-

Vanvremenska istorija Dade Topića u Gun Clubu

Dado Topić
Foto: Miloš Cvetković

Kada je stara škola jugoslovenskog rokenrola u pitanju, retko koja ličnost se može pohvaliti eklekticizmom koji poseduje Dado Topić – od prog roka i muzike inspirisane džezom sa elementima karakterističnim za etno muziku Balkana (uglavnom u aspektu ritmova), preko čistog rokenrola i hard roka pa sve do bluza – sve čega se dohvati ide mu od ruke. A to je sve sinoć i pokazao sa svojim bendom u Gun Clubu.

Petorka je na bini pružila beogradskoj publici fenomenalnu rok svirku koju su započeli čuvenom Makedonijom. Nakon posvete najjužnijoj bivšoj jugoslovenskoj republici, usledila je Si Zaljubiv Edno Mome grupe Leb i Sol.

Dado TopićPošto su sa ove dve, slobodno možemo reći uvodne, pesme pripremili beogradsku publiku, Dado je najavio da će koncert biti malo više okrenut ženama, jer je posredi bio 8. mart, stalno naglašavajući kako su žene najdivnija bića. Tom divnom posvetom ženama je „uveo“ Istinu Mašinu u kojoj bend po prvi, ali svakako ne i posledji, put te večeri pokazao da ume da održi duh tvrđeg rokenrola. Jedan od najvećih aduta benda su svakako bile gitare, Dado i kolega mu iz benda, koji su „duelovali“ čitave večeri na svojim stratokasterima, ali sa stilom, bez preterivanja koja obično ubiju volju za životom u publici.

Iako je bilo i posećenijih koncerata u Gunu, skoro pa kamerna atmosfera ove večeri je dovela do nešto intimnijeg odnosa Topića sa publikom pa je cela stvar podsećala na legendarni VH1 Storytellers serijal, pošto je Dado između pesama pričao razne dogodovštine i razloge iza pesama. Najveću priču je možda ispričao u pesmi Kralj Alkohol, sa prvog albuma grupe Time. U sinoćnoj verziji, mogao se primetiti bluz koji nosi čovek dok govori o ovom strašnom poroku. Najavljujući da će karakter večeri ipak biti okrenut muzama ljubavi (ženama) Adolf je narednih nekoliko numera posvetio upravo njima – Da li znaš da te volim, Boli me (sa sve šarmantnom pričom pre same pesme), i na zahtev jedne dame iz publike Pesma No. 3, koja je izazvala ovacije u probranoj publici.

Harizma koja je dopirala sa bine nije jenjavala ni jednog trenutka pa je bend imao slobodu da u Elizabet inkorporira I Shot The Sheriff, što je najavilo obrade. Dok je publika doživela trans tokom izvođenja Živjeti Slobodno, bend je praktično rasturao sa bine. Topićeve vokalne sposobnosti izazivaju samo divljenje kod slušalaca, pogotovo kada uzmemo u obzir činjenicu da čovek ima 65 godina.

Dado TopićKada je u jednom trenutku Topić najavio da će „pjevat na engleskom“ i odsvirao Blue Jean Blues u kome su gitare na bini trijumfovale, postalo je jasno da se na bini osećaju kao kod kuće. Bilo je jasno zbog čega je Dado Topić u muzici tolike godine iako je, kako je sam jednom izjavio „mogao da ima kancelarijski posao i reši svoje porodične i stambene probleme“. Izvedba puna duše ima posebnu jačinu kada dolazi od strane čoveka, koji uveliko gazi svoju sedmu deceniju. Nakon ove, usledila je obrada i Mustang Sally, kojom je bend samo nastavio niz profesionalno izvedenih klasika. Posvetu Reju Čarlsu, još jednoj bluz legendi bend je sproveo kroz Georgia On My Mind, još jednom pokazujući svoju sposobnost da oživi klasike na način na koji to zaslužuju. U jednom trenutku je Topić odlučio da, na zahtev publike, iskoči iz set-liste, a capella izvodeći Za koji život treba da se rodim.

Možda najšarmantniji deo koncerta je bio kada je u jednom trenutku šaljivo „isprozivao“ Parni Valjak i njihov koncert u Kombank Areni, poredeći aplauze u Areni i Gun Clubu, naravno pridavajući veći značaj aplauzima u Gunu. Nakon te male „prozivke“ bend je odsvirao Molitvu Parnog Valjka, koju je Valjak i snimio sa Topićem pre 20 godina.

Kraj koncerta je bio obeležen blues-rock obradama, poput Gimme All Your Lovin’ (ZZ Top) i You Can Leave Your Hat On (Džo Koker), sa podužom pričom o filmu „9 i po nedelja“, i Kim Besindžer u istom. Negde oko pola 2 bend je završio svirku, publika, među kojom su se našle legende našeg roka Koja iz Discipline Kičme i Gile iz Orgazma, je bila srećna. Topić je obećao da će Osmog marta 2015. opet svirati u Gunu, iskreno se nadamo da će održati reč…