od izbora instrumenata, pa sve do samog širokog spektra žanrova, polu-žanrova i ko zna čega sve još. Njih dvojica ne izlaze previše često iz svojih zaleđenih pećina, ali kada izađu, budite sigurni da ćete dobiti jedno nezaboravno iskustvo.