-

Wovenhand u Beogradu: Vanvremenski mrak

WovenhandFrontmen legendarnih 16 Horsepower, stari vuk dark amerikane, gospodin David Eugene Edwards sinoć je spustio zavesu u Beogradu. Sa svojim novim projektom pod imenom Wovenhand održao je koncert u rasprodatom Domu omladine.

Bivši Pogon Doma omladine se pokazao da ume da izgleda i kao prisnija i diskretnija sala, bez ikakvih ograda i „hladnog“ izgleda, što je bilo vrlo bitno za koncert ovakvog tipa. Uz minimalno kašnjenje, Woven Hand sa publikom kreću na mistično putovanje. Moram priznati da uživo ne zvuče toliko depresivno koliko na pločama, ipak mnogo gore od Nick Cave-a. Težina se naravno osetila, kao i prelepe dramatične melodije koje u kombinaciji sa Edvadrsovim glasom vodi do psihičkog ludila.

Izostalo je klasično predstavljanje benda i bilo kakva interakcija sa publikom je bila svedena na minimum, ali to uopšte nije odavalo utisak nezainteresovanosti. Sa Edvardsovog lica se jasno čita da nije očekivao ovoliku podršku u Srbiji. Umesto predstavljanja poslednjeg albuma, bend se skoncentrisao na „glavne“ hitove, a nisu izostale ni po koje obrade. Na poseban način je izvedena i Heart and Soul kultnog sastava Joy Division koja je naravno oduševila publiku.

Edvardsa je pratio savršeno ukomponovan bend iz Kolorada koji je samo pojačavao sinoćnu mračnu atmosferu. Frontmen je za vreme nastupa vrlo rado menjao gitaru za bendžo i na taj način smirivao strasti u publici. Pored pesama iz svoje solo karijere prisutne je nagradio i sa „Black Soul Choir“ sa prve ploče svog benda 16 Horsepower. Zvuk je naravno bio perfektan, jer bez njega ne postoji način da se uživo dočara ovako jak pesnički efekat.

Posle nešto više od sat i po vremena nastupa, bend se vraća sa jednim bisom i polako privršava druženje. Više puta preznojeni muzičari su zaslužili ovaj kraj. Napomenuću još da večeras Woven Hand nastupa u Skoplju.

Fotografije sa sinoćnjeg nastupa možete pogledati ovde.