-

NaslovnaReportažeVansvemirski koncert Svemirka u Feedbacku

Vansvemirski koncert Svemirka u Feedbacku

Svemirko Feedback Niš galerija fotografije slike
foto: Nikola Vidojević

Zagrebački bend Svemirko održao je koncert 9. decembra u niškom klubu Feedback. Nakon tri godine ova hrvatska muzička senzacija vratila se u Niš, a zainteresovanost je bila ogromna, tako da su karte za oba koncerta (9. i 10. decembra) rasprodate u rekordnom vremenu.

Pandemija korona virusa nije mogla da spreči „južnjake“ da podrže svoje komšije i izraze svoju ljubav prema dobro poznatom sint pop zvuku sa zagrebačkih ulica koja nas prati već nekoliko godina. Neverovatno je kako ova petorka može da osveži nostalgične zvuke koji nas varaćaju u 80-te. Publika je bila raznovrsna što se tiče godina, a ženski pol je bio dominantniji i po broju kao i po energiji tokom događaja.

Svemirko Feedback Niš galerija fotografije slikeSvemirko je svoju ekspediciju započeo oko 22 časa, a za početak koncerta odlučili su da plasiraju „Slučajna cesta„. Među publikom, atmosfera je bila pasivna, dok je frontmen i gitarista benda Marko Vuković nije podigao na noge starim hitovima. Kako se završila turneja promovisanja zadnjeg albuma „Skalamerija„, bend je pružio publici raznovsniju listu svojih pesama. Stari hitovi poput „Miris grada“ i „Sa svog balkona“ obradovali su stare fanove koji su ih slušali još na početku karijere. Iako je je Feedback radio sa 50% kapaciteta, klub je bio popunjen, a publika je đuskala kao da nije bilo ograničenja.

Pesmama sa novog albuma, „Južni trans“ i „Dok ja spavam„, bend je osvežio staru publiku novim stvarima, ali ne i drugačijim Svemirkom od onog na kojeg su navikli. Niški ljubitelji ovog benda imali su priliku da ga prvi put čuju u novom sastavu, koji je dodatno upotpunio zvuk poznatih lica, Marka i Antonija. „Dizajnerica Laura“ svakako je bila najočekivanija pesma, a posetioci su u tom trenutnku spustili svoja pića na sto i počeli da plešu uz dobro poznati uvod ove numere.

Svemirko Feedback Niš galerija fotografije slikeKako je album „Tunguzija“ ostvario milionski broj pregleda na Youtube-u, tako smo dobili i veliki broj pesama sa ovog albuma. „Meni se ne svira“ i „Odgovorni ljubavnik“ naterala je publiku da odloži telefone i zajedno sa Markom i kompanijom uđe popuno u zen fazu. Kod novih članova benda mogli smo primetiti izuzetnu strast i energiju dok sviraju stvari sa „Skalamerije„. Da bi dobili savršeno tačan zvuk kao na studijskim albumima, članovi benda koristili su više od jednog instumenta, što je dodatno razjasnilo polemiku kako prave određene zvuke. Dokazali su da je njihova muzika bolja za klubove nego festivale, posebno onakve kakav je Feedback, jer se u mnogo većem intenzitetu oseća toplina koju prenose njihove numere. Najveći izliv emocija kod publike izmamila je numera „Tajne Svemira„, koja nas je vratila na početak karijere kreativnog genija Marka Vukovića i njegove ekipe. Omiljena numera ženskog dela publike bila je „Dok ja spavam„, sa dobro poznatim spotom u kom Marko glumi uhodu.

Svemirko Feedback Niš galerija fotografije slikeZa sam finiš avanture kroz galaktičku priču, ostavili su prvu pesmu sa albuma „Vanilija„, a „Žena od vanilije“ izmamila je osmehe i razne pokrete svakog gosta ovog uzbudljivog događaja. Prve večeri nije bilo bisa, pošto je bend odlučio da nastavi svoju priču sinoć, pred još jednim rasprodatim Feedom. Nakon koncerta, novi „merch“ benda se prodavao u velikom broju, a članovi Svemirka pridružili su se publici na podijumu za ples. Bili su izuzetno prijatni i druželjubivi, sa svima želeli da razmene po koju reč ili se fotografišu.

Očigledno je da je Nišlijama falio Svemirko, kao i Svemirku niška publika. Nadamo se da sledeći put nećemo morati da čekamo duge tri godine da čujemo poznat zvuk zagrebačkog sinta u Nišu. Zahvalili bismo se Feedback-u što nam je dozvolio da prisustvujemo ovom dogadjaju, iako je bio rasprodat.

Uz Svemirka niška publika će zauvek ostati zen iako treba još mnogo godina da se otrikriju tajne svemira.

GALERIJA FOTOGRAFIJA